Сорбитол - полза и възможна вреда

Хората, които се стремят да поддържат здравословен начин на живот и диети, са силно изхвърлени от захарта. Естествените и синтетични подсладители са заменили сладкия продукт.

Един от естествените подсладители е сорбитол ( сорбитол ), който понякога е известен като глюцит. Заместителят на захар има широка употреба. В хранително-вкусовата промишленост той се използва като подсладител, овкусител и консервант. В същото време се използва във фармакологичната и парфюмерийната индустрия.

Какво е сорбитол? Къде се прилага?

Естественият подсладител е получил името си от латинското наименование на планинската пепел ( Sórbus aucupária ), от плодовете от които първо е бил синтезиран. Въпреки това, за производството на вещество в промишлен мащаб се използва царевично нишесте.

Предвид сладостта на естествения сорбитол и неговата хигроскопичност, веществото се използва успешно в хранителните продукти. Като ароматизатор и консервант, той е включен в състава:

 • Сладкарски изделия.
 • Диетични храни и напитки.
 • Консервирани плодове и зеленчуци.
 • Колбаси и полуготови месни продукти.
 • безалкохолни и ниско алкохолни газиранинапитки.

Във фармакологията глюцитът е бил използван в състава на таблетки, сиропи и суспензии от кашлица, както и на слабителни смеси. Също така присъства в витамини и желатинови обвивки за лекарства.

Парфюмната промишленост използва естествена съставка за приготвяне на шампоани, гелове, паста за зъби, кремове и лосиони. Освен това, благодарение на хигроскопичността си, сладката субстанция се използва в леката промишленост, химическата и тютюневата промишленост.

Полезният ефект на естествения подсладител върху тялото

Изследователите, които са изследвали въздействието на сорбитол върху човешкото тяло, са установили, че този продукт:

 • Разрежда жлъчката и осигурява нейното изтичане.
 • Обогатява тялото с флуор и калций, укрепвайки скелетната кост и зъбите.
 • Укрепва чревната перисталтика.
 • Почиства черния дроб.
 • Безболезнено премахва токсините от тялото.
 • Нормализира нивата на кръвната захар и урината.
 • Почиства бъбреците и блокира възпалителния процес в тях.
 • Елиминира запек и чревна обструкция.
 • Положителен ефект върху състоянието на епидермиса, премахване на неприятните симптоми на десквамация и сърбеж.
 • Отстранява излишната вода от тялото, премахва подпухналостта.
 • Намалява консумацията на витамини от група В.

Сорбитол, който има диуретично, холеретично и газогонно действие, се използва успешно за очистване на черния дроб и бъбреците.

Употребата на сорбитол за медицински цели (у дома)

Много често, естественият подсладител се използва в ежедневието, за да замени захарта в чаша гореща напитка (чай, кафе). Но този продукт има друга цел. Той се предписва на диабетици, за да се намали гликемичният индекс в кръвта .

Често сорбитолът се използва за меко, нежно почистване на вътрешните органи.Tubazh- това е името на тази процедура - се използва за лечение на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур.

Тази процедура е терапевтична, но също така и профилактична. Предотвратява появата на пясък или камъни в жлъчката и камъни в бъбреците. Предотвратява стагнацията на жлъчката, улеснява преминаването му през жлъчните пътища. В същото време, газогонно действие на продукта позволява на червата да бъдат изчистени от продуктите на разпад.

Този метод за почистване има няколко възможности. Най-често срещаните са използването на глюцит в комбинация с минерална вода или бульони.

Процедура на пречистване с използване на сорбитол и минерална вода

За тази тръба е необходимо да се разтворят 1 чаена лъжичка сорбитол в чаша гореща минерална вода без газ. Полученият разтвор трябва да се вземе за 1 прием. След 30 минути процедурата трябва да се повтори.

След това е необходимо да легнете от дясната страна, поставяйки топла подгряваща подложка в областта на черния дроб. Така трябва да си легнете1-1,5 часа . Ефектът на лекарството след известно време ще стане известен. В зоната, където е закрепена нагревателната подложка, трябва да се появят пискюли. В допълнение, ще има желание да се изпразни. Хора, които понякога имат нарушения в черватаможе да започне диария.

Процедурата за пречистване засяга не само вътрешните органи. Подобрява цвета и състоянието на кожата. Заплахата от депресия и умора изчезва.

Сорбитолът е абсолютно противопоказан за лечение на хроничен калкулен холецистит и наличие на бъбречни камъни в бъбреците! Тръбопроводът в тези случаи не е разрешен при никакви обстоятелства!

Възможни вреди и противопоказания

Сорбитол като хранителна добавка се съдържа в много продукти. В допълнение, използването на този подсладител може да препоръча лекар. По-често от други, по медицински причини, се предписва на хора с диабет като алтернативен заместител на захарта.

Понякога използвам глюцит за"слепото усещане"на черния дроб. Този метод за почистване на вътрешния орган се нарича "тръба". Продуктът се използва в диети, фокусирани върху ефекта от загуба на тегло. Газообразното свойство на сорбитол ви позволява да го използвате като слабително средство.

Необходимо е обаче да се изясни, че всяко използване на сладка хранителна добавка изисква внимателно прилагане. За да не се причинява вреда на здравето, е необходимо стриктно да се спазва мярката за неговото използване - не повече от 50 g на ден (за възрастен).

В случай на неспазване на дневната норма на прием на сорбитол, се появяват следните нежелани реакции:

 • Тежко чернодробно заболяване (диария).
 • Остра болка в корема (колики, газове).
 • Гадене и запушване.
 • Втрисане.
 • Повишена сърдечна честота.

Заключение

Сорбитолът като естествен продукт не причинява вреда на здравето, когато се прилага правилно. В случаите, когато употребата на естествен подсладител причинява нежелани ефекти, е необходимо да се намали дневната доза или да се откаже напълно. Квалифициран съвет може да даде само специалист.