Цинк за тялото: ползите и това, което може да бъде вредно

Цинк - химичен елемент, метал, символ Zn. Много от нас веднъж са използвали цинково бяло за боядисване, а почти всеки е запознат с галванизирани блюда. Поцинкована стомана и днес се използва като покривен материал. От курса по химия, някои ще си спомнят, че сивите гранули на този метал се разтварят в киселини. В същото време цинковият маз е широко известен.

Напоследък цинкът все повече набира популярност като полезна добавка в храната. Понякога тази популярност води до факта, че те започват да се използват като лекарство. Но това е само микроелемент, който тялото се нуждае в малки количества.

Свойства и роля в тялото

В чист вид цинкът есребристо-бял метал . В тялото тя е под формата на разтворими съединения с органични молекули. Този елемент е в състояние да образува големи комплекси с тях - и в тази форма е част от по-голямата част от ензимите.

Ензими - големи протеинови молекули, от няколкостотин или хиляди атоми, които имат в състава си активните центрове на металите. Това са естествени катализатори, които ускоряват и правят възможно най-важните процеси в тялото. Например, те участват в синтеза на хормони, разграждат протеини и мазнини от храната,участват в неутрализацията на токсините. Цинкът е част отповече от 300 различни ензими .

Нужди и съдържание на човека в храните

Тялото на възрастен съдържа1,5–2 грама цинк . Повечето от този метал присъства в скелетните мускули, черния дроб, кожата, косата и ноктите.

Необходимостта от цинк е8–10 mgна ден за жените и12–15за мъжете. При мъжете тя е по-висока, тъй като цинкът е отговорен за синтеза на тестостерон. Но в някои случаи жените се нуждаят и от повече от този елемент - необходимо е репродуктивната функция да работи. Ето защо, при бременни жени, необходимостта от това се увеличава до 15-16 мг.

Повечето цинк съдържа:

 • Стриди и други морски дарове.
 • Месо - 5–8 mg елемент на 100 грама.

От растителни храни:

 1. Какао на прах (7 mg).
 2. Тиквено семе (10 mg), сусам (7 mg), слънчогледово семе (5 mg).
 3. Кашу, кедър (5 mg), орех (3 mg).
 4. Соя, леща (4-5 mg), боб (3,5 mg).
 5. Бран (7 mg), пълнозърнесто брашно (3 mg), зърнен хляб, пшеничен зародиш.

Ползи от цинк

 • Включени в ензимите, отговорни засинтеза на тестостерон- мъжки хормон. Следователно, цинкът се отнася до микроелементите, необходими за нормалното функциониране на мъжката сексуална функция. По-специално, това е необходимо за производството на сперматозоиди, нормална функция на простатната жлеза и др.
 • Следователно, необходим за синтеза на соматотропин на растежния хормон, следователно, той е необходим в голяма част от бременни и кърмещи жени.
 • Увеличаваимунитет , предотвратяващ развитието на много инфекциозни заболявания. Понякога се нарича основен елемент, отговорен за имунитета, тъй като е необходим за образуването на клетки, които унищожават вирусите - фагоцитите.
 • Част от известния хормонинсулин , който е отговорен за нивата на кръвната захар. Пациентите с диабет имат по-ниско съдържание на цинк в кръвта в сравнение с други хора.
 • Участва вподдържане на структурата на ноктите и косата , което е необходимо за нормалния им растеж. Косопадът може да означава недостатъчно присъствие на цинк в организма.
 • Участва в процесите нахемопоеза . С дефицит на цинк, концентрацията на еритропоетин, хормон, който произвежда червени кръвни клетки, намалява. И ако не се формира достатъчно, започва анемия.
 • Изисква се за нормална абсорбция от организма на витамин Е (токоферол). Осигурява правилната концентрация на витамин Е в кръвта.
 • Добре е за очите , тъй като достатъчно количество в диетата предотвратява очни заболявания.

Цинкови увреждания

Цинкът може да бъде вреден, ако дневният му прием надхвърля150-200 mg(което е десет пъти повече от необходимото за нормална жизнена дейност). При високи дози могат да се появят признаци на отравяне - гадене, слабост, замаяност, повръщане, диария и др. Понякога има възпалено гърло и хрема.

Прекаленото количество цинк измества медта и желязото от организма, което води до анемия и други неприятни последствия.

Излишък от цинк втялото може да възникне поради небрежно използване на лекарства, Друг източник е цинковият маз, ако се използва прекомерно. Големи дози от този метал могат да попаднат в питейната вода, ако се съхраняват дълго време в поцинковани съдове (кофи, басейни). И накрая, рисковата група се състои от хора, които са в контакт с цинковите съединения на работното място.

Токсични съединения

Разтворимите цинкови съединения, като хлорид, сулфат, ацетат и други подобни, са най-опасни за хората. Те могат да бъдат вредни при поглъщане.

Цинковият оксид е бял неразтворим прах, слабо токсичен. Използва се в дерматологични агенти, катоцинков мехлем . Съдържа се също в кремове за тен. Въпреки това, поглъщането на това вещество е нежелателно.

Що се отнася до самия метал, той е опасен само под формата на прах, който може да навлезе в белите дробове. В тази форма тя е силен дразнител.

Препоръки

Препаратите с цинк трябва да се консумират само ако има ясни признаци на неговия дефицит в организма, например:

 1. Загуба и слабост на косата.
 2. Намалена телесна маса, намалена мускулна маса.
 3. Отслабване на зрението и миризмата.
 4. Анемия.
 5. Намалена концентрация на инсулин.
Дори в тези случаи е желателно да се консултира с лекар, тъй като описаните симптоми могат да възникнат по различни причини.

Това обаче се отнася само за лекарства с тясно действие, като напримерцинктерал ,цинкити др. Те сасъдържат голяма концентрация на активното вещество и могат да предизвикат странични ефекти.

Мултивитаминните комплекси, съдържащи цинк, могат да се консумират от всички, тъй като концентрацията на елемента в тях е малка и те не могат да предизвикат странични ефекти.

Препаратите за цинк се препоръчват за мъже с активно упражнение и активен сексуален живот. Витамин комплекси с този елемент се препоръчва да се използват жени по време на бременност, особено през втората половина на срока.

Не е желателно едновременно да се приемат тетрациклин, панкреатични ензими, витамин А, диуретици.

Заключение

Ако има признаци на липса на цинк в организма, на първо място, си струва да се коригира диетата и да се включат повече продукти, които съдържат този метал. След това можете да отидете на използването на мултивитамини, съдържащи цинк. Препарати, съдържащи значителни количества от този елемент, не трябва да се използват без консултация с лекар.

Трябва да се помни, че цинкът не е лекарство и не облекчава симптомите. Независимо от това, присъствието му в достатъчни количества в храната спомага за предотвратяване на много заболявания.