Козе сирене - ползите и вредата

Козето мляко е много полезно. Много продукти, произведени на негова основа, са много търсени. Едно от тях - козе сирене. Той е с ниско съдържание на мазнини и богат на животински протеин. Диетичната храна има благоприятен ефект върху активността на целия организъм. Консумира се от малки деца, възрастни и дори здрави.

Козе сирене се яде от древни времена, но сега е придобило популярност не само в селата, където е прието да се готвят всичко със собствените си ръце, но и в големите градове. Продуктът е включен в специални диети, предписва се при заболявания на опорно-двигателния апарат.

Козе сирене

Този продукт се използва от древни времена в различни нации. Той е особено популярен в селата, където хората са свикнали сами да готвят почти всичко, което се сервира на масата.

Сиренето е най-популярният продукт, произведен от козе мляко. Тя трябва да бъде първата свежест и високо качество. За готвене се нуждаете от специален квас, който съдържа специални бактерии, които ускоряват процеса на узряване. Протеиновата коагулация - този процес ускорява работата на живите организми. Тези бактерии са одобрени от стандартите на хранително-вкусовата промишленост.

Козето сирене трябва да се избира внимателно . Качественият продукт има бял цвят и мирис на мляко с лек оттенък на киселост.Консистенцията е хомогенна, без бучки, отсъстват сухи петна и излишната течност.

Млечният продукт се съхранява в стъклен съд с затворен капак или с пластмасова обвивка за не повече от три дни.

Ползите от млечните продукти

Един козе млечен продукт има много полезни вещества и свойства, които са необходими за правилното развитие на човешкия организъм:

 • Методът на приготвяне на продукта допринася заразвитието на протеин , чието количество не е по-ниско от концентрацията в месните продукти.
 • Калоричното съдържание на млечния продукт е много ниско , но има голям избор на мазнини и потребителят може да регулира калориите.
 • Диетолозите препоръчват включването на продукта в диетатаза отслабване .
 • Калций и фосфорукрепват опорно-двигателния апарат (лекарите препоръчват да се използва за хора след фрактури, пенсионери и деца).
 • Аминокиселинитеподобряват функционирането на бъбреците и черния дроб, както и понижават нивото на холестерола в кръвта.
 • Витамин B2укрепва мускулната тъкан, нервната и сърдечно-съдовата системи, иВ12насърчава нормалния растеж на тялото.
 • Лекарите предписват продукта залечение на остеопороза .
 • Козият извара помагада подобри състоянието на косата , ноктите и кожата.

Препоръчва се да се използва млечен продукт при следните заболявания:

 • Нарушения на сърдечно-съдовата система.
 • Лош черен дроб и панкреас.
 • Нервни нарушения.
 • Белодробна болест.
 • Алергии.

За бременни жени се препоръчва козе млечен продукт, за да попълнят запасите от калций и фосфор. Това има положителен ефект върху развитието на децата.

Възможна вреда

Козите не могат да навредят на човек, ако се използват правилно. Въпреки това, при прекомерно хранене, можете да натрупате тегло, въпреки диетичния състав на продукта.Всичко е свързано с мазнините . Дори ако съдържанието на калории е минимално, постоянната консумация води до излишни килограми. Нивото на холестерола в кръвта също ще се увеличи. Нарушена бъбречна функция.

Противопоказания за ядене на козе мляко от извара са:

 • Бъбречно заболяване.
 • Атеросклероза.
 • Индивидуална нетърпимост.

При покупката е необходимода се уточни датата на производство . Просроченото извара може да предизвика отравяне. Натуралният млечен продукт може да се съхранява в хладилник в продължение на 3 дни. Ако на опаковката е написан период по-дълъг от 5 дни, тогава се добавя химия. Препоръчително е да се яде извара на първия и втория ден след покупката. По-късно е по-добре да се приготвят ястия чрез топлинна обработка.

Ако млечният продукт е закупен в селото, където е бил приготвен у дома, не трябва да се тревожите за естествеността на продукта. Тя се прави без добавяне на химикали. Въпреки това, страната козе извара е много по-дебел от този, закупен в магазина. Редовно яжте, че не си струва.

Ако има някакви проблеми с храносмилателната система или другитрябва да се консултирате с лекар. Той ще каже дали е възможно да се използва млечен продукт, в какви количества и колко мазнини.

Ако не злоупотребявате с продукта, няма да навредите на тялото.

Готвене на извара в домашни условия

Можете сами да приготвите козе сирене, ако знаете рецептата и триковете на производството. Ръчно изработеният продукт ще бъде по-добър и по-вкусен от закупения.

Прясно, прясно и дори леко кисело мляко ще бъде подходящо за готвене. Можете да го сварите, за да унищожите бактериите. Това обаче не е задължителна процедура, ако се спазват висококачествено мляко и всички санитарни стандарти.

Всяка посуда е подходяща за готвене, стига обемът й да е по-голям от обема на млякото. Към нея се добавят закваска, кефир или кисело мляко: 200 мл закваска на 3 литра мляко.

Кисенето става при стайна температура . Ястията са покрити с марля, така че млякото да е в контакт с въздуха. След 12 часа изгарянето ще приключи. Можете да определите готовността чрез приятен аромат, фини мехурчета по повърхността и желеобразна консистенция.

След това киселото мляко се загрява на бавен огън, като се разбърква непрекъснато. Веднага след като температурата се повиши до 50 градуса, печката се изключва и се оставя да се вари в продължение на половин час. Останалият серум се отстранява със сито, ще отнеме час. Може също да се яде.

След това изварата е готова. Трябва да се постави в хладилника. Ако искате да увеличите срока на годностнай-добре е да го поставите във фризера.

За да се получи минималното съдържание на мазнини, млякото се оставя в хладилника няколко часа преди готвене.

Козето сирене е здравословен продукт, който се препоръчва за всички, от малките деца до възрастните. Съставът му влияе върху развитието на целия организъм. Богат на протеин продукт трябва да бъде включен в диетата на всеки човек. Дори рядкото му потребление има благоприятен ефект върху здравето.