Пържени картофи - ползите и вредите

Трудно е да се намери човек, който не харесва свежи, ароматни билки, миришещи на билки, с апетитна и вкусна коричка ... Никога не е от кулинарната мода, любимо деликатес на бакалаври и студенти от всички времена. Дори хората, които са свикнали да ядат правилно, понякога не могат да устоят на ястието, което е безумно вкусно, но вредно за фигурата.

Пържени картофи, изключително лесни за приготвяне, но невероятно вкусни деликатеси. Какви са ползите и вредите за здравето?

Картофи - основна информация за продукта

\ t

Картофите в една или друга форма заемат значителна част от диетата на средния руснак: ние сме свикнали да използваме този зеленчук като основна гарнитура, а също така щастливо консумираме варен и пържен продукт и използваме картофи като съставка за различни салати, печени изделия.

Въпреки това, този зеленчук се разпространява не само в нашите географски ширини, но може би в повечето страни по света. Трудно е да се намери човек, който поне веднъж в живота си не е опитвалчипове- а в крайна сметка, тази известна закуска е направена от картофи. Дълбоко пържени картофени сламки също са доста популярно ястие, особено сред посетителите на Макдоналдс и любителите на бързо хранене.

Основните предимства на продуктаможе да се наречевисока хранителна стойност- картофените ястия са добри и дълго време се насищат и задоволяват глада.

Освен това, както и всички зеленчуци, картофите са богати на витамини и са от съществено значение за нормалното функциониране на микроелементите на нашето тяло. Умерената консумация на този продукт е добра за храносмилането. Въпреки това, всички предимства на картофите често са сведени до "не" от неправилна подготовка, затова не се препоръчва да се консумират мазни ястия от картофи в неограничени количества.

Полезни свойства на пържените картофи

\ t

Картофи, пържени в масло - ястие, несъмнено много вкусно, нона практика не предоставя на тялото никаква полза .

Повечето от витамините, съдържащи се в картофите по време на топлинна обработка, са унищожени, но вредните вещества остават. Това обаче не означава, че пържените картофи трябва да бъдат окончателно премахнати от тяхната диета.

 • Дори при пържените картофени филийки се съхранява достатъчно количество калий. Този елемент е много важен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, укрепва сърдечния мускул и регулира кръвното налягане.
 • Съдържащи се в зеленчуците ивитамин С , много полезни за имунната система. Липсата на този витамин се изразява в повишена умора и податливост към заболявания, включително настинки и ARVI.
 • Картофите са богати на влакна , които подобряват храносмилането и стомашно-чревния тракт.
 • Картофени ястияневероятниподхранващи поради високото съдържание на въглехидрати в състава, те насищат и премахват чувството на глад за дълго време, зареждат ги с енергия и помагат за преодоляване на умората.
 • Не забравяйте за витамините B, съдържащи се в картофите. Витамините от тази група участват в основните метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло. Освен това те контролират дейността на храносмилателната система и са необходими за нормалното функциониране на нервната система и за предотвратяване на психични разстройства и проблеми със съня.

Вреди и противопоказания

 • За съжаление вкусни пържени картофи причиняват повече вреда, отколкото полза на тялото. Първо, това е изключително висококалорично хранене (100 грама от които могат да съдържатоколо 400 калории ), а злоупотребата с тях може да доведе до излишни килограми.
 • Честата консумация на печени картофи има отрицателно въздействие върху състоянието на съдовете - холестеролът се увеличава от мастни храни, движението на кръвта през съдовете става трудно, съществува риск от плаки от холестерол.
 • Също така в състава на съда, освен картофените филийки, трябва да има и масло. Важно е да се помни, че когато са изложени на горещи температури в маслото, се освобождават вредни вещества, наречени канцерогени - това означава, че провокират появата на ракови тумори.
 • Любителите на пържени картофи са по-склонни към диабет .
 • Голямото количество сол, съдържаща се в храната, също не е такованай-добър ефект върху здравето. Солта е в състояние да задържа вода в тялото, като причинява подуване по цялото тяло.
 • Прекомерната консумация на печени картофи в петрола е много вредна за стомаха и създаваневероятно натоварване на цялата храносмилателна система . В бъдеще усвояването на това ястие е изпълнено с развитие на гастрит или стомашни язви. Разбира се, хората, които вече имат тези заболявания, силно се препоръчва да се изключат от диетата скорбяла зеленчуци.
 • Картофите могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт, газове и запек (в някои случаи, напротив, диария).

Препоръки

 1. На пръв поглед е лесно да се приготвят пържени картофи, но не всеки може да изпържи резените картофи, за да придобият апетитен хрупкав вид. В същото време рецептата за вкусен картоф е много проста: първо, наряжете зеленчука нане прекалено дебели резени ; второ,няма нужда да бързате да хвърляте парчета в тавата , нека маслото да стане малко горещо; и трето,не покриват картофите с капак , в противен случай ще омекнат и ще престанат да бъдат хрупкави.
 2. Съдътсе залива в края на готвенето, така че картофите да не се изпарят прекалено рано.
 3. Като добавка могат да се добавят лук или свинска мас, за да се добави специален аромат. Много вкусни картофи, пържени с гъби и поднесени със заквасена сметана.
 4. Ако приоритет за вас не е вкусът, а ползата от продукта, по-добре е да се даде предпочитание на варен илипечен картоф. В така приготвения продукт се съхраняват повече хранителни вещества и калорийното съдържание на съда е много по-ниско.

Заключение

Всеки знае, че пържените картофи не са здравословна храна и фигура, но това ястие е било едно от любимите и най-вкусните в продължение на много години. За да сведете до минимум увреждането на продукта, просто се опитвайте да не злоупотребявате с чипове и да го изяждате не повече от няколко пъти месечно.