Червено вино: полезни свойства и възможна вреда

Има мнение, че алкохолът е абсолютно нездравословен и няма положителен ефект. Всъщност някои видове алкохолни напитки могат да бъдат полезни. Те включват червено вино.

Червено вино

Напитката се произвежда чрез ферментация на естествен гроздов сок. Съдържа полезни микро и макро елементи: калий, магнезий, натрий, калций, желязо, цинк, селен и др. Витамини С, В1, В2, В6, В12, РР. Освен това червеното вино съдържа антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и предотвратяват образуването на свободни радикали.

Вината се разделят на 3 вида:

 1. Сухо.
 2. Полусухи.
 3. Сладко.
 4. Полусладък.

Най-висококачествените вина се произвеждат в Европа, а основната винопроизводителна страна еФранция . Това е френско вино, което заслужава статут на най-доброто вино, благодарение на вкуса и производствената си техника.

Ползи

 • Тъй като съставът на продукта съдържа калий и магнезий в големи количества, тойима положителен ефект върху сърдечно-съдовата система . Виното укрепва сърдечния мускул, разрежда кръвта, повишава хемоглобина, предотвратява развитието на анемия и премахва анемията. Също така допринася за предотвратяването на атеросклероза, нормализирането на холестерола и кръвната захар и пречистването на кръвта.
 • Пиенетостимулира храносмилателния тракт . Подобрява апетита.увеличава секрецията на панкреаса и черния дроб, което допринася за засиленото отстраняване на жлъчката от организма, нормализира нивото на киселинност в стомаха.
 • Антиоксидант ресвератол , който се съдържа в големи количества в плодовете на гроздето, премахва тежките метали, токсичните вещества, радионуклидите, токсините от организма. Освен това подобрява клетъчния метаболизъм, регулира метаболизма на мазнините в черния дроб.
 • Червеното виноподобрява метаболизма , което допринася за загуба на тегло. Много диети понякога могат да пият малко количество червено вино.
 • Виноукрепва имунната система и се бори с много респираторни заболявания . Ако приготвяте виното заедно с канела и подправки, получавате напитка, наречена „Глинолино вино“, която помага за лечение на студ, пневмония, бронхит и др. Тази напитка трябва да се консумира с умора, апатия и стрес.
 • Средството за защитапомага да се успокои . Ако денят беше интензивен, вечерта можете да пиете по половин чаша вино, за да се отървете от стреса и да подобрите съня.
 • Също така помагада укрепи зъбния емайл , да намали кървенето на венците и да избели малко зъбите. Някои вещества, съдържащи се във виното, имат антисептични свойства, така че след като пиете малко след вечеря, можете да почистите устната кухина от вредни бактерии.
 • Напитката може да забави стареенето на ретината и да предотврати развитието на слепота.

Ползи за мъжете

Червеното винопречи на трансформацията на мъжкия хормонТестостеронът към естрогене женски хормон. Повишените нива на естроген в мъжкото тяло причиняват увеличаване на млечните жлези и появата на вторични женски симптоми.

Доказано е, че мъжете са по-податливи на развитието на атеросклероза, инфаркти и инсулти, а редовната употреба на напитката ще предотврати появата на опасни заболявания.

Трябва да се помни, че мъжете могат да ядат само червени сухи сортове. Сладък и полусладък намалява тестостерона и повишава холестерола, което води до увеличаване на теглото.

Ползи за жените

Естественото червено вино е богато нафлавоноидииантиоксиданти , които инхибират развитието на ракови клетки и убиват свободните радикали. Доказано е, че напитката помага за предотвратяване на рака на гърдата и репродуктивната система на жените.

Също така стимулира синтеза на колаген в епидермиса, така че кожата трайно да запази своята младост, еластичност и красота.

Бременните жени да консумират вино и други алкохолни напитки е строго забранено, тъй като те засягат развитието на плода и причиняват различни патологии, включително смърт на плода.

За нормализиране на налягането

Доказано е, че пиенето на вино е пряко свързано с кръвното налягане на човека. Но различните видове напитки имат различно въздействие върху кръвното налягане, така че е важно да знаете какво може да се използва с високо и ниско налягане.

Хипертензивите могат да ядат само сухи сортове, тъй като те се разширяватсъдове и допринасят за тяхната релаксация, като по този начин намаляват налягането.

Хипотонията се разрешава в умерени количества да вземат сладки сортове, които увеличават пулса и увеличават налягането.

Трябва да се помни, че в случай на проблеми със сърцето и натиска е забранено да се пият големи количества алкохол, включително червено вино. По едно време можете да пиете не повече от 1-2 чаши.

Вреди

Въпреки това, виното е алкохолна напитка, която, подобно на други видове алкохол, може да бъде вредна, ако се консумира прекомерно.

Най-често срещаният проблем еалкохолна зависимост , която води до психо-емоционални разстройства и последваща деградация на личността. Най-често, след вино, един наркоман започва да консумира по-тежки и по-опасни видове алкохол.

Освен това, прекомерната консумация на вино може да доведе до цироза на черния дроб , която кара човек да умре рано.

Тъй като виното съдържа алкохол, то може да причини интоксикация на тялото .

Етилов алкохол в големи количества води до опасни заболявания на храносмилателния тракт: гастрит, язви, злокачествени тумори. Той също така влияе върху ефикасността и може да причини раждането на нездравословни деца. Разкрива се, че мъжете, страдащи от импотентност, консумират големи количества алкохол.

И все пак, червеното вино е много полезна напитка, ако се вземе правилно. Препоръчителната доза на ден е приблизително0,5-1 чаши на ден . Най-доброто от всичкиПийте вино по време на обяда, това ще позволи на храната да се усвоява по-добре и да предпазва тялото от съхраняване на мазнини. Можете също да пиете питие по време на вечеря, но е препоръчително да намалите дозата.

При хронични заболявания виното може да се консумира само след консултация с Вашия лекар.