Елиптичен треньор: ползите и вредата за здравето

Манията на здравословния начин на живот и спорта заляха света! Все повече хора се стремят да постигнат идеални форми, укрепват мускулите и подобряват собственото си благосъстояние. И в това им помага не само правилното и балансирано хранене, но и редовната спортна подготовка. Нищо не е толкова популярна поговорката: „движението е живот“, защото само чрез физическа активност можем да поддържаме нормално тегло и да се държим във форма.

Фитнес оборудването е идеално за тези, които искат да спортуват в комфортна среда. В тази статия ви предлагаме да помислите за благоприятните ефекти на елипсоида върху човешкото тяло, ефекта на професията, противопоказанията - и много други.

Елипсоид - какво е

Елиптичният треньор (наричан понякога„орбитрек“ ), заедно с бягащата пътека и станцията за велосипедисти, е на върха на най-популярните и достъпни средства за спорт.

Обучението по орбиталната писта имитираспортно ходене със ски-полюси . Докато се движи, човек изпълнява доста бързи стъпки, а също така активно работи с ръцете си, поради което не само мускулите на задната част на седалището, но и мускулите на ръката и коремните мускули се укрепват.

Струва си да се отбележи, че безспорното предимство на този тип симулаториенисък риск от нараняванеилипса на силно натоварване на коленните стави(което не може да се каже, например, за кардиоваскуларно оборудване). Можете също така да практикувате на елипсоид за хора, които страдат от някои заболявания на опорно-двигателния апарат или които имат проблеми със ставите или плоски крака. Можете да тренирате и тези, които са с наднормено тегло, сърдечни заболявания и кръвоносни съдове.

Не би било излишно да се отбележи, че орбитрекът е изключително ефективен за онези, които се стремят да се отърват от излишни килограми или укрепят мускулите на краката, за да повишат цялостната издръжливост на тялото.

Ефекти на мускулния орбитрек

 • На първо място, трябва да се каже, че елиптичният треньороказва голямо влияние върху мускулите на краката , а именно: укрепва задните части и бедрата, като им придава изящни форми и еластичност, като помага да се отърве от бричовете ("ушите" на бедрата). , разхлабена кожа на краката, присъстваща на бедрата на целулита в началния етап.
 • Упражненията ще спомогнат за справянето с такъв често срещан проблем сред много жени като мазнини по вътрешната повърхност на бедрото, за да се постигне „пролука“ между краката.
 • Орбитрекът също е много полезен за онези, които желаятда затегнат телесните си мускули , да се отърват от мастните натрупвания по краката.
 • Упражненията на елиптичен треньор са много ефективни зазагуба на тегло и развитие на издръжливост , както и за поддържане на мускулите във форма.
 • Обучението върху орбита не уврежда гърба, а, напротив,укрепва опорно-двигателния апарат , формира грациозенправилна стойка, подобряване на състоянието на мускулното тяло и ставите.
 • Упражненията помагат да се "затегнат" коремните мускули, но за появата на ценните "кубчета" на тренировката на орбитата може да не е достатъчно (също трябва да спазвате стриктно диетата).
 • Струва си да се спомене, че елипсоидните класове, както всеки друг спорт, ще спомогнатда ускорят метаболитните процеси , които се случват в организма, и допринасят за ускорената загуба на тегло и изгарянето на мазнините.
 • Благодарение на систематичното обучение , мускулите на ръцете стават по-силни и по-силни .
 • Заниманията същоимат добър ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система : сърдечният мускул се укрепва от редовни натоварвания, циркулацията на кръвта в тялото се подобрява, рискът от сърдечни и съдови заболявания намалява.
 • Спортът подобрява функционирането на храносмилателната система и спомага за борбата със запек.
 • Редовната интензивна тренировкаподобрява състоянието на дихателната система , капацитета на белите дробове. Всички тъкани и органи са по-бързо наситени с кислород, което е изключително полезно за цялото тяло и благосъстоянието като цяло.

Възможни вреди и противопоказания

 • Струва си да се припомни, че ако предпазните мерки за безопасност не се спазват по време на класовете на симулатора , може да се поддържа сериозно нараняване . За да избегнете това, прочетете ръководството за експлоатация преди да започнете тренировката.
 • Ако има сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, упражненията върху орбитата могатда бъдат забранени. Нестабилното кръвно налягане може да бъде противопоказание за физическа активност.
 • Ако сте с наднормено тегло, трябва да бъдете много внимателни и да не поставяте твърде висока скорост, защото за затлъстелите хора съществува изключително висок риск от нараняване по време на спортни дейности. Да, и натоварването на корабите е огромно.
 • При наличие на заболявания на опорно-двигателния апарат, използвайте симулатора също много внимателно.

Препоръки

 1. Силно се препоръчва да се упражнява на тренажорв специални спортни обувки , тъй като в противен случай рискът от нараняване на крака се увеличава значително. В допълнение, в добри маратонки, като правило, добра амортизация, поради което натоварването на ставите е по-малко, а спортът носи само полза и минимална вреда за тялото.
 2. Не бъдете мързеливи , за да направите загряванепреди да се качите на симулатора. Затоплянето ще затопли вашите мускули и ще направи вашата тренировка по-ефективна. Завършването на класовете също не си струва драматично - за нормализиране на пулса и дишането трябва да е счупване, набор от леки, релаксиращи упражнения.
 3. Продължителността на обучението в орбитрек трябва да бъденай-малко 40 минути . Препоръчително е да се проведат поне 4 урока на седмица, за да се постигне ефектът.
 4. Докато шофирате по симулатора , дръжте гърба си изправен , стъпвайте върху петата с пръст, не се опитвайте да спускате главата надолу, за да не натоварите шийните прешлени.
 5. За да се избегненавяхванияне преместват орбитата твърде бързо , особено ако имате лоша физическа подготовка или сте пренебрегнали загряването.

Заключение

Елиптичният треньор е чудесно решение за тези, които искат бързо и лесно да се оформят. Класовете на елипсоида не са твърде изтощителни, но са изключително ефективни за намаляване на теглото и развитие на издръжливост.