Яйчен жълтък - полезни свойства и вреда

Вече от дълго време белите яйца се доказаха от най-положителната страна поради факта, че те са източник на естествен протеин, но жълтъците не са имали време да придобият такава репутация.

Първоначално се препоръчваше да се ограничи консумацията на този продукт (особено за спортисти), но по-късно перспективата за това се промени. Ето защо, нека разгледаме по-подробно какво всички същите положителни и отрицателни качества яйчен жълтък има.

Какво е яйчен жълтък и неговата хранителна стойност

Продуктът на този вид е представен от особена смес от биологично активни, както и от хранителни вещества, които се натрупват в яйцето, за да се осигури по-нататъшното пълно развитие на пилето. Това е, което има огромна роля за човешката храносмилателна система.

Уникалното качество на този продукт е, че всички компоненти са своевременно инапълно абсорбирани от тялото . Затова се препоръчва използването на педиатри, особено при първото хранене на бебета. Помислете за хранителната стойност на продукта:

 • Протеини - 15,9 g.
 • Мазнини - 31.1 g.
 • Въглехидрати - 1,7 g.
 • Калории -359 kcal .
Що се отнася до цвета, тойможе да бъде от тъмно до светло жълто. Колкото повече храни са необходими, толкова по-наситен ще е жълтъкът. Такива компоненти са в изобилие в храни от растителен или животински произход.

Ползи от продукта за човешкото тяло

\ t Дори позовавайки се на историите, че жълтъкът причинява вреда на тялото, учените доказали обратния факт. По този начин, ползите за тялото повече от вреда.

Да разгледаме по-подробно всички негови полезни свойства:

 • Положителен ефект върху развитието на плода в утробата.
 • Подпомагане в регулирането и коригирането на метаболизма на мазнините.
 • Положителен ефект върху функционирането на нервната система (помага за премахване на лошото настроение и подобряване на паметта).
 • Нормализация на черния дроб.
 • Асистент в борбата срещу хроничната умора.
 • Жълтъкът ускорява образуването на такъв хормон като - тестостерон.
 • Поради уникалния си състав помага при лечението на сърдечно-съдовата система.
 • Подмладява кожата, докато укрепва ноктите и косата.
Компонентите, които са част от тях, са просто незаменими ползи за човешкото тяло. По този начинхолинътспомага за нормализирането на метаболитния процес на мазнините, както и на протеините, като освен това този компонент нормализира работата на нервната система. Има и мелатонин, който е отговорен за обновяване на клетките и по този начин подмладява тялото отвътре.

Освен всичко това беше проведен експеримент вна което присъстваха 20 души и в процеса на експеримента участниците консумираха ежедневно петнадесет жълтъка. В крайна сметка се оказа, че само един човек е имал повишен холестерол. Що се отнася до останалите, нивото на холестерола им остава нормално, а три от тях изчезнаха напълно.

Значителни ползи се забелязват и при готвенето . Факт е, че яйцето е неразделна част от много ястия. Също така поради основните свойства на този продукт се използва като сгъстител.

Вредни и противопоказания

Като цяло няма специфични противопоказания за употребата на жълтък, но има някои предпазни мерки за хора с индивидуална непоносимост:

 • С повишено внимание продуктът трябва да се използва от лица, страдащи от излишни килограми, тъй като такъв компонент може да провокираповишаване на нивото на холестеролав кръвта.
 • Следващата опасност, която може да изчака, есалмонела . Този паразит е бактерия, която от своя страна може да предизвика салмонелоза. Това заболяване е заразно по природа, което засяга вътрешните органи и застрашава тежко. Ето защо, преди да ядете яйца, те трябва да бъдат обработени и за да се предпазите от заразяване с инфекция, не трябва да ядете сурови жълтъци.
 • За да се избегнат отрицателните последици, на мъжете се препоръчва да консумиратне повече от 4 жълтъка на ден , а не повече от 2. за жените
 • .
 • Не трябва да яде жълтък от тяхкойто има проблеми със сърцето, тъй като в този случай продуктът действително може да причини увреждане на тялото.

По този начин противопоказанията са достъпни само за онези хора, които имат свои индивидуални характеристики. В допълнение, не трябва да ядете повече жълтък, тъй като е много калоричен и може да навреди на красива фигура.

Препоръки за употреба

За тези, които много обичат яйцата, често възниква въпросът за най-добрата форма, в която да се ядат, за да се извлече максимална полза от нея. Разгледайте основните възможности за използване:

 1. Суров жълтък . Разбира се, използването на сурови, най-простият и най-примитивен вариант, тъй като продуктът не трябва да излага първоначално всяка обработка. Но, за съжаление, в процеса на такава консумация, яйцето не се усвоява напълно, а само наполовина. В допълнение, има голяма вероятност от заразяване с неприятна бактерия поради липсата на топлинна обработка. Ето защо, в този случай, повече вреда, отколкото полза за тялото.
 2. Пържени яйца . Най-добрият начин за бързо приготвяне на вечерята е изпържване на яйце, така че вече ще бъде подложено на топлинна обработка и усилието ще бъде минимално. Но е необходимо да се вземе предвид фактът, че в процеса на пържене всички полезни микроелементи от продукта изчезват, а мазнините се освобождават, което се отразява неблагоприятно върху функционирането на черния дроб.
 3. Варени яйца . Тук това е най-полезният и безопасен начин за ядене на яйца. В този случай, смилаемосттатялото на продукта е почти 100%, т.е. всички хранителни вещества по време на готвене остават. Така, в това изпълнение, жълтъкът е не само не опасен, но дори и полезен.

Заключение

Като се вземат предвид всички положителни и отрицателни свойства, които имат жълтъци, трябва в крайна сметка да се изчисли колко да ги използваме, за да не се повреди тялото? Като цяло, такъв въпрос е строго индивидуален, но ако вземем предвид общия лимит, по-добре е да не прекаляваме и да ядем максимум 2 яйца на ден.