Blue Potato - ползите и вредите

Повечето хора свързват картофите с не много здравословна храна, след което постепенно се увеличава телесното тегло. Всъщност това не е напълно вярно. Особено когато става дума за сини картофи, които през последните години започнаха да се появяват по рафтовете на нашите магазини. Те могат да допринесат за здравето.

Малко история

Сините картофи произхождат отПеруиЧили . След като завоевателите завладяват американския континент, той, заедно с други видове картофи, постепенно усвоява в Европа. Първоначално културата се отглежда за кралски маси, но с течение на времето става неразделна част от ежедневната диета на всички европейци. Синият (виолетов) сорт, нареченVitelotte , първоначално е бил отглеждан главно в Пикардия във Франция.

Първото споменаване на този сорт датира от началото на XIX век. През 1812-1817 той бе преброен сред културите, които могат да бъдат купени на пазарите на Les Halles в Париж. А. Дюма споменава това в своята известна книга „Големият речник на кухнята” („Grand dictionnaire de cuisine”), описвайки го като най-вкусния сорт картофи.

Има няколко вида сини картофи, включително Purple Majesty, Purple Viking, Purple Peruvian.

Защо е синьо?

За необичайния цвят на кореноплодната култура са отговорниантоцианини , естественибагрила. В оригиналните сортове, вътрешността на картофите е само частично оцветена, под формата на арки, ивици и лъчи. Твърдият син цвят на пулпа беше по-скоро изключение.

Виолетова сила или здравни ефекти

Синият картоф е добър източникна много минерали(калий, магнезий, желязо, калций) и витамини (A, B1, B2, B6, C). В допълнение към въглехидратите, кореноплодът също съдържа определено количество фибри и протеини. По-интересни съединения са антоцианините, каротеноидите, фенолните и хлорогенните киселини, споменати по-горе.

Според научно изследване, проведено в Scranton, Пенсилвания, хората, които са консумирали 6-8 малки картофа за обяд или вечеря през първия месец, са претърпели много по-малко от високо кръвно налягане и прекомерно телесно тегло. В друго проучване беше установено, че редовната консумация на този сорт намалява нивото на ракови маркери, свързани с рак на дебелото черво.

Намаляване на кръвното налягане

Резултатите от проучването, представено на Националния конгрес на Американското химическо общество в Денвър, Колорадо, показват, че консумацията на сини картофи е допринесла за намаляване на кръвното налягане в участниците в изследването (в сравнение с участниците, които не са използвали цветни корени). Такъв ефект върху налягането е свързан с положителния ефект на картофите върху капилярите и кръвоносните съдове.

Сините картофи имат висока концентрация на важна фитохимична, хлорогенова киселина. Ефектът му върху наляганетое доказано по-рано.

Други ефекти

Както при всички плодове или зеленчуци, богатият тъмен цвят на сините картофи показва високата му хранителна стойност.

 • Богати на силни антиоксиданти, антоцианини . Антоцианините, сред флавоноидите, са най-известни със способността им да укрепват имунната система, да се борят с рака. Тези антиоксиданти се срещат и в боровинките, наровете.
 • Антоцианинитесъщо са полезни за здравето поради способността им да защитават целостта и структурата на ДНК, да подпомагат производството на цитокини, необходими за нормалното функциониране на имунната система.
 • Силните антиоксиданти също иматпротивовъзпалителни свойства , които помагат за защита на здравето и целостта на капилярите чрез укрепване на техните мембрани.
 • Те също играят важна роля врегулирането на естрогенната активност , което спомага за намаляване на риска от заболявания, свързани с хормоните. Разновидността на синия картофне обременява храносмилателната система , така че често се препоръчва за хора, страдащи от стомашна язва или хора, страдащи от хранително отравяне.
 • Коренът имадиуретичен ефект . Но от друга страна, когато се консумира, е необходимо повишено внимание за хората, които лекарят препоръчва да се намали приема на калий поради проблеми с бъбреците.
 • За разлика от това, калийът е подходящ за хора с високи проблеми с кръвното налягане. Кукуаминът също е полезен за тях, представен в пурпурен корен в сравнително големи количества (най-големиятпроцентът се съдържа в варени картофи, най-малкото количество остава след пържене).
 • Въглехидратите също имат положителен ефект върху тялото , като осигуряват енергия на тялото. Благодарение на него човек постоянно е удовлетворен. Освен това, поради постепенното усвояване на нишесте, нивото на захарта се поддържа на подходящо ниво.

И малко повече за полезните свойства. Blue Potatoes подпомага лечението на следните здравословни проблеми:

 • Простуди.
 • Заболявания на параназалните кухини.
 • Ревматизъм, ревматоиден артрит.
 • Подагра.
 • Проблеми със стомаха.
 • Киселини.
 • Оток.
 • Висок холестерол.
 • Хиперацидност.
 • Язва на стомаха.
 • Гастрит.

За кого не са подходящи сините картофи?

Хората със заболявания на ставите трябва значително да намалят консумацията на корен или да намалят до минимум отрицателното му въздействие чрез добавяне на кимион към водата по време на готвенето. Жените, които забременеят през пролетта, не трябва да ядат стари картофи, тъй като високите нива на соланин могат да навредят на плода.

Опасност под името "solanine"

Картофите от всякакъв вид съдържат отровния алкалоид соланин. Повечето от тях се срещат в цветя, плодове, кълнове. Соланинът е токсична нервна отрова. Неговите отрицателни ефекти включват:

 • Гадене.
 • Замаяност.
 • Зрително увреждане.

Най-отровните стари картофи и зелени кореноплодни зеленчуци. Когато ги подготвяте, трябва внимателно да отстраните очите, кълновете, всички зеленичаст.

Пазете се от реликварийни картофи

Тази коренова култура крие друга опасност -прекомерно торене на почвата , върху която расте. Картофите могат да предизвикат нездравословна форма на азот в тялото. Как да се определи добре хранени корен зеленчуци? Нарежете суровия картоф. Ако центърът има кухина, не го яжте.

Как да готвя?

Отговорът е прост. Направете със сините зеленчуцивсичко, което правите с обикновени картофи . Подходящи са за салати, кипене, печене и дори картофено пюре. Въпреки необичайния цвят, който може да предизвика бележка на недоверие, вкусът и здравните ефекти от тези ястия са безценни.

Ако искате да се възползвате максимално от лечебните ефекти на синия картоф, не го изпържвайте. По време на пърженето повечето от полезните качества се губят.

Заключение на Съвета

Кората на корена е пълна с витамин С, съдържа много полифеноли, калий. Следователно, най-подходящата опция е на пара или печене. Ако решите да изпържите корен от зеленчуци, използвайте здравословен вид масло, като кокосов орех.