Телешки дроб: ползи и вреди за тялото

Диетолозите и специалистите по хранене все повече обръщат внимание на говежди черен дроб. Мнозина предпочитат естественото месо и го отнасят към продукти с по-ниско качество. Кулинарната наука е свързана с деликатността, особено полезна за човешкото тяло, защото съдържа най-голямо количество хранителни вещества и хранителни вещества.

Какво е това?

Говежди черен дроб -важен нискокалоричен страничен продукт , който има червено-кафяв цвят. Вкусът е груб, с лек допир с горчивина. В ¾ тя се състои от вода, а останалите 25% разпределят мазнините помежду си - 3-4%, около 20% протеини. Правилно се използва в диетата. Тя се въвежда в диетата на спортисти и хора, водещи активен начин на живот.

Гарантирано е, че черният дроб се дължи на лекарствени продукти. Дори в древни времена лечителите го използвали с отслабено зрение и възстановяване от заболяване. Използва се също за лечение на анемия, с недостиг на витамини от група В и повишена умора.

Полезни свойства

Черният черен дроб има уникалната способност да произвеждахепарин- естествен антикоагулант, който предотвратява съсирването на кръвта. Следователно е възможно продуктът да се яде за профилактични цели от тромбоза. Полезните свойства на черния дроб са неговият химичен състав. Да има положителен ефект върху човешкото тяло,полезни вещества в него.

Говеждият черен дроб е склад на минерали и микроелементи

.
 1. Висококачествени протеини , които включват желязо, необходимо за синтеза на хемоглобин и мед, което има противовъзпалителни свойства.
 2. Хромътучаства в метаболизма на протеини, въглехидрати и липиди. Също така е необходим за най-добрата абсорбция на инсулин.
 3. Калций, фосфор, магнезийдопринасят за функционирането на мозъка и като цяло за работата на целия организъм.
 4. Натрият и калиятса много важни микроелементи. Благодарение на тяхното присъствие тялото напълно расте и се развива. Ето защо, в храната на децата се добавя говеждо черен дроб. Натрият поддържа водно-солевия баланс и регулира обема на течността в тялото.
 5. Кобалтучаства в метаболизма, в синтеза на хемоглобина, увеличава абсорбцията на желязо, насърчава растежа на костите и има благоприятен ефект върху човешкия имунитет.

Подсилени компоненти

Освен микроелементи, говеждият черен дроб е богат на витамини, без които органичната жизнеспособност на организма е невъзможна:

 • Фолиева киселинае необходима по време на бременността, тъй като следва (регулира) растежа и здравето на новите клетки в организма, което е много важно по време на развитието на плода.
 • Никотиновата киселинадопринася за нормалното функциониране на мозъка, балансира кръвната захар, подобрява зрението. Поддържа гладка кожа, лъскава коса и добре оформени нокти.
 • Ретинолподдържанормален метаболизъм, здрава коса. Благодарение на витамин А, стареенето на тялото се забавя, зъбите, ноктите и зрението са в отлично състояние. Една от основните функции на ретинола е да подобри синтеза на колаген, да възстанови кожата и лигавицата след наранявания и увреждания.
 • Витамин Dосигурява нормално развитие и растеж на скелетната система, поддържа мускулния тонус и подобрява функцията на щитовидната жлеза.
 • Витамин Cв достатъчно за човек нормално увеличава устойчивостта към настинки и инфекциозни заболявания. Също така създава благоприятни условия за производството на колаген, който е основният компонент на съединителната тъкан на тялото.

Противопоказания и вреди

Въпреки че нормалното функциониране на човешкото тяло изисква добро хранене, включително месни ястия, има някои ограничения. По отношение на черния дроб също трябва да бъдете внимателни. Това зависи от много фактори:

 • Черен дроб от говеждо месо съдържа големи количествахолестерол , така че хората със ставни заболявания са длъжни да го изключат от храната си.
 • За възпалителни, остри и особено хронични бъбречни заболявания е необходимода се консултирате с диетолог преди да консумирате продукта .
 • За затлъстяването на тялото е необходимо да се ограничи подготовката на вторите блюда от черния дроб.
 • В случай на индивидуална непоносимост към всички компоненти, добавете страничен продукт към менютос грижа.
 • Редовното готвене на деликатес вместо месо не си струва. При пържене се оказвависококалорично ястие , което може да навреди на панкреаса и черния дроб.

Съвети и трикове

Ползите и вредите пряко зависят от количеството консумирана храна. Ето защо диетолозите са разработили приемливи норми на потребление:

 1. Децата, започвайки от една година, могат да добавят, освен месото, говеждо черен дроб към основните съставки на тяхното меню.
 2. В храната на жените дневната ставка е около 220 грама.
 3. Силният пол разчита да яде по 50 грама повече на ден.
 4. Възрастните хора се нуждаят от 50-70 грама.

Трябва да се помни, че дневната порция не означава ежедневно поглъщане на продукта. За нормалното функциониране на тялото е достатъчно3-4 пъти седмично .

В зависимост от начина на приготвяне на черния дроб, съставът му се променя. При готвене и задушаване, някои мазнини, въглехидрати и малък процент протеини се губят. Минералите и витамините в същото време остават почти в същия състав. По време на пържене на продукта, напротив, ще има голяма промяна в състава на протеините и въглехидратите. Естествено, при приготвянето на продукта, обикновено се добавя мазнина.

Говеждо задушено черен дроб със зеленчуци и заквасена сметана, приготвени от печени и котлети. И възрастните, и децата обичат деликатния пастет. Вкусни салати, една от съставките на която е черният дроб, могат с право да се считат за празнични. Готвачите са създали вкусна торта от черния дроб, която се украсявавсяка маса.

За да се получи ястието не само годни за консумация, но и вкусни, трябва да следвате някои правила. Когато купувате, поискайте от продавача сертификат за качество и не купувайте продукта на естествени пазари. Критерият за оценка е характерен мирис и стегнат външен филм. Избор на черен дроб, преди всичко обърнете внимание на цвета му. Пресният продукт има богат червеникаво-бургундски оттенък. Различаването на светъл или много тъмен цвят е знак за отдръпване.

Преди готвене е необходимода се отстранят всички вени и външният филм . Поради специфичния си вкус, желателно еда се накисва добрестраничен продукт. По-добре е да използвате мляко за това. И най-важното, за да получите сочно, ароматно и вкусно ястие не може да се изпържи и да се готви черния дроб за дълго време.

Черен дроб от говеждо месо се отличава с предимство пред съдържанието на хранителни вещества и въздействието върху човешкото тяло. Обогатен с витамини и микроелементи, той допринася за хармоничната работа на всички органи. Увеличава се имунитетът, увеличава се мозъчната активност и се подобрява зрението. В допълнение, говеждият черен дроб е деликатесен продукт, който прави разнообразни ежедневни менюта.