Креатин: ползи и вреда за организма

Всеки културист иска да изгради красиви мускули възможно най-бързо. За тази цел той прибягва до различни хранителни добавки. Един от тях е креатин.

Много професионални спортисти го използват като добавка в храната, защото играе една от основните роли в производството на енергия и мускулните контракции. Благодарение на тези ефекти, физическите показатели се подобряват и човек може да постигне предварително невъзможни резултати в най-кратък срок.

Какво е креатин

Креатинът е вещество с естествен произход, което принадлежи към класана карбоксилните киселини . Намира се при хора и животни и участва в двигателните процеси и енергийния метаболизъм.

Този елемент е открит от френски химик през първата половина на деветнадесети век. Той се съдържаше в месния сок и беше важен компонент, участващ в енергийните процеси на мускулите и нервите. Човешкото тяло има от 100 до 150 г креатин, произведен в бъбреците, черния дроб и жлезите. Съществуването на развит жив организъм без това вещество е просто невъзможно.

Креатинът помага за прехвърляне на енергията на аденозин трифосфат към нуждаещите се места, както и за натрупване на течност в клетките на тялото.

Ползи

Креатинът се разпространява по целия свят. Дори професионалните спортисти го използват. И какво от товаВеществото има полезни свойства:

  • Повишава производителността . Добавките на креатин правят възможно връщането на бара с разход на аденозин трифосфорна киселина обратно, което увеличава ефективността и ефективността на обучението.
  • Повишена ефективност . С използването на креатин, издръжливостта се увеличава значително, мускулите растат по-бързо и по-ефективно, а клетъчният енергиен потенциал се увеличава.
  • Подобряване на спортните постижения . Използвайки това вещество, можете да разширите възможностите си. Има забележими подобрения в енергийните характеристики. Само за 10 дни можете да увеличите максималното работно тегло с 5-15 кг.
  • Производството на хормони . Чрез увеличаване на интензивността на производството на тестостерон се наблюдава увеличаване на мускулната маса. Мускулите печелят обем и твърдост.
  • Намаляване на умората . Креатинът неутрализира млечната киселина, получена по време на мускулна работа, което води до намаляване на умората след тренировка.

Вреди

Преди да започнете да приемате креатин, трябва да знаете за възможните странични ефекти, които може да срещнете. Заслужава да се отбележи, че това вещество не може да причини сериозни и необратими ефекти на спортиста. По принцип шансът ви да бъдете разбран от вредните ефекти за тялото от пиене е само (40%) 4% .

Учените, занимаващи се с изследвания в тази област, отдавна са доказали, че креатинът влияе само на тялото с положителен ефектръката, или вредата от нея е много малка.

Но все пак си струва да се отбележи възможните нежелани странични ефекти, които произтичат от употребата на чист креатин. Съставът на различните видове спортна храна включва допълнителни добавки като прости захари, аминокиселини и др., Които могат да предизвикат редица други ефекти.

Така че от приема на креатин може да възникне:

  • Задържане на вода в тялотоФеномен, който засяга почти всеки, който започва да използва креатин. Той е свързан с осмотичната активност на добавката. Това действие е компенсаторно действие, което трябва да помогне за възстановяване на осмотичния баланс. Той няма отрицателно въздействие върху тялото и ще бъде забележим само на скалите. Не трябва да намалявате количеството консумирана течност на ден в случай на случилото се, напротив, трябва да се опитате да пиете дневна доза от 1,5-3 литра вода.
  • Проблеми с храносмилането . Те могат да се появят по време на фазата на зареждане. Може да имате болки в стомаха, гадене и диария. Това се дължи на факта, че слабо пречистените креатинови кристали са слабо разтворими в тялото. Сега обаче този проблем не е толкова широко разпространен, защото производителите на спортни храни наблюдават качеството на продукта, като предлагат микронизиран монохидрат, който се абсорбира добре в стомаха.
  • Спазми и гърчове . Този проблем не е пряко свързан с приема на креатин. Това се случва поради липса на вода, от дехидратация. същоима връзка между това явление и реакцията на възстановяване по време на почивка. Следователно, при хора с нарастващо физическо натоварване се появяват спазми и спазми.
  • Проблеми с кожата . Креатинът може да причини акне по лицето и на други места, но това се проявява само в единици. Това явление се дължи на факта, че нивото на тестостерон в организма се повишава. Но има и положителна страна: това е ясно доказателство, че креатинът, увеличаващ производството на хормона, спомага за изграждането на мускули.
  • Отрицателни ефекти върху бъбреците . Много изследвания показват, че човек, страдащ от бъбречни заболявания, увеличава вероятността от камъни в бъбреците. Това се случва чрез увеличаване на концентрацията на неговите метаболити в урината. Въпреки това, един здрав човек, който не е податлив на бъбречно заболяване, може да бъде спокоен. Той няма да има вредно и негативно въздействие върху работата на тези органи.

Съвети за използване

За максимална полза и полза от приема на креатин, заслужава да се вземекато монохидрат . Преди да приеме това вещество, прахът трябва да се разреди в течност, съдържаща глюкоза, например сок, сладка напитка, вода със сироп и други подобни.

Необходимо е да се разбърка добре и да се остави напитката да се получи. При взаимодействие с глюкоза сокът или водата със сироп получават тъмен нюанс, а вкусът става леко горчив. Креатинови таблетки или капсуличесто съдържа глюкоза или фруктоза.

Съществуват два начина за използване на креатин:с постепенно и креатиново зареждане . Първият включва вземане на 5 г креатин всеки ден за период от 2 месеца. След това се прави месечна почивка. Нанесете готовата напитка трябва да бъде след тренировка, а в деня на почивка - сутрин. Вторият метод е по-скъп. През първата седмица се използват 5 g прах четири пъти дневно. След това, до края на месеца, приемайте по 2 g дневно веднъж след занятието или сутрин. След това се прави почивка за един месец.

Заключение

От гореизложеното може да се заключи, че креатинът, като хранителна добавка, е изключително полезен за спортисти и културисти. Благодарение на това вещество енергийните индекси се увеличават, мускулната маса се придобива лесно, става по-трайна и се подобрява цялостното благосъстояние. Но все пак, за да използвате или не тази добавка е до вас.