Ацидофилус: ползи и вреда за организма

Употребата на продукт като ацидофилус отдавна е доказан метод за лечение. Този млечен продукт стана много популярен в съветската епоха, тъй като дори тогава имаше много доказателства за нейните невероятни свойства. Но, уви, всеки медал има две страни, така че ацидофилус също има своите недостатъци.

Какво е ацидофилус?

Ацидофилията е ферментирала млечна напитка въз основа наацидофилусни пръчки , която е резултат от ферментация на пастьоризирано краве мляко с някои бактерии. Сега на рафтовете можете да намерите много стоки, съдържащи ацидофилусова пръчица в състава.

Въпреки товачист ацидофилус е рядкост в нашето време . Вече е напълно естествено да добавяте добавки с допълнителни полезни свойства към този продукт. Самият продукт прилича на нещо между кефир и заквасена сметана, както по консистенция, така и по вкус. Съставът на ацидофилните продукти включва голямо количество витамини и микроелементи, което определя ефекта върху организма.

Каква е ползата от този млечен продукт?

Полезните свойства на тази напитка трябва да се разглеждат по-близо.Този продукт е задължителен:

  • Храносмилателната система . Тази напитка подобрява главно храносмилането и повишава апетита. Освен това, използването му ви позволява да контролирате количеството храна, от която се нуждаете: тези, които по някаква причина не ядат достатъчно, започват да ядат повече, а тези, които страдат от повишен апетит, ядат по-малко.
  • Червата . Тази напитка помага за възстановяване на микрофлората след лечение с антибиотици и спомага за борбата с дисбактериозата. Той също така предотвратява гнилостните процеси в червата: когато ензимите на стомаха не се справят с храносмилането, той влиза в червата и започва да се разлага там; няма нищо фатално за това, но никой не иска да изпита дискомфорт и симптоми. Ацидофилусът почиства тялото.
  • Имунитет . Тази напитка спомага за подобряване на метаболизма, което води до по-добро здраве, подобрява състоянието на косата, кожата, ноктите и др. Освен това, този продукт се препоръчва на пациенти, подложени на операция, с цел възможно най-бързо лечение на нараняванията и възстановяване на тялото.
  • Женският организъм . Едва ли има някой, който да не чува за ползите от ферментиралите млечни продукти за жените. На първо място, заслужава да се отбележи, че напитката помага да се защитят репродуктивните органи от възпалението и развитието на млечница. Както вече споменахме, тази напитка може да подобри състоянието на кожата, което по време на предменструалния синдром, може да се каже, да стане Проблем №1. И, разбира се, трябва да се консумира по време на бременност, защото през този периодТялото на жената е изключително крехко и нестабилно и е много трудно да се бори с негативните ефекти върху околната среда. Пиенето на напитка е особено полезно по време на третия триместър и по време на кърмене.
  • Детски организъм . Ползите от тази напитка за деца не се сравняват с други продукти. Първото положително качество може да се отбележи, че този ферментирал млечен продукт може да бъде включен в диетата на дете на възраст от девет месеца. В допълнение към свойствата, които ацидофилусът има върху тялото на възрастните, той също така осигурява и микроелементите, необходими за растежа на тялото.

Какви отрицателни последици трябва да се очакват от този продукт?

Като се изброят предимствата на този млечен продукт, трябва да се обърне внимание на неговите недостатъци.

  • Всеки продукт следва да се консумира вот ясно ограничено количество . Малко количество е малко вероятно да навреди на тялото, но употребата без мярка може да доведе до неприятни последствия. Например, консумирането на големи количества ацидофилус може да доведе до лошо храносмилане и нарушено здраве на храносмилателната система.
  • Пиенето може да доведе до увеличаване или влошаване на вече повишенатакиселинност на стомаха . В резултат на това може да се появят киселини, дискомфорт и т.н.
  • В никакъв случай продуктът не трябва да се използва със съществуващи заболявания на язвата, гастрит, панкреатит и различни възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.
  • Тъй като тази напиткасе отнася до броя на млечните продукти, той е противопоказан за тези хора, които иматнепоносимост към лактозаили самият ацидофилусен бацил.
  • Не забравяйте, че подобно на всеки друг продукт, тази напитка имасрок на годност . Pure acidophilus може да се съхранява не повече от три дни. Въпреки това, по рафтовете на магазините, като правило, има продукт, който има срок на годност от една седмица. Това е напълно нормално, тъй като е преработен продукт, който най-вероятно съдържа добавки за ягоди или плодове. Ако срещнете продукт с приблизителен срок на годност от две седмици или повече, това е продукт на недобросъвестен производител, който позволява използването на химикали и консерванти в препарата или нискокачествена фалшива. Разбира се, тяхното използване не може да доведе до нещо добро. Както и използването на добър, но вече изтекъл продукт.

Какво трябва да знаете и помните, когато използвате ацидофилус?

Намаляването на качествата на тази напитка е безсмислено, но това не означава, че е необходимо да се замени по-голямата част от диетата с тях. Наистина, той има много по-малко вредни свойства и те са изключително редки. Но те са и не можете да забравите за тях.

Смята се, че е идеално да се пиеедна чаша на ден , леко нагрята, така че продуктът да не се разлага. Acidophilus може да се използва за приготвяне на различни ястия. В допълнение, тя е широко използвана в козметологията, така че ако виеИскам разнообразие, да се възползвам от козметичните процедури с този продукт.

Сега вече знаете повече за свойствата на ферментирал млечен продукт като ацидофилус. Има много митове за неговите качества, полезни и вредни, и те не винаги са верни.

Фактите, които говорят за въздействието на напитка върху стомашно-чревния тракт или на възможното увреждане на здравето при консумация по време на обостряне на гастрит и други стомашни заболявания, са валидни. Помнете това, когато решите да използвате метода за промоция на здравето с помощта на ацидофилусни продукти.