Картофено нишесте: ползи и вреди за човешкото тяло

Тъй като сладкарските изделия без глутен стават много популярни, всеки иска да знае кои нишестета да се използват за готвене, кои от тях са най-полезни? Първоначално трябва да се каже, че се получава картофено нишестеот картофени културии най-често се използва като сгъстител за сосове, супи или ястия със сосове.

За да се разбере дали да се използва картофено нишесте в ежедневна диета, трябва да се вземат предвид всичките му положителни и отрицателни качества.

Какво е картофено нишесте

Самото нишесте е представено под формата на прах, който няма специален вкус или мирис и не се разтваря в студена вода. Но трябва да се отбележи, че когато се смесва, образува гъста и същевременно вискозна маса. В този момент, когато скорбялата е компресирана в дланта на ръката си, или може да бъде удряна между пръстите, ако слушате скърцането и усещате, че частиците се втриват един в друг.

Продуктът съдържаголямо количество витамини и минерални вещества , поради което е известно, че се използва широко в медицината, за готвене, както и в други сфери на промишлена дейност.

Когато се комбинира с вода, образува паста. Не се разтваря в студена вода, алкохол и други подобни разтворители. КаквоЩо се отнася до въздействието върху човешкото тяло, нишестето се превръща в глюкоза, която допълнително подхранва клетките на тялото с енергия (много важен аспект за мозъчните клетки).

Ползи за тялото

По принцип продуктът от този вид се абсорбира лесно от организма. Всичко това се дължи на факта, че човек получава много естествена глюкоза от него. Помислете за другите полезни свойства, присъщи на този продукт:

 • При използване на картофено нишесте се извършва неволнонамаляване на нивото на холестерола в кръвта , намалява захарта, повишава се чувствителността към инсулин.
 • В случай, че скорбялата се нагрява, тя ще увеличи частта, която е свързана с най-често използваното нишесте. В процеса на охлаждане, част от устойчивия продукт се увеличава. Така охладената версия има способността да следи всички части на храносмилателната система възможно най-бързо и лесно и по този начин бързо достига до червата. Вече в червата, такова нишесте става благоприятна среда за различни бактерии.
 • Секретираната маслена киселинаспомага за балансирането на работата на дебелото черво . В същото време усвояването на минералите се стабилизира. По този начин охладеното картофено нишесте често се използва за предотвратяване на запек и диария.
 • Този продукт трябва да се консумира в диетата всеки ден, така че - ако човек консумира скорбяла за закуска, дори и вечерта захарта в кръвта му няма да бъдеда се издигне. Това е много важен аргумент за хората с диабет.
 • В случай, че всеки ден в храната се въвеждат продукти, които съдържат нишесте от този вид, а след това след около месец, усещането за инсулин се увеличава почти два пъти.
 • Продуктите с този компонент са с добро качество - тенасищат тялото , поради което човек изпитва чувство на ситост. Това е много важен фактор за тези, които се опитват да преодолеят наднорменото тегло.

Вред и възможни противопоказания

Дори да се вземат предвид всички полезни свойства, този продукт може също да съдържа известна опасност. Необходимо е да се има предвид, че такава добавка може да бъде представена в две форми -естественоирафиниранонишесте. В първото изпълнение добавката се получава от естествените кореноплодни зеленчуци, а във втория - само белени нишесте, смесени с брашно.

Да разгледа отрицателните аспекти на добре познатата добавка:

 • В случай на непрекъсната консумация на рафиниран прах е възможнопоявата на патологии в тялото , които засягат главно стомашно-чревния тракт.
 • Поради рафинираното нишесте, консумирано в неограничени количества, е възможнопроявление на речеви дефекти , назално изпускане и често кихане.
 • Прекомерната консумация на продукта след топлинна обработка значително увеличава вероятността от такива заболявания като -онкологични заболявания , заболявания на стомашно-чревния тракт,проявление на алергични реакции.
 • В процеса на храносмилането човешкото тяло прекарва много кръвни ензими, които от своя страна помагат на човека да се справи със стресови ситуации и депресии. Също така такива добавки са необходими за ежедневна обработка на храни.
 • Лекарите не препоръчват нишесте на онези, които се опитват да преодолеят излишни килограми, тъй като то от своя страна ще предизвика акумулиране на енергия и ще доведе до затлъстяване в бъдеще и може да стане причина за диабета .

Как да го използвам правилно

Медицински приложения

Този продукт често се използва при производството на лекарства. Такива лекарства се използват и от пациенти с проблеми с храносмилателната система, тъй като тази добавка действа като обвиващо вещество. По-специално, такива продукти са полезни при лечението на пептична язва.

Освен това картофеното нишесте ускорява метаболизма изначително понижава кръвното налягане .

Добавката често се използва в производствения процес на външни лекарствени продукти. В случай, че раната се лекува с агент с такъв състав, кръвта ще спре много по-бързо.

Приложение в козметологията

\ t

Ако се позовавате на становищата на професионални козметолози, то нишестето е един от основните конкуренти на Botox. Именно от този продукт много жени правят маски у дома, които помагат в борбата с бръчките.

Приложение вГотварство

Разбира се, най-често срещаната употреба е в готвенето. Хранителните свойства и добрата усвояемост на телесния продукт ви позволяват да го използвате за различни ястия. А наличието на вискозитет дава възможност да се правят произведения на изкуството в посока на брашното.

Заключение

Поради естествения състав, стойността и полезните свойства на картофеното нишесте са просто безценни. Нито един медикамент няма да има такъв безопасен ефект върху организма в процеса на терапията. Този продукт се намира в различни области и индустрии и затова заема важно място в човешката диета.