Крема сирене - ползите и вредите за тялото

Разтопеното сирене принадлежи към групата на млечните продукти. Производството му започва сравнително наскоро - в началото на миналия век, но продуктът бързо набира популярност поради деликатния си вкус и ниската цена. Топено сирене се произвежда от твърди сирена, които имат някои дефекти във външния вид или текстурата, които не влияят на безопасността на употребата на продукта.

Основният производствен процес е топене, последвано от пастьоризация на сирене и млечни продукти при температура отот 75 до 95 градуса . След тази обработка, масата става вискозна, вискозна, патогенни бактерии се унищожават, продуктът придобива обичайния си вид.

Класификация на крем сирене

Производствената технология не се влияе от вида на продукта, така че те обикновено се класифицират по органолептични и физикохимични показатели, в зависимост от наличието или липсата на допълнителни хранителни добавки. Най-често срещаната класификация е:

 • Колбаси.
 • Нарязан.
 • Пастообразни.
 • Сладко.

Сирената с колбассе отличават по форма и характерен мирис на пушено месо. Този вид продукт е най-трудният от групата на преработените сирена. Той се произвежда от меки и нежни разновидности на сирене, след което се формова в полимерни филми, давайки външния вид на колбаса, откъдето идва името му. След това продуктът се пуши или в специаленза няколко часа, или потопени в течен дим за няколко минути. На последния етап, сиренето за колбаси е парафинирано. Пипер или кимион понякога се добавят към състава на традиционния продукт.

Нарязаното топено сиренеима по-малко плътна структура, но може лесно да бъде нарязано на парчета. Съдържанието на мазнини в този продукт е 50-70%. В процеса на готвене използвайте мазни сирена сирище, както и други млечни продукти. Парчето се отличава с характерния вкус на натурално сирене. Най-вече е опакован във фолио.

Пастообразното сиренесъответства и на неговото наименование, има нежна размазана консистенция. Характеризира се с високо съдържание не само на мазнини, но и на влага. Изработена е от зрели сирена от швейцарски тип. Паста сиренето е опаковано в кутии, буркани, тави. Асортиментът е представен като класически кремообразни видове и сирене с добавки от билки, подправки, зеленчуци.

Сладкото топено сиренесе отличава с добавянето на различни сладки съставки: мед, какао, захар. Най-често такива продукти са направени от извара или масло.

Ползите от потреблението

Топеното сирене е млечен продукт. Неговите ползи се дължат на много фактори:

 • Това едоста хранителен продукт , който може да обогати тялото с енергия за дълго време. Поради тази причина се препоръчва от много специалисти за закуска.
 • Протеинът е източник на необходимотоаминокиселини , които трябва да бъдат външно в човешкото тяло. Този продукт съдържа голямо количество казеин.
 • Наличието на основни макро- и микроелементиго прави незаменим продукт в човешката диета. Фосфорът и калцийът осигуряват здрава кожа, нокти и коса. В 100 g от преработения продукт съдържанието на калций и фосфор е почти 90% от препоръчителния дневен прием. Витамините А, С, група Б осигуряват здравето на тялото във всички отношения.
 • Сиренето е доста висококалоричен продукт:от 220 до 360 kcal на 100 g . Тази цифра се дължи на високото съдържание на мазнини в продукта и ниското съдържание на въглехидрати. По същата причина е много питателна.
 • Продуктъте богат на наситени мастни киселини , чието използване е доказано от учени. Те предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания с умерена консумация.
Положителните свойства на сирената зависят не само от състава, но и от опаковката, от спазването на правилата за съхранение и срока на годност. Органолептичната оценка на продукта е най-достъпна, най-бърза и се прави с помощта на сетивата.

Оценете опаковката, цвета, миризмата, текстурата. Опаковката трябва да е непокътната, без повреди и сълзи. Цветът на сиренето е лек, кремав, равномерен, консистенцията е равномерна, нежна, без пукнатини или сълзи. Не се допуска наличието на плесен или някаква течност - това означава нарушение на условията за съхранение, повреда на продукта или срок на годност. Ароматът не трябва да бъде суров, ако не е кремообразен сортдобавки, наличието на миризми е неприемливо.

Вреди

Както всеки друг продукт, ако се използва прекомерно, сиренето може да има отрицателно въздействие върху човешкия организъм:

  Тойе противопоказан при страдащите от алергия , както и при хора с непоносимост към лактоза.
 • Повишените нива на фосфор и калциймогат да увредят тези с проблеми с бъбреците или костите.
 • Той е изключен от диети поради високото съдържание на мазнини.
 • Поради несправедливостта на производителите, които променят рецептата, за да намалят производствените разходи или да максимизират печалбата, заменят скъпите съставки, сиренето губи своите полезни свойства и става опасно. Добавянето на растително масло вместо масло е обичаен метод за фалшификация.
 • Опаковката за топено сирене не трябва да съдържа буквитеPS , които означават полистирол. Забранено е да се използва за опаковане на храни.

Как да се използва правилно?

Топеното сирене е обичано от хора от всички възрасти. Използвайте го в чиста форма или като съставка в други ястия. Разстила се върху хляб, добавен към супи, пържен. Дневният прием за възрастен без заболяванеот 200 до 300 g . Трябва да се внимава с хора с наднормено тегло или пристрастени към нея, както и с деца и юноши.

Продуктът се съхранява дълго време в сравнение с други сортове -до две седмицив стаятатемпература около 6-7 месеца в хладилника. Основното нещо е да се затвори плътно контейнера, защото той е податлив на температурни крайности.

Топеното сирене, равностойно на всеки друг продукт, е добро в умерени количества. Той съдържа голямо количество хранителни вещества и хранителни вещества, но ако се използва прекалено, може да навреди на тялото и здравето. При избора си заслужава да се обърне внимание на състава, качеството на опаковката и органолептичните характеристики: цвят, мирис. Качествените стоки не могат да бъдат много евтини.