Масаж - ползите и вредите за здравето

Той се приписва на чудотворни качества, той се смята за необходим в почти всяко лечение. Той повдига хората на крака и също така помага да се отпуснете след тежък работен ден. За какво говорим? Разбира се, за масажа. Наистина ли притежава онези качества, които му се приписват?

Обща информация

Масажът еефект върху човешкото тяло , както физически, така и рефлексен. Гръбната и предната част на тялото, отделните крайници, шията, главата, лицето могат да се масажират. Физически могат да бъдат триене, поглаждане, натиск, вибрации, както с ръце, така и с помощта на специални устройства на повърхността или във водната среда.

Също така, с масаж, използвайте допълнителни средства под формата на крем, масло или гел, които помагат на ръцете или специалните устройства да се движат по-гладко, избягвайки дискомфорта и травмата на кожата.

Отдавна се вярва, че болестите идват през кожата и чрез триенето ще бъде възможно да се отървете от едно или друго заболяване. Тази процедура подобрява кръвообращението, подобрява имунитета, има положителен ефект върху нервната система, подобрява мускулния тонус.

Класификация на масажа

Има няколко вида масажи:

 1. Терапевтиченмасаж е процедура, чиято цел е да се лекуваболести, заболявания, подобряване на психологичното състояние като цяло. По-често се предписва в болници по време на рехабилитацията след операция или наранявания. Тя се извършва както от ръце, така и от специални устройства, например, като вакуум.
 2. Хигиенатасе предписва за превенция на някои заболявания, облекчаване на напрежението, подобряване на имунитета, повишаване на жизнеността. Той може да бъде възстановителен, за да попълни енергия, да подобри кръвообращението, да увеличи мускулния тонус, както и тонизиращо и успокоително.
 3. Спортъте специална техника, предназначена за спортисти да ги подготвят за тренировки, състезания без нараняване и разтягане. След физическо натоварване се използва и спортен масаж, за да се възстанови.
 4. Козметичнатасе използва за подмладяване на кожата като цяло, за премахване на бръчки, възрастови петна, акне и други несъвършенства на кожата. Също така подобрява кръвообращението, прави кожата еластична.
 5. Самомасажъте единственият вид масаж, когато човек го прави сам. Това може да се направи навсякъде, у дома, на работа, в страната. Просто разтрийте врата и гърба си всеки човек може. Това се прави, за да се облекчи умората или да се ускори процеса на оздравяване, като се направи самомасаж между процедурите на специалист.
 6. Масажът Reflexсе нарича също акупресура, тъй като засяга определена област на кожата, като се обръща внимание на рефлексите, реакцията на тялото. Облекчава болката, успокоява, подобряваработата на сърдечно-съдовата система. Извършва се чрез палпиране с пръсти.
Все още има много видове и категории упражнения, но основните са демонтирани. Основната цел на масажа еда успокои нервната системаи цялото тяло, да облекчи болката, да подобри кръвообращението и да засили имунитета.

Терапевтични свойства на масажа

Има редица индикации за масаж:

 • За превенция на здрави хора, за поддържане на имунитета, мускулния тонус.
 • При болки в различни стави, ако не са причинени от херния, счупвания, освен ако не са на етап рехабилитация.
 • Артрит.
 • Бронхит и различни форми на белодробно заболяване.
 • Язви на стомаха, дванадесетопръстника, хроничен гастрит.
 • Хипертония и хипотония.

И така, как тази процедура засяга организма? Както беше отбелязано по-рано, тойповишава имунитета , поради производството на лимфоцити, които предпазват от различни заболявания. Той също има положителен ефект върху нервната система, помага за по-лесно издържане на стреса, подобрява съня, облекчава напрежението и главоболието.

Също така подобрява облика на човек. В крайна сметка доброто настроение е гаранция за добро здраве. И благодарение на масажното настроение се подобрява, метаболизмът се нормализира и външният вид става по-красив.

Противопоказания за масаж

Въпреки големия брой положителни качества на масажа, има противопоказания за провеждане на сесии:

 • Всички видовеонкология, злокачествени тумори.
 • СПИН, различни венерически болести.
 • Туберкулоза.
 • Психично заболяване.
 • Аневризма на сърцето, заболявания на сърдечно-съдовата система, сърдечна и белодробна недостатъчност.
 • Алергични реакции под формата на обрив, оток.
 • Висока температура при остри респираторни заболявания.
 • Повръщане, гадене, диария.
 • Състояние на алкохолна и наркотична интоксикация.
 • Херпес, гъбички, ожулвания, пукнатини и други кожни промени.

Необходимо еда бъде проверено от лекар преди посещение на масажист , за да се преминат всички необходими тестове. Сред горепосочените противопоказания има временни, след лечение, които могат да продължат физическата терапия. Например: треска, алергии. Можете също така да масажирате за доброкачествени тумори, обаче, само върху областта около тумора, а не върху самата себе си.

Как може да се промени състоянието при провеждане на релаксационни сесии, ако има противопоказания?

При костна болест, крехкост, рахит, състоянието може да се влоши, тъй като това може да доведе до слабост на гръбначния стълб.

При повишено кръвно налягане съществува риск от тромб, с ниско кръвно налягане - поява на припадък.

Разумно е да се масажира бременната с повишено внимание, като се избягва областта на корема, в противен случай може да настъпи спонтанен аборт.

Децата и възрастните хора трябва да правят щадящи упражнения, тъй като някои все още не са се приспособили, докато други имат крехко упражнение.

Заключение

В заключение можетеказват, че целта на масажа еза укрепване или възстановяване на здравето . Започвайки да правите смилане трябва да бъде постепенно, като по този начин се подготвя тялото да влияе върху него.

Масажът не трябва да причинява болка или да укрепва съществуващия. След него трябва да има състояние на комфорт, спокойствие. За всяка болест, специална масажна техника, която не вреди, а по-скоро лекува тялото. Тази процедура се предписва на всеки индивид, въз основа на възраст, състояние.

Не правете масаж, ако има някакво съмнение за здравето на пациента. Категорично не е необходимо да се провеждат сесии, ако има противопоказания, дори и да са временни. Най-добрият начин да не нараните себе си е самомасажът. Той ще помогне да се справи с умората и да поддържа мускулния тонус и няма да доведе до влошаване.