Масло от гроздови семки: ползите и вредните

Маслото от гроздови семена е много популярно и се използва за различни цели, като готвене, козметика, поддържане на здравето. Основният му източник егрозде . Маслото е богато на флавоноиди, витамин Е, линолова киселина, олигомерни проантоцианидин и полифеноли, които подпомагат борбата с рака, сърдечносъдовите заболявания и проблемите със затлъстяването.

Използва се също като помощен компонент за лечение на оток, артрит, бръчки, черни точки, възрастови петна, суха или сърбяща кожа, напукани устни, натъртвания, рани, разширени вени, стрии, предменструален , пърхот, стрес, брадавици, косопад, хипертония, атеросклероза, диабет, очни заболявания и др.

Получаване и хранителна стойност

Това е плътно, светложълто масло, което се получава от семената на гроздето чрезекстракция и пресоване . Това е индустриален продукт, богат на силни антиоксидантни съединения, наречени процианидолни олигомери. Има високо ниво на хранителни вещества, омега-6 мастни киселини.

Маслото съдържа40 калории на чаена лъжичка , което съответства накалории в други растителни масла (маслини, рапица и фъстъци). Наситена с мазнини, тя не съдържа никакви протеини или въглехидрати, включително захар. Чаена лъжичка масло съдържа 4,5 грама мазнини. Повечето мазнини в масло от гроздови семена или 3,9 грама са поли- и мононенаситени мазнини. Само 0,4 г мазнини в 1 ч.л. са наситени мастни киселини.

Преобладаващите полиненаситени мастни киселини саОмега-6 , които са необходими в диетата, тъй като човешкото тяло не може да ги произведе. Те също играят важна роля в мозъчната функция, нормалния растеж, развитието, растежа на кожата и косата, здравето на костите и метаболизма. Гроздовото масло е също отличен източник на витамин Е (антиоксидант, който помага за предотвратяване на клетъчните увреждания в тялото и укрепва имунната система). Една чаена лъжичка съдържа 1,3 милиграма витамин Е.

Полезни свойства

 • Ракът е заболяване, при което клетките имат неограничен пролиферативен потенциал. На микроскопично ниво фитохимикалите инхибират раковите промени на всички етапи на туморния растеж, т.е. от началото до растежа на метастазите. Фитохимикалите са най-ефективни за предотвратяване на промени в рака, когато се консумират в здравословни количества за дълги периоди от време. Така, внезапното увеличаване на консумацията на гроздово масло след поставяне на диагноза не лекува рака, ноестествено ще подобри резистентността.човешки имунитет . Семената от грозде съдържат група фитохимични антиоксиданти, които съдържат повече антиоксидантна способност, отколкото витамините С и Е в комбинация, така че може да се използва за превенция на рака.
 • Маслотонормализира високото кръвно налягане , а антиоксидантите защитават кръвоносните съдове от увреждане.
 • Повишава когнитивните способности , подобрява общото здраве на мозъка. Помага за предотвратяване на увреждане на свободните радикали на мозъка, подобрява паметта, може да намали нежеланите съединения като водороден пероксид, увреждане на клетките и нива на кръвната захар, както и да повиши добрите такива като сулфхидрил.
 • Остеоартритът е често срещано възпалително заболяване на ставите, което засяга много възрастни хора. Гроздовото масло съдържапленофеноли , които имат голям положителен ефект върху превенцията на възрастовите заболявания. При ревматоиден артрит, той намалява много от негативните промени. Също така е в състояние да намали възпалението и болката, да подобри образуването на кост, силата му.
 • Продуктът съдържаголямо количество витамин Е , който осигурява антиоксиданти на кожата. Лекува акне, стяга кожата, спомага за намаляване на тъмните кръгове около очите, овлажнява, намалява белезите, възстановява колагена, бори се със стареенето.
 • Благодарение на своите антиоксидантни способности, той можеда подобри окислителния процеси общото нивоантиоксиданти при пациенти с диабет. Предотвратява увреждане на сърцето и усложнения от диабет.
 • Проантоцианидин , който се съдържа в маслото, има положителен ефект върху превенцията на сърдечносъдови заболявания, намалява нивата на холестерола в кръвта, намалява образуването на свободни радикали, сърдечната фибрилация и тахикардията.
 • Екстрактът от гроздови семена е ефективен приреминерализация на зъбите- процес, който се използва за предотвратяване или преустановяване на ранното разпадане на зъбите.
 • Маслотоможе да повиши интестиналната цялост . Той увеличава броя на бактериоидите и възстановява броя на лактобацилите, увеличава чревните гъсти съединителни протеини и намалява фекалните нива, които са маркер за чревно възпаление.
 • Продуктътнамалява нивото на мазнините в кръвтаи също така намалява натрупването на мазнини, особено при бялата мастна тъкан.

Странични ефекти

Въпреки огромните си ползи, петролът има някои странични ефекти:

 • Диария, лошо храносмилане, повръщане, сухота в устата.
 • Може също да причини възпалено гърло, кашлица, главоболие, мускулни болки, замаяност, сърбеж на кожата.
 • Когато се прилагат локално, запушване на мастните жлези, акне.
 • Алергична реакция.

За да се поддържа балансирано съотношение между омега-6 и 3, маслото от гроздови семена трябва да се смесва с ленено семе.

Използвайте масло от грозде. Полезни съвети

Маслото от грозде се произвежда в два основни вида:нерафинираниирафинирани . Нерафинираното масло се получава чрез просто пресоване на семената на плода. Това действие се извършва при ниска температура. Основното му предимство е, че в тази форма тя запазва всички полезни свойства. Рафинираното масло се получава и чрез смилане на семената на гроздето. Недостатъкът му е, че след пречистване изчезват естествения му вкус, цвят и дори мирис, както и значителна част от хранителните вещества.

През 20-ти век тя е широко използвана като растително масло. След развитието на технологията, благодарение на нейния неутрален вкус и висока точка на кипене, тя се използва активно в готвенето за пържене, приготвяне на здравословни ястия, в сосове и ецване. Също така се използва в производството на сапун и боя. Нерафинираното се използва в ароматерапията, за да се създават масажни масла, което помага да се избегне всякакъв вид дразнене, което може да бъде причинено от пряк контакт на етеричното масло с кожата.

За да се запазят здравословните и вкусни качества на продукта, е важно да се спазват следните правила за съхранение:

 1. Трябва да купувате масло в тъмни стъклени бутилки, вместо да се изчиствате.
 2. Важно е да се пази от топлина и светлина. Студените пресовани масла се съхраняват най-добре в хладилника.
 3. Задължително е плътно да се затвори капачката на бутилката, тъй като кислородът ускорява окислителните процеси и също така лесно абсорбира миризмите.
 4. По-добре е да се закупи малко количество масло в даден момент, за да се увеличи нейната свежест.
 5. При спазване на правилата за съхранение рафинираното масло се съхранява за една година.
 6. Ако маслото излъчва неприятна миризма, подобна на миризмата на боя и има горчив вкус, по-добре е да не се яде.

Да обобщим

Гроздовото масло се счита за безопасно при препоръчителни дози, както и безопасно за бременни и кърмещи жени, но е важно да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете да го приемате, тъй като неконтролираната употреба във високи дози може да бъде вредна за здравето.