Покълналата пшеница - ползите и възможните вреди

Като се има предвид здравословния ефект на зърната от пшеничен зародиш, можем да се възхищаваме единствено на хранилище от свойства, които са полезни за тялото, скрити в този привидно естествен дар. Нашите предци в древни времена са знаели за невероятните свойства на този естествен дар, използвайки:

 • И за лечение на болести.
 • И като ефективно средство за общо укрепване на тялото,
 • И като еликсир за удължаване на младостта.

Нека да разгледаме по-подробно аспектите на ползите и възможните вреди за човешкото тяло на този "еликсир на живота".

Относно обезщетенията

Проросената пшеница се считаза активна биологична добавка .

Витамините А, Е, В, D, РР се намират в химическия състав на този природен уникален и витамин С - много ценен естествен имуномодулатор. Поради това тялото активно усвоява веществата, необходими за нормална жизнена дейност.

Проросената пшеница е известна със своя състав с компоненти, които са ценни за човешкото здраве. Калций, мед, фолиева киселина, калий, хром, селен, силиций, йод. Това по никакъв начин не е пълен списък на веществата, които са перфектно усвоени от тялото, с което човешките кълнове доставят на хората. Експертите отделят в това зърно 18 аминокиселини, 12 витамина, 21 минерала.

Защо пшеницата е покълнала

Отговорът е - особено зърното по време на кълняемосттаактивират всичките му полезни вещества и микроелементи, за да осигурят активното развитие на съживяващия зародиш, който всъщност е зимуващ.

Когато кълновете достигнат дължина от 2,5 mm, настъпва пикът на активност на биологичните вещества. В процеса на по-нататъшното развитие на зародиша учените заявяват намаляване на активността. Затова най-добре е да се използва покълналата трева на този етап на развитие.

Лечебни свойства

Покълналата пшеница има редица лечебни ползи:

 • Основното уникално благоприятно свойство епочистване на организма от токсини и възстановяване на кожата . Това обяснява известния ефект на подмладяване, получен от тези, които редовно консумират такава пшеница. В този случай тялото е снабдено с енергия, което също има положителен ефект върху състоянието на външния вид.
 • Докато изброяваме предимствата на този дар на природата, е невъзможно да не споменем неговите такива свойства: активирането на жизнените сили, нормализирането на работата на всички системи на тялото.
 • Няма никаква захар в пшеницата, поради което е ценна за тези, които са диагностицирани с диабет.
 • Този продуктукрепва имунната система , подпомага възстановяването от продължителни и сериозни заболявания, повишава устойчивостта към инфекциозни и катарални заболявания.
 • Когато се приеме този „лечител“, се активира процесът на резорбция на тумора и неоплазмите , което допринася за превенцията на рака.
 • Използването му нормализира функционалността на щитовидната жлеза.
 • Организмътсе изчиства от токсини , радионуклидите, шлаките се отстраняват активно.
 • Благоприятносе подобрява храносмилателната система : премахва се задръстване в червата.
 • Този продукт нормализира кръвното налягане . Той е в състояние да премахне холестерола - източник на хипертония, поради високото съдържание на магнезий - един от оскъдните елементи в човешкото тяло.
 • Този “доктор” подхранва кръвта с хранителни вещества, обогатява я с кислород и в резултат на това се увеличава устойчивостта на тялото към хипотермия.
 • Като се консумира този идеален, нискокалоричен хранителен продукт, човекможе лесно да отслабне . Те бързо получават достатъчно, а гладът не се обявява дълго време.
 • В резултат на постоянния прием на покълнали зърна се отбелязва: възстановяване на зрението, косата става по-силна, възстановява се структурата на ноктите, кожата се подмладява.

Някои съвети за ефективно използване

Първо, необходимо еправилно да се подготвят разсад . Предлага се най-лесният начин да се подготви следната технология. След измиване на студено (можете да вземете от чешмата) водата около 200 г пшенични зърна, разпръснете ги на плоча с тънък слой и напръскайте със студена течаща вода.

