Масаж на краката - ползите и вредите

Масажът е уникална процедура, която помага да се справим с много заболявания, да приведем в ред мускулите и тялото! Извършването на масаж на краката може не само да влияе правилно на краката и краката, но и на цялото тяло. Нека поговорим повече и да научим за ползите и опасностите от масажа на краката.

Масаж на краката - какво е това?

В древен Китай, след сърцето, кракът се смяташе за важна част от тялото. И за добра причина! Въздействайки върху подметката, е възможно да се елиминира спазъм или клип, за да се принуди организма да работи като часовник.

Счита се, че кракатаса картата на човешкото тяло . Има много активни точки, свързани с вътрешния орган през нервните влакна. Следователно процедурата може да донесе ползи и да навреди на човешкото здраве.

Ползи от процедурата

Както бе споменато по-горе, има много техники за извършване на масаж, някои се използват за плоски крака, други за бронхит, а други са само за обща релаксация и мускулен тонус.

Има различна техника за масаж на краката. Има точкови, класически, рефлексни, релаксиращи техники. Пазарът ни предлага голям избор от специални устройства за извършване на масаж у дома. Вариращи от стелки и различни масажери и рогозки с дюзи до вани за кракаДжакузи.

И така, каква е ползата от масаж на краката? Можете да изброите безкрайно, но нека се съсредоточим върху основното:

  Първо, не само общото състояние на краката се подобрява, но исъстоянието на целия организъм . Имунитетът се засилва, което води до цялостното здраве на човека.
 • Второ,нормализира се кръвообращението . Сърдечните проблеми, хипертонията, застояването на кръв тихо си отива.
 • Трето,увеличава мускулния тонус, напрежението изчезва . Човек е в напрежение по цял ден, бърза се, прави нещо. Трябва да сте в състояние да се отпуснете или просто да получите масаж.
 • Четвърто,тялото подмладява , работата на метаболитните процеси се подобрява, подуването на долните крайници изчезва.
 • И пето,състоянието на нервната система се нормализира , настроението се подобрява, паметта, сънят се стабилизира, тревожността и безпокойството изчезват. Особено полезно за тези, които имат умствена работа.

След курса на масаж се появява усещане за радост, появява се постоянно чувство на радост и доброта към хората около вас.

Въпреки ползите, които човек получава от курса за масаж, има моменти, когато е необходимо да се откаже да се извърши тази процедура.

Увреждане от масаж на краката

Плюс за масаж на краката може да се прехвърля без спиране. Но има и противопоказания, които по никакъв начин не могат да бъдат пренебрегнати. Следните са противопоказания за процедурата:

 • Първо, ако има лезии от всяка сложност , дори най-малките рани.
 • Масоването, пресоването и триенето на такива площи е строго забранено. По този начин е възможно да се зарази инфекцията, което ще доведе до неприятни последствия.
 • Второ, ако едно лице има такива заболявания катотромбофлебит , разширени вени, високо кръвно налягане, тромбоза, кървене, включително менструация.
 • Трето, ако телесната температура е повишена, има остри инфекциозни заболявания.
 • Четвърто, съществуват онкологични неоплазми.
 • Петопсихични разстройствав острата фаза.

Неспазването на горните противопоказания може да бъде вредно за здравето. Ето защо, ако имате някакви здравословни проблеми, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди провеждане на масаж.

Разбира се, техниката на изпълнение играе много важна роля. Уверете се, че масажът трябва да бъде професионален. В края на краищата, процедурите се предписват от новородени на възрастни хора. Има много активни точки на човешкото стъпало и всеки от тях е отговорен за специфичен вътрешен орган. Основната задача на масажиста да подобри човек, най-често целта е да се предотвратят болести, но по никакъв начин не вреди.

Техника

Процедурата за извършване на масата на стъпалата с штрихи започва, използвайте масло или мазен крем за по-добро подхлъзване. Средство се нанася върху цялата масажна повърхност.

По редза да се направи самостоятелно масаж, е необходимода заеме правилната позиция . Седнете удобно и поставете единия си крак върху другия. Бавно започнете да масажирате подметката на стъпалото, която е балдахин. Масажирайте всеки пръст поотделно, разтривайте фалангите на пръстите с прави и кръгови движения. След това преминете към подметката.

Процедурата може да се извърши с кокалчета или юмрук, като се движи с кръгови движения. Кръгови триещи се върти се прибавят към силни ивици. Така че, работим по ахилесовото сухожилие и отиваме в мускулите на прасеца. Масажът започва и завършва с удари. Полезно е да се извърши масаж на краката в банята, след като се изпари кожата, за да се улесни плъзгането.

С подходящи техники за извършване на болка не трябва да бъде. Спазвайки правилата на масажа, лесно можете да направите себе си и близките си, като плащате само няколко минути на ден.

Съвети!

 1. Обичай краката си и се грижи за тях!
 2. Не забравяйте да правите ежедневна гимнастика за краката!
 3. Затоплете се! Разходка по чорапи и пети, вземете специално поставен молив или друг предмет от пода.
 4. Не забравяйте за сутрешните упражнения!
 5. В крайна сметка дори най-простите упражнения ще се възползват и здравето на нашите крака и цялото тяло.

Заключение

Всеки ден, краката ми се чувстват огромен товар, или обратното, аз не получават натоварване на всички - с заседнал начин на живот. Ето защо е необходимо да сте в състояние да облекчите умората и да докарате тонуса на мускулите на краката.

При провежданеМасаж в масажната област на тялото подобрява кръвообращението, увеличава изтичането на кръв и лимфа, възстановява дишането на кожата, премахва мъртвите клетки на кожата, подобрява работата на метаболитните процеси, кожата се обновява, става гладка и подмладена.

Масажът има благоприятен ефект върху нервната система на тялото, възстановява силата и работата след умора. Запомнетездравето на краката е важно !