Ползи и вреда за здравето

През цялата си история хората са успели да възстановят най-вече всички известни представители на флората. На тях е ред. Почти всеки човек на света знае за него, защото според една библейска легенда върху главата на Исус бе положен венец от трънливи тръни. Въпреки толкова тъжна история, това растение остава изключително популярна храсти поради изключителните си свойства.

Какво е трънен храст

Той обикновено растедо 4 метра . Често се засаждат по бреговете на язовири, скали, тъй като имат много силни корени и не позволяват да се разпространява ерозията на земята. Плодовете на това растение са с диаметърне повече от 12 mm . Въпреки това, при събиране на плодове от един храст, хората могат да получатдо 15 килограма плодове .

Шиповите храсти са широко разпространени в средната лента, доста непретенциозни към времето. Прибирането на реколтата обикновено започва след първото замръзване. По това време химичният състав на плодовете се променя, те стават вкусни, а прекомерната стягане изчезва. В друг момент, яденето на тези плодове е почти невъзможно.

Използване на завоите

Несъмнено предимство на този представител на флората е, че всичко в нейния арсенал е полезно: плодове, листа, кора, корени, яйчници от цветя по време на периода на цъфтеж. Да започнем с положително въздействие.от тръни. Често се консумират пресни или сушени през зимата.

Често топлинна обработка за създаване на наистина вкусни ястия и десерти от плодовете. В допълнение към необичайния вкус на плодовете имат положителен ефект върху човешкото тяло в следните ситуации:

 • Ако е необходимо , подобряване на чревната микрофлора , отстраняване на симптомите на газове.
 • При отстраняване на вредни вещества от кръвта и вътрешните органи.
 • По време на проявата на безсъние, стрес, задух.
 • По време на диета и загуба на тегло . Компоненти, които са в състава на плодовете на свой ред, допринасят за унищожаването на мастните клетки, както и за подобряване на метаболизма.
 • Свисоко кръвно налягане . По този начин те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • По време на патологията на бъбречната система помагат за нормализиране на функционирането на вътрешните органи.
 • По време на сезонните настинки се поддържа имунната система в добра форма.
 • Намаляване на болката по време на менструация.

Кората, издънките и корените също се събират, изсушават и приготвят по специфични начини за поддържане на здравето, както и за предотвратяване на различни заболявания.

Важно е да се разбере, че всяка суровина трябва да се събира наведнъж, след което тя ще даде максимална полза. Например, корените са по-добре да се събират през есента. Кората трябва да се отстрани през пролетта преди цъфтежа на тръните. И стреля и нови клони трябва да бъдат разкъсани в началото на лятото. Често отвари от кора, издънки и корени се използват като антипиретични, противовъзпалителни, както иоблекчаване на болката.

Цветята се събират през лятото, когато започва цвят на храста. Те се изсушават, а след това се приготвят чай за почистване на черния дроб, кръвта, подобряване на метаболизма, както и диафоретично и диуретично действие. Често отварата от цветя третира различни гнойни възпаления чрез лосиони до местата на дразнене на кожата. Листата на храста носят същите положителни свойства като цветята. Те са моно, за да се събират до средата на лятото, когато храстите вече са избледнели.

Отрицателни въздействия върху тялото

Трънният храст не е коварно растение, което може да има много противопоказания. И все пак, с редица диагнози, не се препоръчва да се ядат сурови тръни. Тези заболявания включват:

 • Висока киселинност на стомашния тракт.
 • Заточване на язви.
 • Пристъпи на гастрит.
 • Алергични реакции.
Обърнете внимание!След като отварата от плодовете е готова, те трябва бързо да бъдат отстранени от течността. Шиповете на земята по време на дълъг престой във водата отделят определени вещества, които могат да причинят отравяне.

Не забравяйте засилна пигментация на плодове , която може да боядисва устните и зъбите в черен и син оттенък, когато се използват пресни плодове. Цветът се измива след няколко дни, но дотогава цветът на човешкото тяло може да не изглежда естетически. Също така, ако ядете прекалено много пресни плодове, можете да получите разстроен стомах. Консумирането на голямо количество конфитюр или конфитюр от тази суровина може да доведе до товаизлишни килограми.

Как да се хранят

Често плодовете на това растение се прибират за варене на сладко, конфитюри, компоти, алкохолни и безалкохолни напитки. По време на приготвянето на конфитюре важно да се отстранят семената от плодовете , както и да се отстранят възможните остатъци: клонки, остатъци от листа и др. десерт.

От безалкохолни напитки трънните плодове са подходящи за приготвяне на квас и събиране на сок. Ако всичко е ясно със сока - вземете сока, налейте го в банката, стерилизирайте го и го завинтете с капак от ламарината - тогава приставката е по-интересна. Зърната без семки се смачкват, докато достигнат пюрето, топлинно обработват се с вода, след което се добавят дрожди и мед, продължават да се приготвят по рецепта и се оставят за половин ден да ферментират. Готов квас също се бутилира в съдове.

Необходимо е много време за приготвяне на алкохолни напитки от завой. Но според дегустаторите си струва. За да може напитката да бъде напълно подготвена и отлежала, е необходимо да се изчака почти половин година. Често обикновената водка се използва за приготвяне на ликьори, но има достатъчно рецепти, които използват разреден етилов алкохол, бренди или чист лун. Изливането след неговата готовност и стареене може да се съхранява в тъмна стая до пет години. Неговата якост ще бъде средно (в зависимост от използваните суровини)30-32 градуса .

Резултати

По този начин тръните представляват уникалнорастителна средна част. С неговото използване е да се съобразят с рационалността, както и с времето на събиране на суровините. След това не се очакват негативни последици след въвеждането на тези плодове, корени и други части от растението в менюто. Остава само доброто и необичайният вкус.