Сърна треска - полза и вреда

Любителите на такъв морски продукт като сърна от риба знаят, че е важно да се намери не само достъпен, но и продукт с прилично качество и вкус. А това означава, че не трябва да минете през бурканчета от хайвер от треска, който най-вече отговаря на горните параметри.

Нека разберем какво точно представлява хайверът от треска, как е полезен за тялото, какви противопоказания могат да бъдат и как да изберем правилно този продукт.

Какво е това

Сърна от треска е доста фина по зърнеста структура, а цветните характеристики варират от светлокафяв до светлорозов. На вкус, той не е по-малък от конкурентите си, има деликатен вкус, отлична миризма, а по-скоро еластични яйца, които буквално скриват в устата. Използва се за приготвяне на сандвичи, различни закуски, сосове и като съставка в салатите. За някои рецепти той може да бъде достоен заместител на червен хайвер и в същото време разнообрази ястие, което вече е познато.

Треската живее във водите на Тихия океан и Северния Атлантик. Повечето от североизточните страни на Европа, както и Гренландия и Исландия, се занимават с неговия улов и производство. Ето защо, за да стигнем до рафтовете на местните магазини, продуктът пътува хиляди километри. обачеБуркани с такъв хайвер могат да бъдат намерени във всеки град по рафтовете на всеки голям супермаркет.

Въпреки факта, че този продукт не е изискано ястие, той все още заема голяма ниша и е много популярен порадиотлично качествоидостъпна цена на продукта .

Сърна треска има умерено съдържание на калории, което зависи от метода на консервиране и огромно количество полезни микроелементи. Съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати (които напълно отсъстват в този продукт) го правят постно.

Полезни и лечебни свойства

 • Смирната треска ще бъде особено полезна за хората, занимаващи се със спорт, защото съдържа в състава сиголям брой протеини , допринасящи за натрупването на мускулна маса.
 • Съдържамастни киселинии вещества, които инхибират окисляването ( антиоксиданти ), което служи за предотвратяване на онкологията и предотвратяване на появата на злокачествени тумори. Също така, поради наличието на тези вещества, хайверът се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза.
 • Освен мастни киселини, продуктът съдържа иполиненаситени киселини и протеини , които играят важна роля в хемопоетичната функция на организма и по този начин спомагат за борбата с анемията.
 • Благодарение на разнообразието от микроелементи и витамини, този рибен продукт ще може да защити отслабения имунитет . Особено в периодите на извънредни простуди, разпространението на вируси и щамове на грипа.
 • Повишено съдържание на такиваМикроелементи катокалций и магнезийподобряват състоянието на кожата, придават блясък на косата и укрепват нокътната пластина и зъбния емайл.
 • Друго терапевтично свойство на продукта еблагоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система , което спомага за намаляване на нивото на вредния холестерол.
 • Също така, наборът от микроелементи, съдържащи се в яйцата на треската, участва в превенцията на психичните заболяванияи нормализирането на нервната система.
 • Продуктът има свойството, без претоварване на стомаха, да възстанови и подобри метаболитните процеси в организма.
 • Хората, които страдат от наднормено тегло, не трябва да се страхуват да използват този вид хайвер, защото Продуктът се счита за диетичен.
 • Сърната треска може да се яде от тригодишна възраст. Това ще има благоприятен ефект както върху физическото, така и върху умственото развитие на детето, укрепва мускулно-скелетната система, нормализира стола, както и подобрява метаболитните процеси.
 • За възрастни хора, ивицата от треска ще бъде полезна в случай на влошаване на качеството на зрението, проблеми с подвижността и свързани с възрастта психични заболявания.
 • Сърна от треска е показана също за кърмене (подобрена лактация) и бременни жени (помощ при образуване на ембриони).
 • Продуктът помагада възстанови мъжката репродуктивна функция , да излекува импотентността, за да предотврати плешивостта.

Противопоказания за употреба

 • В консервирани продукти, в зависимост от производителя,да бъденормата на съдържание на сол , както и химикали, необходими за по-добро запазване на представянето и увеличаване на срока на годност на продуктите. В този случай трябва да се обърне голямо внимание на хората, страдащи от заболявания на стомаха и бъбреците, високо кръвно налягане, проблеми с кръвоносните съдове и ставите. По-специално, не се препоръчва да се купуват хайвер с добавянето на майонеза и масло.
 • Забранено е да се използва в случай наиндивидуална непоносимостили алергии към компоненти или рибни продукти като цяло.
 • Също така е необходима предпазливост при употребата на тези, които страдат от диабет, защото Въпреки факта, че гликемичният индекс на пресния хайвер е в нормалните граници, той може да бъде увеличен с няколко единици в консервирания продукт.
 • Да не се яде хайвер в големи количества, докато се приема курс от витамини, за да се избегне излишък на тялото от определени елементи.

Как да изберем правилната

Необходимо е внимателно да се проучи информацията върху етикета и да се вземе хайвераот доказани марки , както и да се обърне внимание на срока на годност, посочен на опаковката. Най-полезен е хайверът, който е направен непосредствено след улова, с възможно най-ниско съдържание на сол, а също така и без външни аромати и овкусители.

Когато се разклаща от буркан,не трябва да идват звуци . Хлипата показва наличието на вода и следователно продукт с лошо качество. Самият хайвер трябва да бъдеравномерна структура и цвят, не съдържат странични включвания.

След отваряне яйцата трябва да се съхраняват в хладилник за не повече от десет дни.

Заключение

Хайверът на треска е достойна алтернатива на по-скъпите екземпляри не само по отношение на разходите и добрия вкус, но и по отношение на съдържанието на хранителни вещества.