Гуарова гума - полза и вреда

Гуаровата смола се отнася до разтворими фибри. Терминът "фибри" ("диетични фибри"), разбира се, е добре познат на много хора. Влакната са вещества, които преминават през храносмилателния тракт непроменени.

Диетични фибри и гума гуар

\ t

Както е споменато във въведението, диетичните фибри са вещество, което преминава през храносмилателния тракт в непроменено състояние. Въпреки липсата на абсорбция и промени, фибри значително засяга здравето.

Благоприятното въздействие на влакното е известно още от древни времена, но те са започнали да го изучават едва през първата половина на миналия век. Терминът "влакна" може да бъде подвеждащ. Много вещества от тази група нямат влакнеста структура. Един пример е гума гуар.

Гуаровата гума е направена от гуарови зърна, семенаCyamopsis tetragonoloba , подобно на фасул. Това растение от семейство бобови растения се отглежда главно в Централна Азия, главно в Индия и Пакистан. Това е полизахарид с висок вискозитет, лесно разтворим във вода, свързан с разтворими влакна. Във вода той образува вискозен разтвор дори без нагряване.

Ефекти върху тялото

\ t

В повечето развити страни потреблението на хранителни влакна е само около 10 g на ден.Минималното препоръчително количество е30 g на ден .

За дългосрочен запек се препоръчва увеличен прием на фибри. Диетични фибри, вкл. гума гуар, помага при усложнения, причинени от запек. Те включват:

  • Хемороиди.
  • Анални фисури.
  • Чревна дивертикула.

Липсата на фибри в дневния хранителен режим води до потенциално опасни образувания на дебелото черво -дивертикула . Възпалението на тези растения може да предизвика сериозно усложнение, дивертикулоза. В допълнение към благоприятното механично действие, влакната също имат благоприятен ефект върху предотвратяването на развитието на рак на червата.

Затлъстяване и рак

Гуаровата гуманамалява изпразването на стомаха , намалява абсорбцията на захар от храната, като по този начин увеличава чувството за ситост. Веществото също така предотвратява усвояването на холестерола и мазнините от червата. Следователно, той е подходяща терапевтична добавка за борба със затлъстяването, диабета и повишения холестерол.

Но най-важната характеристика енамаляването на риска от колоректален рак . Многобройни клинични проучвания показват, че увеличаването на приема на фибри значително намалява риска от развитие на рак. Увеличаването на консумацията на гума гуар до 15 g дневно може да намали риска от развитие на колоректален рак с 30%.

Намаляване на холестерола

Ефектът на гума гуар върху нивото на холестерола в кръвта може да се обясни с повишената абсорбция на жлъчните киселини в червата. недостатъкжлъчните киселини изисква увеличаване на тяхното производство. Резултатът е използването на излишък холестерол, следователно, намаляване на нивото му в кръвта.

Атеросклероза и последствията от нея

С оглед на ефекта върху нивата на холестерола в кръвта, гума гуар има положителен ефект върху развитието на атеросклероза - съдова оклузия, която причинява инфаркти и инсулти.

Диабет

Гуаровата смола влияе върху нивата на глюкоза и инсулин при здрави хора, както и при пациенти с диабет тип II. Механизмът на неговото действие е да отслаби и да намали концентрацията на инсулин в периферния кръвоток, следователно , увеличаване на производството на чернодробен инсулин .

Перисталтика

Препаратите, съдържащи гума гуар регулират храносмилането и чревната перисталтика. Използването на перорален разтвор на гума гуар за рехидратация може да съкрати продължителността на диарията при деца. Ензимно модифицираните лекарства удължават стомашно-чревния мотилитет, но увеличават отделянето на азот. Това се постига без промяна на абсорбцията на хранителни вещества.

Отслабване

Влакното засяга усещането за пълнота, насищане. Неговата роля в намаляването на теглото не е напълно потвърдена, но не е изключена.

Кръвно налягане

Гуаровата гума има няколко ефекта върху кръвното налягане. Едно проучване потвърди ефекта си върху понижението на систоличния индекс, друг показа ефекта от общото понижение на кръвното налягане при хора със затлъстяване.

Интрахепаталнохолестаза и сърбеж по време на бременност

Двойно изследване доказа, че гуаровата гума намалява сърбежа при 96 бременни жени с интрахепатален холестаза. Този резултат се постига с постоянна концентрация на жлъчната киселина. Сравнени са групите жени, които са приемали фибри и плацебо. Авторите на проучването съобщават, че фибрите са потенциално лекарство при лечението на холестаза.

Има ли някакви странични ефекти?

Гуаровата смола, както и другите видове диетични фибри, преминава свободно през червата. Той не се абсорбира в кръвния поток и следователно не влияе директно върху метаболитните процеси в организма. В изключителни случаи може да се появи свръхчувствителност, но поради инертността на веществото става дума за леки прояви на храносмилателни проблеми (гадене, газове, диария).

Лекарствени взаимодействия с гуаровата гума

Диетичните фибри могат да засегнат абсорбцията на лекарства, взети заедно, и техните активни съставки. Това забавя абсорбцията на следните лекарства:

  • Дигоксин.
  • Ацетаминофен.
  • Буметанидин.
  • Метформин.
  • Пеницилин.
  • Glyburids.

Няма влияние върху Bezfibrat, Glipisid и Glyburide.

Съвети за използване

Дори много малко количество гуарова гума е отличен компонент на печене без глутен. Тя може частично да замени свойствата на глутена, да осигури теста с по-голяма пухкавост, плътност. Готовият хляб печели обем, подобрява текстурата му,удължен срок на годност.

Дозировка: около1 ч. Л. на 400 g брашно . По-високите дози могат да имат слабително действие.

Какво е това?

Гуаровата смола, като представител на разтворими фибри, е важен компонент от диетата. Основните му източници са несмилаеми вещества от растителен произход. Влакната се съдържат главно в плодове, зеленчуци, бобови растения и зърнени култури. От печенето важен източник епълнозърнест хляб , предимно тъмен.

Подходящ начин за снабдяване на тялото с влакна е да се консумират обогатени храни. Днес, пълнозърнестите култури са широко добавени както към редовните тестени изделия, така и към киселите млека, детските закуски.

Заключение

Ако в организма липсват фибри, допълнете диетата с естествени източници или закупете една от многото предлагани хранителни добавки от гума гуар. Преди да започнете да приемате съвет, консултирайте се с Вашия лекар.