Покрийте със салфетка от естествена материя, навлажнена в същата вода (марля може да се направи в 2 слоя). Пазете се на топло. Напръскайте периодично, за да поддържате тъканта суха. След няколко дни семената ще покълнат. Ако е предмет на тезипрости правила на зърното не дават кълнове за 2 дни, храненето им трябва да бъде изоставено. Забавянето на покълването показва проблем, причинен от факта, че:

 1. Или пшеницата е била съхранявана при погрешни условия
 2. .
 3. Или, за да се увеличи срока на годност на зърното, са били преработени химикали.
Дори здравите хора могат да навредят на тази пшеница.

Второ, заслужава сида се избере индивидуална опция за приемане , която е най-оптимална за даден организъм.

Като се има предвид наличието на силен терапевтичен ефект, се препоръчва да се започне възстановяването с покълнали пшеница с минимални дозировки. Например: една супена лъжица сутрин и вечер, след няколко дни добавете още една подобна порция на обяд. Количеството на продукта може да се увеличи до 3 супени лъжици. лъжици.

За да се сравни ефективността на експозицията, след известно време можете да преминете към друга опция, която предполага вземане на покълнали зърна 10 дни преди обяд и следващите десет дни след обяд.

Съветът е важен, за да се яде храна с лечебна добавка веднага, не е препоръчително да се държат такива храни за дълго време.

Също така е противопоказано да се пазят разсад за повече от два дни, дори и в хладилника.

Тъй като токсините ще се екскретират от тялото, естествено е да има лек дискомфорт при приемането му, някои храносмилателни нарушения. Тези явления не трябва да предизвикват безпокойство, те скоро ще преминат.

Рецепти за хранене

Полезно е да се използва ежедневнопшеничен зародиш. Тя се добавя към салати, зърнени храни, смесени с мед, можете просто да ядете част от лечебните зърна, въпреки че не всеки харесва вкуса на тази опция.

Ето някои от най-вкусните, популярни рецепти:

 1. За първата закуска, използвайки блендер, бийте няколко големи зелени ябълки и 2 супени лъжици. л. разсад. Полученият коктейл съдържа повече от половината дневни нужди от фибри.
 2. Диетолозите препоръчват привържениците на вечерята да задоволят глада си, вместо да вечерят, да вземат грам от сто нискомаслено извара, колкото много обезмаслено кисело мляко и да бият с 1 супена лъжица. л. покълнали пшеница, добавяйки към сместа малко канела.
 3. Ако нарязвате получените зърна, като добавяте към тях слънчогледови семки, смесете с нарязани южни плодове, настъргано сирене и мед в произволно тегловно съотношение, готовата салата, украсена със семена от нар, може да заеме достойно място дори в менюто на празничната маса.
 4. Термично обработените съдове са приемливи, но трябва да сте наясно, че всички ценни качества на пшеничните зародиши ще бъдат загубени, ако при добавяне температурата на храната надвиши 40 градуса.
 5. След изсушаване, ако нарязвате здравата пшеница на консистенцията на брашното, можете да я добавите към готови основни ястия, към зеленчукови и плодови салати.
 6. Гастрономите успяват да приготвят пелети от такова „брашно“, да ги изсушават на слънце и да се наслаждават на вкуса на най-полезния пшеничен хляб.

Противопоказания

Въпреки уникалните лечебни свойства и ползи, пшеничният зародиш можезабранява на пациентите, страдащи:

 • Бъбречно заболяване.
 • С храносмилателни проблеми.
 • За тези, чието тяло е предразположено към диария.
 • Той е строго противопоказан за тези, които страдат от цьолиакия.

Заключение

Като обобщение трябва да се подчертае още веднъж, че кълняемостта на пшеницата е същество от природата, което е най-полезно за човешкото здраве. Според учените, тази зърнена култура е рекорд за съдържанието на лечебния ефект, подмладяването и мощните въздействия върху всички системи на тялото, на общото му заздравяване, запазване на красотата и силата.