Пуер чай: полезни свойства и вреда

Пуер се счита за един от най-скъпите, трудни за приготвяне и следователно елитни сортове чай. Тази напитка е обичана от любителите на чай по целия свят заради изящния си вкус, уникалния рубинен цвят и уникалния цветен аромат. И, разбира се, Пуер е особено ценен за своите лечебни свойства и за ефекта, който има върху тялото. Този чай е невероятно ободряващ и енергизиращ, повдигащ и лекуващ много заболявания.

Ще прочетете повече за методите на варене, за лечебните свойства на тази напитка, както и за потенциалната й вреда.

Пуер чай - какво трябва да знаете за него?

Както много други видове чай, пуерът се появява за пръв път и все още се отглежда в Китай, на територията близо дотибетски планини . Историята на напитката датира от много векове - тя е била консумирана много преди династията Минг и напитката е родена, както се смята, сред древните народи, населявали територията на Китайската империя (по-точно сегашната провинция Юнан).

Основната характеристика (и за гастрономите, достойнството) на Пуер е уникалният начин да се направи това. Листата на чаеното дърво се събират, много се навиват, докато един от тях изпъкне сок. Освен това, листата се „изстрелват” от специални бактерии, които ускоряват процесите на ферментация ипридаване на чай на определен вкус.

След това листата се изсушават, компресират, дават им формата на малка „шайба“ или тухли, характерни за Puers.

Pu-erh са няколко вида, най-често срещаните са бели, черни и зелени. Той има подчертан вкус, както и богат цвят и силен аромат.

Как това разнообразие засяга здравето?

Полезни свойства

  Безспорното и може би основното предимство на напитката е неговототонизиращо действие върху организма . Една чаша пуер може да развесели не по-лошо от кафето и да даде усещане за свежест за целия ден. В полза на чая - и факта, че съдържа по-малко кофеин от кафето.
 • Чаятстимулира мозъчната дейности умствената дейност. От него многократно се подобряват концентрацията и вниманието, запомнянето на информацията и решаването на сложни задачи се дават много по-лесно. Поради тези свойства се препоръчва употребата на напитката по време на интензивно проучване и изпити за постигане на най-добри резултати.
 • Китайците, основните потребители на пуер, също отбелязват неговияотрезвяващ ефект върху организма . По този начин ефективната напитка ще бъде срещу махмурлук или прекомерна интоксикация.
 • Пуерът е в състояние да преодолее сънливостта, да облекчи умората, да активизира и да се развесели.
 • Чаят е изключително благоприятен за здравето и работата на сърдечно-съдовата система . Нормализира холестерола в организма, понижава кръвната захар,регулира кръвното налягане. Поради тези свойства Pu-erh може да се препоръча за хора с хипотония.
 • Ефективнопочиства напитката и стомашно-чревния тракт , подобрява храносмилането, отстранява натрупаните в организма вредни вещества - токсини и шлаки.
 • Тя може да бъде полезна при намаляване на теглото, тъй като можеда активира метаболизмаи разграждането на телесните мазнини.
 • Редовната консумация на пуерподобрява имунитета , намалява риска от настинки и инфекциозни заболявания.
 • Чаят също така почиства черния дроб от натрупаните в него токсични вещества.
 • Той можеда намали киселинността на стомаха , да намали риска от гастрит или язви.
 • Напитката подобрява и ускорява движението на кръвта през съдовете, което може да служи за превенция на разширени вени или образуването на кръвни съсиреци.

Противопоказания и възможни вреди

 • Сериозните проблеми със сърдечно-съдовата система (скок на налягането или хипертония) са противопоказание за употребата на пуер.
 • Ако имате проблеми с бъбреците, не трябва да се отвличате с напитка.
 • Не е препоръчително да се използва Puerh за бременни и кърмещи жени.
 • Не се препоръчва да се пие чай преди лягане, тъй като това може да предизвика безсъние или нервно вълнение.
 • Не пийте чай на празен стомах, защото може да бъде причинено дразнене на лигавицата.
 • Трябва да се помни, че ако злоупотребявате и надвишите препоръчителната доза (повече от седем чаши на ден), виене на свят, тахикардия, треперене връце.

Препоръки за употреба

 1. За да се направи максимално отворена напитката, се препоръчва да се използват специални ястия при приготвянето на пивоварни (в идеалния случай това трябва да бъде чайник от глинена или порцеланова глина, но е допустимо да се използват обикновени стъклени съдове).
 2. Пуерът се вари, както следва: едно пресовано „миене“ се излива с двеста милилитра гореща вода (температурата трябва да достигне деветдесет и сто градуса) и настоява за една минута. След това, чай може да се излее в чаши и пиян, но първата варя се препоръчва да се отцеди, за да се измие мръсотията и утайката от чая и да се подобри вкуса.
 3. Напитката може да се приготвя многократно (около 5-6 пъти), за пълнота дори се препоръчва да се прави, но трябва да се има предвид, че времето на варене трябва да се увеличава с 15-30 секунди всеки път.
 4. За да се избегне загубата на полезните свойства и аромата на чай, е необходимо да се спазват препоръчаните условия за съхранение. Пуер трябва да се съхранява на тъмно, сухо място с температура не по-висока от тридесет и не по-ниска от двадесет градуса. В никакъв случай не трябва да се допуска пряка слънчева светлина върху чайните брикети.
 5. За да се почувства по-добре вкусът и ароматът на напитката, се препоръчва да не се добавят никакви добавки към чая (между другото, в Китай използването на чай със захар обикновено се счита за разбъркване). Въпреки това, по време на пиенето на чай е позволено да се яде парче добър черен шоколад или шепа ядки или сушени плодове.

Заключение

Пуер - невероятен чайнапитка със специфичен кисел вкус и уникален аромат. Този чай отлично тонизира и подобрява мозъчната активност. В допълнение, Пуер ще помогне за разнообразяване на традиционното пиене на чай и ще им даде напълно различно отношение.