Ползите и вредите от сьомгата за тялото

Семейство от сьомга, сьомга,търговска риба . Намира се в студените морета на Атлантическия океан и Северния ледовит океан. Първоначално добиван от жители на скандинавските страни, крайбрежни рибари от северозападната част на Русия. Сьомгата, от езера Ладога и Онега, е особено ценена заради екологичната си чистота, вкус и подхранващо месо.

От септември до ноември сьомгата мигрира по реките, за да се хвърли хайвер. Намаляването на количеството дива сьомга в естествената им среда доведе до тяхното размножаване в изкуствени условия. Основните производители на Чили и Норвегия, които я доставят на всички страни по света.

За сьомгата

Сьомгата е голяма морска риба, благородна сьомга, достигаща дължина1,5 m . Редки проби тежатповече от 30 kg . Кожата е сребриста с малки люспи, светлосива над билото, с тъмни петна по стените. Плавниците са червени. Главата е удължена, с голяма уста. Ценен за хранителни и вкусови свойства. Дебелото и нежно месо влязоха в менюто на хората, които искат да ядат правилно и вкусно. Рибата се нарязва на големи парчета за готвене на пържоли и варени на пара, в масло. Използва се за приготвяне на ароматна рибена супа, осолена, сушена, пушена и сурова. Сьомга хайвер голям, ярко оранжев. Соленият е вкусен продукт.

Хранителна стойност на 100 g тегло от протеиновото съдържание22.43 g, мазнините съставляват12,5 g . Има основни витамини, необходими за човешкия живот и здраве. Витамин А (ретинол) е почти30 μg . Енергийната стойност на рибата зависи от метода на приготвяне. Суровата сьомга произвежда204 kcal .

В осолена, пушена формаот 199 до 201 ккаленергия. Парен или варен дава енергия180-186 kcal . Ухо - общо66 kcal . Мазна риба, пържена в масло -275 kcal . Диетолозите и готвачите казват, че при спазване на метода на приготвяне продуктът е диетичен продукт за деца и възрастни.

Ползите от сьомгата

\ t
 • Полиненаситените мастни киселиниОмега 3иОмега 6в оптимални полезни пропорции се срещат в морските мазни риби. Омега 3 понижава холестерола в кръвта. Тя изтънява кръвта и има благоприятен ефект върху хемопоетичната и кръвоносната система на човешкото тяло. Следователно, здравето и младежта, енергията и жизнеността. Положително влияят на емоционалното и психологическото отношение. Рибата е естествен антидепресант.
 • Животинските мастни киселини засягат метаболизмаи задействат механизма за загуба на тегло .
 • Минералите, като част, са полезни за всеки организъм: фосфор, йод, калций, калий, магнезий, натрий, цинк, флуор.
 • Умело и вкусно приготвена риба даванасищане и получаване на заряд на бодрост .
 • Подобрява състоянието на кръвоносните съдове , капилярите, насища ги с полезни витамини и минерали. Суспендирано тромбообразуване поради елиминираневреден холестерол от кръвта.
 • Постоянното присъствие на риба в менютоима положителен ефект върху външния вид на човека , върху сиянието на кожата, върху органите на зрението и психично-мозъчната дейност.
 • Работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища е засегната от риба. Устойчивост на вредни инфекции и бактерии, вируси се увеличава.
 • Производството на меланинчрез консумация на сьомга предпазва от вредни фактори на околната среда и подмладява.
 • Консумацията на риба спомага за възпроизводството на хормона на съня -мелатонин , който помага за регенерацията на клетките, подмладява и облекчава безсънието.

Вреден ли е сьомгата

Яденето е противопоказано поради няколко причини:

 • Хора, които не толерират риба, морски продукти.
 • При хронични заболявания на жлъчката, бъбреците, стомаха и червата е по-добре да се откаже да се получи рибен деликатес.
 • Затворената сьомга подлежи на антибиотици и се храни с добавки, които ускоряват растежа на рибата. Тези фактори могат да окажат неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм. Но това е спорен факт, който все още не е напълно изяснен.
 • Не се препоръчва употребата на осолена и пушена сьомга в прекомерни количества, тъй като солта влияе отрицателно на хора с високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.
 • Някои степента на затлъстяване също е пречка за злоупотребата с мазнини от сьомга.

Съвети за обработка и готвене

Преснисьомгата трябва да се изплакне с течаща студена вода, която ще облекчи слузта. Везните не могат да се почистват, тъй като са малки и няма да се намесват.

За да се запази прясно уловената сьомга за дълго време, е необходимо да се отстранят хрилете и да се изчистят вътрешностите.

Прясната сьомга се консумира най-добре в пържени, задушени или задушени форми със зеленчуци и ориз, под различни сосове.

Можете да се сол с рецепти и спаси рибата за дълго време, получаване на витамини и минерали в пълен размер. Вкусно осолена сьомга се получава чрез осоляване с голяма морска сол с добавена захар.

Посоляването под ярема ще направи месото еластично и гумено - по-добре е да го увийте в дебела хартиена салфетка или пергамент и да го поставите в хладилника за3 дни . Не се изискват други подправки. От вътрешната страна по билото е изрязан труп за осоляване, като рибата се разделя на две части.

Вкусната част на рибата е теста - коремната мастна част на трупа. От главата се получава богато и ароматно ухо, теши, перки и хребети, освободени от плътта.

Заключение

Благородна сьомга, отглеждана в дивата природа и уловена от рибар - отлична трофейна и деликатесна храна. Рибите в моретата се хранят с естествена храна: планктон, ракообразни и дребни риби, които влияят върху цвета на месото - от бледо розово или светло оранжево.

Изкуствено отглеждани и отглеждани сьомга се хранят с фуражи с багрила. Ярко оранжевият цвят на филето и филето поражда загриженост относно прехранването с бои. Но производителите твърдят, че рибатане е вредно, ако се консумира веднъж месечно, и не може да доведе до отрицателно въздействие.

Ежеседмичното присъствие на сьомга в човешката диета помага на различни менюта, дава необходимите витамини и особено животински омега 3 и 6 мастни киселини Здрави и вкусни рибни морски риби предизвикват положителни емоции, наситени с полезни витамини и вещества, наслаждавайки се на необичайния си вкус ,