Мед гъбички - полезни свойства и вреда

Сред почитателите на "тихия лов" много популярни са гъбите на гъбичките. Те са обичани от факта, че са много вкусни, защото, след като са намерили пън или дърво с тях, можете да напълните кошницата много бързо, защото тези гъби растат в големи пилоти. Защото можете да ги събирате през пролетта, лятото, есента и дори в началото на зимата! Основното време за събиране е август, септември. И тези гъби са полезни. Но много малко гъбички знаят и са готови да кажат каква е тяхната употреба.

Видове опит

Сред гъбите, годни за консумация, са следните сортове:

 1. Пролет.
 2. Лято (смърч)
 3. Есен (бреза)
 4. Зима.
 5. Ливада.
 6. Червено.
 7. Royal.

Това са най-често срещаните видове, има редица други, редки възможности. Начинаещите неопитни берачи на гъби често бъркат ядливите сортове с отровни.

Важно е да се научите да правите разлика между тези гъби. За съжаление, годни за консумация сортове са много лесно се бърка с фалшиви колеги, и последните могат да причинят сериозно отравяне. Ето защо, подправени любители на „тихия лов“ съветват да не приемате непознати медни гъби или да се консултирате с опитни другари. Най-често дивите гъби растат на пънове, паднали и живи дървета (с изключение на ливадни видове). Това е от думата "пън" и името отиде - "яйце". Отглеждани гъби и в промишлен мащаб.

Ползи

Ако е обикновенТъй като гъбички като гъби за вкус и количество, миколозите изследват полезните свойства на тези гъби и техния ефект върху човешкото тяло. Учените казват, че магите от всички видове съдържат следните елементи:

 • Витамини А, С, Е, РР, група Б.
 • Естествени захари.
 • Различни макро и микроелементи.
 • Дървесна пепел.

Те са полезни за хората в следните случаи:

 • Слаб продукт и храна за вегетарианци . За вярващите, които пазят постът, гъбите са добър заместител на месни и рибни деликатеси. Постенето и вегетарианците получават протеин (от който има много гъби) от този продукт.
 • Ниско съдържание на калории . Той помага на хората за отслабване.
 • Присъствието на хитин също е важно, когато се следва диета. Това вещество премахва мазнините от тялото.
 • Желязо, магнезий и цинк , които се съдържат в медни гъби, имат добро влияние върху образуването на нови клетки. Полезен опит е добър при анемия (анемия).
 • Калий, магнезий- елементи за укрепване на съдове.
 • Витамин Ае признат помощник за възстановяване на зрението.
 • Други витамини помагат за лечение на нервната система, имат антивирусно действие, укрепват косата, ноктите, подмладяват кожата.
 • Естествените захариса отличен източник на енергия. полезен при диабет, тъй като не повишава кръвната захар.
 • Използва се за запек като слабително средство.
 • Дървесната пепел от гъбички абсорбира токсични елементи от тялото.
 • Учените са идентифицирали противораков ефект.
Тези благоприятни свойства на гъбичките се проявяват приредовна употреба . Всички видове горски деликатеси имат изброените свойства. Но и миколозите казват, че всеки вид е по-отговорен за един конкретен случай. И така, агарите от брезов мед по-добре от другите помагат при лечението на очни заболявания, а зимният вариант се бори с образуването на ракови клетки.

Всеки яде гъби: мъже, жени, деца. Но за мъжете едни и същи зимни погледи са полезни, той увеличава ефикасността. За жените е важно да се заздравят ноктите и косата, което също им помага естествения лечител. Те също имат репродуктивни свойства.

Възможна вреда

Наред с полезните свойства има и задни части и са вредни. Да не се ядат гъби в такива случаи:

 • Диария . Гъбите допълнително влошават този проблем.
 • Вреден за гъби и малки деца ( до 7 години ).
 • Гъбите са трудни за храносмилане, така че на хората с болен стомах не им е позволено да ядат в големи количества. А при остри заболявания на стомашно-чревния тракт (например, 68) язвате са забранени изобщо.
 • Вредни са грибове и лошо почистени гъби. Възможни последици от това са повръщане, ботулизъм. Препоръчва се да се готви най-малко 30 минути.
 • Индивидуална непоносимост, алергии.
 • Хранителните сортове, събрани в близост до пътища и в екологично замърсени места (растения, депа), също могат да причинят отравяне.

Понякога консервираните гъби са увредени. Солният продукт не се препоръчва за бъбречни заболявания.Да не се яде за хора с болни стави и солни отлагания.

Маринованите гъби поради съдържащия се в тях оцет могат да причинят цироза на черния дроб, улцерозен колит и не се препоръчват за хора с висока стомашна киселинност.

Как да събирате и съхранявате

Събирайте гъби по време на периода на зреене на всеки вид. Старите копия се изхвърлят - те са източник на вредни вещества и не носят никаква полза. Прибирайте гъби по следните начини:

 1. Замразяване.
 2. осоляване.
 3. Мариниране.
 4. Друго консервиране е хайвер.
 5. Сушене.

Замразете гъбите по два начина:Сваретеипресни . Всеки начин има своите фенове. Варените заемат по-малко място в хладилника, пресните замразени запазват повече хранителни вещества и не губят вкус. За бързо и лесно размразяване на детайла, просто трябва да го спуснете в гореща вода. Не е необходимо предварително размразяване. Замразени гъби да се съхраняват във фризера.

Посоляването също е два вида:студеноигорещо . Разликата е, че с горещи гъби се варят, а при студено мариноване се използват пресни. Всяка домакиня избира удобен метод за доставка. Съхранявайте за предпочитане в хладилник.

Маринатае използването на оцет за консервиране. Гъбите или се приготвят в марината, или се варят в варена марината. Гъби, приготвени по този начин, трябва да се съхраняват на хладно място, но не непременно в хладилник.

Гъбеният хайвер е ценен на празника. Това е такадобра възможност за закуска. Но за да го подготвим, ние се нуждаем от знания.

Сухите гъби се използват за супи, сосове. Добавете брашното от сушени гъби в различни ястия. Най-лесно е да се изсуши във фурната и да се съхранява в стъклен буркан или чанта за парцали.

Сега, познавайки полезните свойства на меда, вие вероятно ще вземете тези гъби не само като вкусна храна, но и като полезна съставка. За тези, които не са гъби, трябва да погледнете консервираните гъби по рафтовете на магазините и супермаркетите. Е, когато храната ни е не само здравословна, но и много вкусна. А медоносните продукти са този продукт, който съчетава тези две качества.