Градински мравки: ползите и възможните вреди

След като се заселят в градината, мравките пълзят из цялото пространство в търсене на храна. Всемогъщият характер на тези насекоми води до това, че плодовете и корените на растенията, плодовете, цветните пъпки и засетите семена се ядат. Полезно е да се разберат тези насекоми или да бъдат вредни за сайта.

Градински мравки, видове и характеристики

\ t

Всеки човек от детството е бил уведомен, че е невъзможно да унищожи мравуняците във всеки случай. Цитирани са много примери за тяхната полезност, изключителна усърдие и издръжливост.

С течение на времето становището за мравките започна да се променя.

Докато вървяте в градината, изведнъж забелязвате, че любимите ви рози престават да се разгръщат. В цветето виждате пълзящи мравки и гризани неотворени пъпки. Не е ясно и кой ги е гризал - самите мравки или носените от тях -листни въшки .

Има няколко вида мравки. Един от тяхчерна градина . Това насекомо е малко, 3-5 мм дължина. Черен цвят. Урежда се в развалени дървета и почва, създавайки насипен хълм.

Черни градински мравки

Червените мравки също се срещат в градините, но много по-рядко.

Семейството на мравка се състои от една кралица, няколко мъжки и голям брой така наречениработници . Кралицата и мъжките излизат от какавидите, имат крила.Работниците нямат крила. След оплождането на матката, мъжките умират. Матката хвърля крилата си, намира ново гнездо, поставя яйца, образувайки ново семейство. Животът на матката на този вид е 28 години.

Този вид мравки се установява на парцелите, създавайки много неприятности за собствениците.

Броят на индивидите се увеличава няколко пъти в малък интервал от време. Броят на мравуняка расте с голяма скорост, растежът на такива могили в седмицата 1-3.

Какво правят в градината? Струва ли си да се бориш с тях или да оставиш всичко такова?

Ползите от мравките за градината

 • Те се хранят с вредни насекоми и гъсеници . За един ден жителите само на една малка мравуняка могат да ядат десет пъти повече вредни насекоми от птиците.
 • Преминавайки през цветята, опрашва ги.
 • Разхлабете почвата доста активно . Прониквайки на 0,5 метра дълбочина, смесете почвата добре с всички видове тревисти листа и други дървесни и тревисти структури. Останките от насекоми са и торове за почвата. Почвата е наситена с полезни минерали и органични вещества.
 • Разхлабване на почвата, мравките я насищат с кислород . Забелязва се, че растенията, които са близо до купчина мравки, растат много по-добре. Почвата става по-плодородна. Ако земните червеи могат да проникнат дълбоко вне повече от 20 cm , тогава мравките могат да построят цял ​​град под земята за две години на дълбочинадо 1,5 метра . Тук проникват хранителни вещества и вода.Корените на растенията, докато правиш страхотно.
 • Среден мравуняк ще спаси градината от
  хиляди индивида от вредни насекоми и ларви за 1 ден .
 • Мравки служат като храна за птици и някои животни. И не само храна! Птицата влиза в мравуняка, мравките, пълзящи под перата, отърват от паразити, а мравчената киселина може дори да лекува птици за болести.
 • Наличието на мравки подобрява състава на почвата - съдържанието на калий се увеличава два пъти, а фосфорът - 10 пъти. Поради разтворимата си форма, калийът и фосфорът стават по-лесно смилаеми от растенията.

Но в търсене на храна армията от мравки се разпространява по целия обект, причинявайки значителна вреда.

Вреди, причинени от семейства на мравки

 • В местата на живот на мравкитесе повишава киселинността на почвата , растенията се развиват слабо.
 • Сладки плодове и горски плодове се грижат - първите страдат от ягоди и ягоди.
 • Те ядат сладките венчелистчета от цветни пъпки, които ги развалят и не им позволяват да цъфтят в пълна сила.
 • Семена за плевелни растения.
 • В допълнение към листните въшки, мравките отглеждат някои видове гъсеници, цикади и други вредители.
 • Те гризат посевните семена.
 • Грижете корените на растенията.
 • Отглеждани листни въшки.
Това е може би най-вредното влияние на семейството на мравка.

Най-консумирана храна са листните въшки за мравките. За зимата го слагат в гнездата си. С настъпването на пролетта засадени на листата и буквално подхранва за себе си.

Афида на парцела е голяма опасност. Трудно е с неябият. Тя може буквално да унищожи всичко в градината, в градината. Мравките са толкова мили към тези насекоми, тъй като се хранят със сока, който се отделя от листните въшки.

Какво да се прави, когато са открити градински мравки

Като се появяват в градината и градината, мравките носят не само полза, но и вреда. Ето някои народни съвети, които да се отърват от тях:

 • Плодовите дървета трябва да бъдат избелени и също така заслужава да се избели почвата около дърветата.
 • Направете кръг около дървото от растително масло, по-добре от коноп, но можете да вземете слънчоглед или ленено семе.
 • Лукът, чесънът, земята карамфил трябва да се поръси в близост до мравуняка или да се разпространи по пътеките на насекоми, суха горчица, смлян пипер, пепел и тютюнев прах ще помогне.
 • Седалка валериана и невен по протежение на парцела.
 • Завийте дърветата със залепваща лента или фолио, мравките няма да могат да се изкачват.
 • Можете да изкопаете куп мравка и да го преместите от градината.
 • Свалете гнилите пънове и старите дъски от мястото, където семействата на мравки обичат да се заселват.
 • С времето за премахване на падналите плодове и плодове.
 • Добре е да се използват просо грозде, мравките буквално се удрят в него, но не могат да го усвоят и умират.
 • Вода с кипяща вода.
Радикалните методи включват стръв с отрова - боракс 1 час лъжица, мляно месо, яйчен жълтък, мед. Можете да приложите всички видове химикали. Но мравки живеят дълбоко под земята и безопасно ще избягат от опасно място на множество пасажи в земята. А химическите състави са повечеувреждане на градинските култури и овощните дървета. А също и на хора, животински птици и други полезни насекоми.

Борбата с видовете мравки е трудна и отнемаща време задача. И можете да намерите начин, който ще даде положителни резултати. Но не забравяйте, че да се отървете от тях, можете да получите инвазия на гъсеници, ларви, бръмбари, защото преди това са служили като храна за мравките. Птиците и животните също могат да останат без храна - самите мравки.

Ползите и вредите от градинските мравки са значителни. И собствениците на сайта сами избират дали и как да се отърват от мравки. Предпочитат се хуманни методи, тъй като всичко в природата е хармонично и взаимосвързано и не си струва лично да унищожава тази хармония и да унищожава връзките, създадени от самата природа.