Телешки костен мозък: полезни свойства и възможна вреда

Напоследък хората все повече се интересуват от продукти, които консумират. Нищо чудно, защото всички знаем, че храната не само е способна да задуши глада, но и е източник на основни хранителни вещества и витамини. Телесните мозъци отдавна се смятат за безполезни и дори малко вредни за човешкия организъм. Въпреки това, през последните години учените обръщат голямо внимание на този страничен продукт и достигат до напълно различни резултати. Какво дойдоха учените, струва ли ви да добавите костния мозък в диетата? Отговори на тези въпроси и много полезни съвети можете да намерите в тази статия.

Костен мозък на говеждо месо е вещество, което се съдържа в кухината на костите и служи като орган на кръвообращението, образува нови клетки в тялото, вместо да загине, стари.

Полезни свойства

Както беше описано по-рано, учените са достигнали до резултати, които са фундаментално различни от казаното по-рано за костния мозък. Оказва се, че продуктът има много полезни свойства и на практика е необходим за поддържане на нормална жизнена дейност на човешкия организъм.

  • Едно от последните открития е, че костен мозък на говеждо месо, или по-скоро част от мастната тъкан, която се съдържа в него, съхранява„адипонектин“ . Това е хормон, който не е чувствителен към инсулин, така че изгаря мазнините. Тези, които се интересуватпри загуба на тегло и получаване на идеални форми, трябва да обърнете внимание на този продукт.
  • Още през каменната епоха хората забелязали, че след ядене на костен мозък тялото получава повече енергия, сила и жизненост . Пулсът се възстановява, мускулите стават много по-силни, по-устойчиви, тревожните състояния изчезват, либидото се увеличава, настроението се повишава и имунитетът се засилва.
  • Костният мозъкрегулира транспортирането в тялотона хранителни вещества и микроелементи: желязо, цинк, магнезий, калций, селен, манган. Най-важното е, че тези вещества вече се съдържат в готовите, за да асимилират човешкото тяло, формата и концентрацията. Липсата на такива важни елементи в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, отслабване на имунната система, нарушения на нервната система, хранителни разстройства.
  • Страничният продуктсе абсорбира добре от тялото , както при възрастни, така и при деца. Особено полезен е костният мозък за възрастни хора, бременни жени и новородени.
  • е източникна колагени, протеини и аминокиселини . Поради това, тя е в състояние да се отърве от тялото на шлака, премахване на токсините. Той придава на кожата еластичност, помага на организма при производството на "самотропина" - растежен хормон, предпазва ставите.
  • Желатинът , който се намира в големи количества в костния мозък, запазва храносмилателните сокове, които поради това подкрепят правилното функциониране на храносмилателния процес, убиват бактериални и вирусни инфекции.
  • Чудесен начин завъзстановяване на косата . Маскиращите маски стават все по-популярни.
  • Ниските разходина продукта също следва да се отдадат на предимствата, тъй като е наистина добро: спестяват пари и хранят семейството с полезен продукт.

Възможна вреда

Не забравяйте, че костният мозък не е полезен за всички, но ще бъде вреден за някого, например, за хора, които имат непоносимост към говеждо месо, а също и за бульон от него.

Безскрупулни развъдчици

Необходимо е също така да се обърне внимание на качеството на закупения продукт, да се приеме, така да се каже, доказани места. Много ферми и селскостопански комплекси грешат при храненето на животните с антибиотици и растежни хормони. Но има и решение за решаване на този проблем: сварете костите във вода за 30 минути, след това изцедете първия бульон и добавете прясна чиста вода. Заедно с течността, която трябва да се източи, ще излязат всички антибиотици.

Модерация

Струва си също така да се използва такъв деликатес при умерени дозине повече от 500-600 ml на ден .

В противен случай този забележителен продукт има само полезни и полезни свойства за организма, и ако няма специални указания за употреба, тогава е задължително да добавите костния мозък към храната.

Тайните на готвенето

Всяка домакиня има своя собствена рецепта за приготвяне на любимото си ястие, но ако мислите за това, можете да заключите, че костният мозък не е най-голямпопулярен деликатес. Някои смятат, че с вътрешността твърде много проблеми, други са отблъснати от самото име на продукта. Но след като прочете тази статия, последната най-вероятно не остава.

Не е необходимо специално обучение и специални кулинарни знания за приготвянето на полезен продукт, няма какво да се страхува.

Има две възможности за готвене:

  1. Приготвяне на бульон върху костен мозък на говеждо месо . За да направите това, напълнете костите с вода и ги сварете на слаб огън. Преди готвене, не забравяйте да увийте костите в тензух, така че мозъкът да не падне. Основното нещо - не давайте бульон да заври! Колкото по-дълъг е бульонът, толкова повече ще бъде обогатен с полезни вещества, съдържащи се в деликатеса. Този бульон се сварява от хрущял и кости, в него се разрешава месо, но не в големи количества, тъй като е по-полезно за месо от бульон, отколкото за костно месо.
  2. Печене на семена . Преди да приготвите костите, накиснете се в слабо осолена вода за 1,5-2 часа. След това сложете костите на лист за печене, подправете със сол и черен пипер на вкус. Печете ги на температура от 180 градуса, около 20 минути. За да се направи ястието още по-здравословно, се препоръчва да се сервира с пресни зеленчуци и зърнен хляб.

Такива прости методи на приготвяне ще запазят естествените ползи от продукта и ще разнообразят диетата.

Говеждо и по принцип костният мозък на всяко друго животно е дало възможност на човечествотода се развива. Това е костният мозък, благодарение на способността си да изгражда нови клетки, всеки ден помага на човек да овладее нови знания и умения. Отдавна е известно, че каменните оръдия на труда, неандерталците са използвали за разчупване на костите на животните, за извличане на деликатес. В много култури и племена, консумацията на храна от който и да е мозък е била възможност да придобие мъдрост и всъщност е така. Без да го знаят, човек, който яде кости, консумира необходимите и важни елементи за развитие.