Сърна - ползите и вредите

Месните ястия винаги присъстват на празничната маса. Изисканият деликатес има приятен вкус и мирис. Жителите на много източноевропейски страни обичат да се поглезят със сърната.

Обичайно е да се забавляват най-скъпите гости с козули. Преди да приготвите игра, полезно е да се запознаете с химическия му състав по отношение на това как той влияе върху здравето.

Какво се нарича месо от сърна?

Сърното от сърце се счита за определена част от трупа на мъртво животно. В този случай говорим засърна . Сърната се нарича малък елен. Височината на животното при холката е90 cm . Представители на семейството на елените се намират на територията на широколистни и смесени гори. Еленът е желан трофей за сибирски и европейски ловец. В някои региони обаче е забранено ловуването на дребен елен.

Продуктът е снабден стъмен цвят . Той имаспецифичен вкус . Играта, уловена в края на лятото или началото на есента, се счита за най-полезна и вкусна. По това време животното не е имало време да харчи хранителните вещества, натрупани през лятото. Сърната на сърната са доста грациозни и бързи животни.

Чувства силно всякакви признаци на опасност. Ето защо уловът на малко елени не е толкова лесен. Най-апетитни и ценни части от трупа са филето, шунката и седлото на животното. Младите индивиди имат нежен труп,възрастта на сърната - по-стегната.

Как е полезно еленското месо?

Елена живее в естествена среда и се храни с екологично чисти билки. Месото е богато на витамини и микроелементи . Витамините като В5, В12 и В1 се откриват в косулинанта. Продуктът е наситен с протеин. Протеинът е полезен за здравето. Играта е пълна с мед, фосфор, цинк, йод, магнезий, хлор и други минерали.

В месото от хайвер имааминокиселини и мазнини . Последният компонент има ниска огнеустойчивост. Според експерти продуктът засяга човешкото тяло, както следва:

 • Помагада нормализира функционирането на чревната микрофлораи нервната система. Бори се с дисбактериоза. Витамин РР има положителен ефект върху енергийния метаболизъм.
 • Месото съдържадостатъчно количество йод . Затова се препоръчва употребата му при пациенти с нарушения в ендокринната система, т.е. хора, чието тяло страда от недостиг на йод.
 • И поради ниското съдържание на калории ( 138 kcal ) месото от сръндака се счита за диетичен продукт. Играта е полезна за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Ускорява обработката на храни.
 • Косулятина имаантибактериални свойства . Помага за борба с настинки и вирусни инфекции. Укрепва отслабената имунна система.
 • Подобрява функционирането на нервната система.
 • Еленовият дроб имапротиворакови свойства . Следователно, продуктът се препоръчва да се включи във вашата диетапациенти, страдащи от това сериозно заболяване.
 • Играта е полезна при вегетативно-съдова дистония.
Съветва се сърната да яде по-честовъзрастни хора . Най-голямо количество полезни и ценни микроелементи, открити в бъбреците, черния дроб и сърцето на малък елен. Въпреки ниските калорични и антибактериални свойства, кузулитина понякога е противопоказана и вредна за здравето.

Увреждане на Косулятина

Най-честата причина за отхвърляне на месо от сърна еиндивидуална непоносимост към продукта . Има обаче и други обстоятелства, показващи вредата от хранителния деликатес. Ето някои от тях:

 • Висок холестерол в кръвта . С висок холестерол човек не трябва да яде храни, богати на протеини. В kosulyatin, както знаете, висок процент на протеиново съдържание. Така, при наличието на подобна болест, е желателно напълно да се откаже от това месо.
 • Месото от сърна е противопоказано за патологии на панкреаса и някои стомашно-чревни заболявания.
 • Хелминтоза . Паразитното заболяване може да бъде уловено чрез пируване с този продукт. Често играта се купува с нея. В хранителните магазини това е рядкост. Закупеният каркас не преминава ветеринарна инспекция. Купувачът и дори ловецът, който продава играта, не знаят напълно дали убитото животно е било здраво или тялото му е било ударено от някаква опасна болест. Ако сърната е заразена с паразити, месото му е неизползваемо. Хелминтоза утежнява общоточовешкото състояние и може да навреди на здравето.
 • Играта не се препоръчва за лица, които са претърпели отстраняване на жлъчния мехур.
 • Бременните жени също трябва да бъдат чувствителни към месото на сърната. Бъдещите майки трябва да се уверят, че продуктът е с високо качество и не е заразен с различни паразити. Отравяне по време на бременност влияе неблагоприятно върху развитието на плода. Допустимо е да се консумира само здраво и относително младо месо.

Важно е да се знае как правилно да се съхранява и да се приготвя козултина у дома.

Начини за приготвяне на деликатес от месо

\ t

Препоръчва се специфичен деликатес да се купува през ловния сезон. Това е в края на лятото или в началото на есента. През този период играта е най-подходяща за използване. Препоръчително е да придобиете месото на млада жена. Той е най-мек и вкусен.

Закупената игра има тъмни ивици и особен вкус. Преди готвене продуктът трябва да се накисва. Накисването се състои от няколко етапа:

 1. Отстраняване на филма.
 2. Измиване на месото в специален разтвор (1 супена лъжица оцет за 2 литра вода с добавяне на чесън и други подправки). Накисването ще отнеме поне 3 часа.
 3. След накисване, играта се измива добре.

Продуктът е най-добре печен или изпечен във фурната. Играта приготвякебапигарнитура за картофи или ориз . Приемливо готвене на месо в бавен котлон. В този случай ще ви е необходим половин килограм елени, 5 картофа, 200 гр. карфиол, 2 моркови, лук, сол и 30 пиперв. мазнини.

Месото за готвене е както следва:

 • Пържене на малки парчета месо в бавен котлон (режим на пържене) с лук и моркови. Предварително нарязан лук, нарязан на половин пръстени, и морковите трябва да бъдат настъргани.
 • След това сложете картофи в квадратите и карфиола в играта.
 • След печене се добавя вода, сол и черен пипер към месото на рулото и се задушава в бавен печка за два часа.

Готовото ястие може да бъде украсено със зеленина. Има и други рецепти за приготвянето на това месо.

Изящен и ароматен деликатес ще се хареса на всеки член на семейството. И все пак, играта трябва да се консумира въз основа на вашето здраве и лични предпочитания.