Масло от крил - полза и вреда

Десетилетия наред рибеното масло е носило титлата на най-популярната хранителна добавка в света. Сърдечни заболявания, проблеми с паметта, свързани с възрастта промени - по каквато и да е причина, не е предписано да се поддържа тялото. Но времето продължава, а сега, преди три години, тъй като новата хранителна добавка се обяви по-силно и по-силно, маслото от крил като алтернатива на рибеното масло.

Малко за маслото от крил

Маслото от крил, което е и крил мазнина, е хранителна добавка под формата на маслена субстанция, която се добива от малки морски ракообразни. Състои се от омега-3 мастни киселини и в зависимост от степента на пречистване има цвят от розово до червено, което се дължи на наличието на пигмент, който обилно се съдържа в ракообразни черупки.

Маслото се произвежда от три вида крил:

 1. Арктика.
 2. Атлантически океан.
 3. Антарктика.

Като цяло площадката за производство на ракообразни не засяга качеството на продукта, въпреки че някои производители настояват, че маслото от арктически крил е най-полезно, тъй като арктическите води са по-малко замърсени с промишлени отпадъци и тежки метали.

Въпреки уверенията на продавачите, че тази хранителна добавка поради специалната форма на омега-3 се абсорбира от 15 (25, 40, 100 - числа са различни) пъти по-добри от мастните киселини, получени от риба, няма надеждно потвърждение за това, защото сериозноНе са провеждани проучвания.

Каква е употребата?

Криловата мазнина има много полезни свойства. Някои от тях имат нещо общо с тези, приписвани на рибеното масло - съставът все още е много сходен - но има някои различия.

 • Боядисният пигментастаксантин , който се съдържа в масло от крил, е мощен антиоксидант, което означава: забавя процеса на стареене, предпазва от отрицателни фактори на околната среда на клетъчно ниво, подобрява регенерацията на клетките, укрепва имунната система и цялостното здраве.
 • Астаксантин имапротивовъзпалителни ефекти , тъй като тази добавка се препоръчва да се приема в комбинирана терапия за лечение на артрит и артроза, както и за предотвратяване на много възпалителни заболявания на вътрешните органи.
 • Мастните киселини иматположителен ефект върху организма . Подпомагайки регулирането на нивото на глюкозата и холестерола в кръвта, те качествено подобряват работата и предпазват от заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата системи.
 • Омега-3 под формата на фосфолипиди, в които са богати крил мазнини, засягатпроизводството на половите хормони , защото те са полезни за женското тяло при: ПМС, болезнена менструация, менопауза.
 • Докозахексаенова киселина , една от омега-3 в състава на тази хранителна добавка, засяга мозъчните клетки, засилвайки тяхната мембрана. Това не само подобрява паметта и вниманието, но също така предотвратява болестта на Алцхаймер.
 • Редовната консумация на добавки в умерени количестваподобрява състоянието на кожата , укрепваноктите и прави косата блестяща.
 • Маслото от криле показано за бременни жени , тъй като неговите компоненти(например) фосфатидилхолинпомагат за формирането на нервната и зрителната система на детето, както и за намаляване на риска от еклампсия. Но консултацията с лекаря е необходима.

6 причини да се откаже крил мазнина

Никакви медицински лекарства не са 100% безопасни, но в инструкциите и рекламите хранителните добавки често са мълчаливи за възможна вреда. Междувременно има редица причини да се мисли за това дали си струва да се използва масло от крил.

 • Въпреки че маслото от крил не съдържа протеини,астаксантин може да действа и като алерген . Тези, които имат отрицателна реакция към морски дарове и червени плодове, трябва да го вземат внимателно.
 • Друг отрицателен ефект, причинен от астаксантин при продължителна употреба, енамаляване на количеството калций в кръвта , което може да доведе до мускулни спазми, крехка коса и белене на ноктите.
 • Маслото от крил може да е несъвместимо със следните лекарства: калциеви добавки (намалена абсорбция); средства за намаляване на налягането (усилено действие); антикоагуланти.
 • Не е забранено да се взема добавка в случай на камъни в жлъчката, но това заплашва да се изостри, особено ако камъните са големи или големи. Причината за това се крие във факта, че консумацията на мазнини, дори и полезни, насърчава работата на жлъчния мехур, който може да наруши камъните.
 • Омега-3 мазнините активностимулират щитовидната жлеза ,следователно засилената му работа (хипертериоза) е противопоказание за приемане на крил мазнини.
 • Производителите на хранителни добавки предупреждават, че той трябва да бъде изоставен не по-късно от две седмици преди сериозни коремни операции поради ефекта върху вискозитета на кръвта.

Съвети и трикове

Ако разгледате гамата от онлайн магазини или прегледате аптеките, можете да преброите поне десетина компании, предлагащи мазнини от крил. Три съвета ще ви помогнат да не загубите при избора на полезен продукт.

 1. При закупуване няма да е излишно да се разглежда етикета ида се сравняват местата на улова на крил със страната производител . Качеството вдъхва повече увереност, ако продуктът се произвежда от същата държава, в която се произвеждат суровини (Арктика - скандинавски страни; Атлантик - САЩ, Антарктика - Австралия).
 2. Някои производители добавятвкусовекъм хранителни добавки (ягоди или лимон), за да е приятно да се пие. Това допълнително увеличава риска от алергии и в някои случаи може да показва ниско качество.
 3. Както и рибеното масло, маслото от крил се произвежда под формата нажелатинови капсули , но това не задължава да го използва в тази форма. Ако вкусът на добавката изглежда приемлив и има желание, капсулата може да бъде пробита и нейното съдържание да се използва за готвене (например като салатен дресинг).
Не може да се отрече очевидният факт: маслото от крил е от полза. Или, както би било по-правилно да се каже - неговите компоненти, астаксантин и омега-3, са полезни. нопървата се продава като отделна добавка, а втората не се различава много от тези, които се извличат от риба.

Няколко проучвания не показват глобалното превъзходство на крил мазнини спрямо рибеното масло и тъй като

 • е 5-10 пъти по-скъпо , всеки сам решава дали да предпочете нов продукт или да използва стария и доказан инструмент.