Ползи и вреда от дъбене

Отдавна е прието да се вземат слънчеви бани, тъй като се смята, че такава процедура ще донесе значителни ползи за човешкото тяло. Дори в съвременна Русия педиатрите съветват младите родители да излизат по-често с бебетата си и да поставят дланите и лицето си под слънчевите лъчи, но само в определени моменти, когато слънцето не е твърде активно.

Слънчевият тен се счита за достъпен начин да направите кожата си по-гладка и по-красива, защото в процеса на появата на по-тъмен нюанс се забелязва тенът на тена, пигментните петна изчезват за известно време, сравнявайки се със сянката на други области, а обривът също се суши.

Какво е тен

Дъбенето може да се получи както естествено, така и изкуствено. По естествен начин тя може да бъде закупена от слънцето. В същото време лекарите съветват да изберете или ранните сутрешни часове, или вечерта след 16:00 часа, когато слънцето вече не е много активно.

В процеса на дъбене човек получаванеобходимата част от витамин D , която се произвежда от излагане на слънчева светлина. Този витамин е строителен материал за костите и сухожилията, участва в образуването на зъби и костната тъкан при бебета. Следователно приемането на синтетично добит витамин D често се предписва от лекарите не само на деца, но и на възрастни, живеещи в региони с намалено количество слънчева енергия.светлина.

При дъбене човешката кожа получава не само ултравиолетови лъчи, но иинфрачервени лъчи . Те влошават вредното въздействие на първия, така че преди да започнете дъбене, трябва да подготвите кожата със специални защитни кремове, масла или серуми.

Има няколко вида ултравиолетови лъчи. Някои от тях проникват много дълбоко в кожата, други засягат само горния му слой. Но те причиняват тена. И ако човек има чувствителна кожа и не е използвал слънцезащитен крем, тогава в този случай може да получи слънчево изгаряне, а впоследствие и зачервяване и възпаление.

Има и така нареченитеUVB лъчи . Те се считат за най-опасни за хората, защото имат разрушителен ефект върху тялото. Такива лъчи не трябва да попадат на земята, но поради факта, че има озонови дупки в защитния слой на нашата атмосфера, те проникват и падат върху кожата ни заедно с други безвредни лъчи.

Ползите от дъбене

Независимо от това как човек може да взима зародиш, той получава и необходимата част от здравия витамин D. Също така, при дъбене човек произвеждахормона на радостта , който влияе на настроението. Забелязва се, че в страните с по-топъл климат хората са по-усмихнати и щастливи. Това се дължи именно на влиянието на слънцето.

Дъбенето е резултат от синтеза на меланоцити. Това са специфични клетки, които произвеждат меланин, придавайки на кожата по-тъмен цвят.

Многохората използват тен, за да направят кожата си по-тъмна. Слънчевите изгаряния придават красив, равномерен тен, прави пигментацията, прави акнето по-малко забележимо. Много дерматолози предписват слънчеви бани на хора или посещение в солариум в малки дози, тъй като UV лъчите леко изсушават обрива на кожата и правят белези и пост-акне по-малко забележими.

Трябва да се помни, че при тен трябва да предпазвате кожата си, като прилагате защитни съединения.

Има няколко вида човешки цветове, всеки от които е повече или по-малко изложен на UV лъчи.

 1. Първият цвяте светлокос, светлооки хора, чиято кожа е много тънка и често чувствителна. За този вид са червенокосите хора. Те могат бързо да изгорят на слънце или в солариумите, не възприемат UV лъчи в големи количества и се нуждаят от максимална степен на защита.
 2. Вторият типе светлокафяв, светъл, червенокос, с очи от маслинено, зелено, синьо, но не толкова светло, колкото при първия фототип. Такива хора малко по-лесно понасят излагането на слънцето или солариума на тялото ви. Но и тежко се нуждаят от защита. Може да се изгори 30 минути след излагане на слънце без защита.
 3. Третият типе тъмно руса коса, тъмнокафяви очи, блатни, тъмносини нюанси. Такива хора най-често се срещат в средната част на Европа, Русия. Те могат да правят слънчеви бани дълго време, без да получават слънчево изгаряне. Но кожата им също се нуждае от защитавредното въздействие на слънчевата светлина. Те могат да получат слънчево изгаряне, но приблизително 2 часа след постоянното им излагане на слънце.
 4. Четвъртият типе тъмнокож хора с тъмни очи и тъмна коса. Те загарват много бързо и почти никога не горя на слънце. Обикновено тенът от такива хора получава интензивен кафяв оттенък и се държи дълго време върху кожата. Такива хора могат да използват ниска степен на защитно оборудване, тъй като кожата им е по-малко чувствителна към ефектите на ултравиолетовите лъчи.

В зависимост от вида цвят, всеки човек трябва да наблюдава собствената си реакция на тен. Във всеки случай, малки дози водят до положителни реакции, като например:

 • Подобряване на благосъстоянието и настроението.
 • Синтезиране на витамин D.
 • Кожата става по-гладка и по-красива.
 • Възпалението се изсушава.
Трябва да се помни, че дъбенето е полезно само в малки количества и със задължителното използване на слънцезащитни продукти. В противен случай, човек не само може да получи слънчево изгаряне, но и да влоши състоянието на кожата му, правейки го по-груб.

Вреди

Не всички хора могат да останат на открито слънце дълго време. Има много противопоказания за слънчево изгаряне, които трябва да се следват. Те включват:

 • Онкологични заболявания и периодът на химиотерапия.
 • Всяко нарушение на хормоналния фон, включително бременност и кърмене.
 • Период на приеманеантибиотици.
 • Хора с първи и втори фототип.
 • Периодът на приемане на лекарства, който може да причини хиперпигментация.
 • Всички химически пилинги, произведени у дома или от козметик.
 • Хора, страдащи от кожни заболявания.

Необходимо е също да бъдете внимателни към тези, които страдат отпсориазисиекзема . Техните петна могат или да намалят, или, напротив, да се увеличат. Това зависи от индивидуалните характеристики на човека.

Важно правило е да не се уврежда тялото ви, да не бъде на слънце през периодаот 11 часаи приблизителнодо 16 дни . По това време слънцето е най-активно.

За тен в солариум трябва да изберете специален защитен крем, защото той лесно може да се изгори. В същото време тези, които никога не са слънчеви бани в солариум, трябва да започнат от минималния период от време, например от 3 минути, ако се отнася до вертикален солариум.

Съвети за правилно дъбене

Всяко лице, слънчеви бани, независимо дали на слънце или в солариум, трябва да е наясно спопълване на телесните течности . Необходимо е да се пие възможно най-много вода през този период, за да се предотврати дехидратацията.

Трябва също да предпазите очите си, защото не само роговицата е много предразположена към изгаряния, но и на клепачите, чиято кожа е много тънка и може лесно да се нарани.

За да се осигурят само ползите от слънчево изгаряне, трябва да използвате слънцезащитни продукти, както и да спазвате специална диета, която ще помогнеспаси и попълни някои витамини. Например, полезно е, преди да започнете да се печете на слънце, да изпиете чаша сок от моркови.