Blue чай - ползите и възможните вреди

Може би няма напитка, по-популярна и известна от чая. Има огромно количество сортове чай, може да се каже със сигурност, че в една или друга форма те консумират напитката във всички части на света: от Европа до Азия, от северните студени страни до горещите африкански републики.

Най-известните, разбира се, са класически черни и зелени чайове. Някой предпочита плодови видове напитки - ройбуши, пуер, улун ...

А сравнително наскоро на пазара се появи и друг, много необичаен вид чай, който започна активно да придобива популярност, а именно синият чай. Какво е това екзотично питие? Добре ли е за здравето? Как да варя?

Син чай - основна информация за продукта

Както повечето сортове чай, синият чай дойде при нас от Азия, или по-скоро от слънчев Тайланд. В тази страна се култивира уникално растение -Трифолитовият клитор , от листата, от които се получава чай в необичайна сянка.

Клитора е триедин

Струва си да се каже, че Clitoria всъщност принадлежи на семейството на бобовите растения и всъщност е грах (понякога съцветията на светлата растителност се наричат ​​„молец“ или „пеперуда“).

Между другото, зашеметяващите сини листа на Clitoria дават цвета на напитката, а не някоихимически добавки багрила. Така че не трябва да се мисли, че синият чай е неестествена и вредна напитка. Напротив, листата на Klitoria са тройни в много азиатски страни като естествен, безвреден хранителен оцветител.

Съцветията на растенията от древни времена се използват в тайландската медицина за лечение и превенция на много заболявания, включително заболявания на сърдечно-съдовата система. Тя помага да се пие от ярки цветове на Klitoria trifoliate и лесно да оцелее топлината, което е много важно за някои азиатски страни с техния доста топъл климат.

Ползи за здравето

 • На първо място, трябва да се каже, че синият чай, както всеки друг сорт чай, е известен свисокото съдържание на естествени антиоксидантив състава му. Антиоксидантите не само забавят стареенето на тялото и износват вътрешните органи, но и играят важна роля в клетъчните процеси: те предотвратяват образуването на така наречените свободни радикали, които влошават състоянието на кожата и провокират бръчки и гънки.
 • Също така, антиоксидантите значителнонамаляват риска от развитие на ракови клеткии следователно служат за превенция на рака.
 • Синият чай е много полезен заздраве и поддържане на зрението , предотвратяване на падането му и други очни нарушения. Полезно е напитката да се използва за хора, страдащи от късогледство, за подобряване на състоянието на очите.
 • Способността на чая да ускори метаболизма е ефективна при намаляване на теглото, тъй като помага бързо да се отърве от неяизлишни килограми.
 • Синият чайима благоприятен ефект върху здравето и тонуса на сърцето и кръвоносните съдове . Минералните вещества в състава укрепват сърдечния мускул, ускоряват кръвообращението и по този начин предотвратяват много заболявания на кръвоносните съдове и зрението, включително тромбоза и разширени вени. Редовната консумация на напитката може да доведе до нормално кръвно налягане.
 • Високото съдържание на витамини от група В предизвикваположителното въздействие на сорта върху храносмилателната и нервната системи : спомага за борба с психичните разстройства, нарушенията на съня, слабостта и апатията, загубата на сила, сълзливостта. Не забравяйте, че витамините B са включени във важни метаболитни процеси, протичащи в организма, и следователно трябва да са в диетата на всеки човек.
 • Благодарение на съдържанието на аскорбинова киселина , имунната система действаи способността на организма да се противопоставя на патогенни бактерии, вируси и инфекции се подобрява. Затова се препоръчва да се пие син чай в студения сезон, когато рискът от заразяване с настинка се увеличава многократно.
 • Сортът за чай помагада трансформира и очисти кожата , помага за борба с възпалението и акне. Също така е необходимо да се каже за благотворното въздействие на напитката върху косата и ноктите. Този ефект се дължи на присъствието в чая на витамини D и E и различни минерали.
 • И, както бе споменато по-горе, напиткатапревъзходно освежаващо, помага да оцелее дори и най-горещото време.

Възможни вреди и противопоказания

 • Добротата на разнообразието на чай е практическипълната липса на странични ефектиили всякакви противопоказания. Въпреки това, не трябва да се злоупотребява дори с такава полезна напитка, тъй като чайът има успокояващо действие върху нервната система и може, ако препоръчаното количество е надвишено, да повлияе на състоянието по-добре.
 • Неестественият чай от нискокачествени суровини, направени с използване набагрила и аромати , също може да навреди. Пиенето на такава напитка може да бъде изпълнено с алергии или дори с хранителни отравяния, затова препоръчваме да купувате син чай само от надеждни и честни производители.

Препоръки

 1. Може да е много трудно да се намери този сорт чай на рафтовете на магазините, тъй като продуктът не е по-специално търсене от местен купувач. В този случай можете да помогнете на онлайн магазини, специализирани в търговията с чай и кафе. Обаче внимателно избирайте онлайн пазара, защото винаги съществува риск от възникване на несправедлив производител.
 2. Синият чай се вари с гореща вода (температурата не трябва да бъде под 90 градуса) за няколко минути - от 3 до 5. Можете да използвате чайни листа няколко пъти - вкусът няма да се влоши.

Заключение

Синият чай може да бъде препоръчан на хора, които са уморени от традиционнитесортове чай. Тайландското чудо питие има необичаен вкус и изглежда много впечатляващо; в допълнение, той е полезен за здравето и почти не съдържа противопоказания.