Тиква: ползи и вреда за тялото

Вътрешната тиква Северна Америка, а сега се отглежда в много региони на света. Той е добър източник на хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, фитонутриенти. Те осигуряват ползи за здравето, подхранват кожата и косата. Въпреки това, трябва да се отбележи, че прекомерната консумация на тиква е вредна за здравето.

Какво е това

Досега учените твърдят, че това е зеленчук или зрънце. От детството си наричаме тиква зеленчук. Една чаша варена тиква (245 грама) съдържа:

 • Калории 49.
 • Мазнини - 0,2 г.
 • Протеин - 2 g.
 • Карбонов - 12 гр.
 • Влакна - 3 години.
 • Витамин А.
 • Витамин С.
 • Калий.
 • Мед.
 • Манган.
 • Витамин В2.
 • Витамин Е.
 • Желязо.
 • Малко количество магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина.

Ползи

Невероятните ползи от тиква:

 • Контролира наддаването на тегло . Установено е, че редовната и умерена употреба на тиква е полезна за хора, които искат да се отърват от излишни килограми. 100 грама тиква осигурява около 26 килокалории енергия, което означава, че можете да се насладите на зеленчуците, без да се притеснявате за наддаване на тегло. Това се дължи на ниското съдържание на захар в него. Зеленчукът е богат на диетични фибри, които намаляват апетита и по този начин контролират наддаването на тегло. Значителна роля в процеса на загубатегло, играе вода, присъстваща в тиквата (около 92%).
 • Предимства на храносмилателната система . Редовният и умерен прием на зеленчуци е полезен за нашия стомах и спомага за поддържането на здравословна храносмилателна система. Диетичните влакна, присъстващи в тиквата, действат като естествено слабително, подобряват движението на червата и осигуряват гладкото отстраняване на отпадъците от нашето тяло. Той намалява риска от храносмилателни нарушения като коремна болка, подуване на корема, диспепсия.
 • Ползи за диабетици . Установено е, че зеленчуците са много полезни за пациенти с диабет, или са изложени на риск от развитие на диабет. Диетичните влакна, присъстващи в тиквата, също играят важна роля в управлението на диабета поради способността им да намалят абсорбцията на захар от кръвния поток.
 • Поддържа кръвното налягане . Умерената и редовна консумация на зеленчуци е ефективна за контролиране на кръвното налягане и по този начин намалява риска от хипертония или високо кръвно налягане. Това предимство се дължи на наличието на жизненоважен калий. Калият действа като вазодилататор, отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в организма, спомага за намаляване на риска от хипертония.
 • Превенция на рака . Той е добър източник на антиоксиданти, като витамин С, витамин А. Те се борят със свободните радикали на нашето тяло, стабилизират ги и по този начин предотвратяват окисляването на клетките на нашето тяло. Това не само намалява риска от различнивидове рак, но също така увеличава производството на колаген в нашето тяло, което от своя страна помага за поддържане на костите, ноктите, зъбите, мускулите.
 • Укрепва имунитета . Зеленчуците укрепват имунната система, правейки я по-малко вероятно да се заразят с патогени като бактерии и вируси.
 • Препоръчва се на бременни и кърмещи майки . Зеленчукът е източник на много хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, което го прави много полезен за бременни и кърмещи майки.

Вреди

Въпреки че диетичните фибри имат няколко предимства, все още е по-добре да се консумират умерено от зеленчуци, тъй като има някои странични ефекти от прекомерната консумация на фибри. Странични ефекти от преяждане:

 • Може да доведе до увеличаване на теглото . Въпреки че зеленчуците са много полезни, когато става въпрос за загуба на тегло, но вие също трябва да помните, че сладко, сладко и конфитюр съдържат захар и калории, и това може да доведе до увеличаване на теглото. Ако искате да се насладите на тиквени коктейли, уверете се, че няма захар, в противен случай планът за отслабване ще спадне. Тиквените семки осигуряват многобройни ползи за здравето и също са основен фактор за увеличаване на теглото. Това се дължи на тяхната висока способност за смилане.
 • Увреждане на храносмилателната система . Някои от основните странични ефекти на преяждане на диетични фибри са малабсорбция, коремна болка, нередовен сърдечен ритъм, лошо храносмилане, чревен газ, подуване на коремана червата. Ето защо е по-добре да се яде тиква в умерени количества.
 • До умерен при диабет . Въпреки че тиквите са много ефективни в борбата с диабета, все още е по-добре да се яде в умерени количества, тъй като понижава нивото на кръвната захар до опасно ниско ниво, което води до хипогликемия.
 • Намаляване на употребата на наркотици . Освен това, ако сте пациент с диабет и вече приемате лекарства, включването на прекомерно количество зеленчуци в диетата може да попречи на лечението и може да доведе до намаляване на нивата на кръвната захар - това е опасно. Ако човек страда от хипертония и приема лекарства, пиенето на прекалено много тиква заедно с лекарството причинява хипотония. Ако приемате лекарства, по-добре е да използвате тиква в умерени количества и само по препоръка на лекар.
 • Може да причини хипотония . Въпреки че тиквите са много ефективни в контролирането на високото кръвно налягане, все пак е по-добре да ги консумирате в умерени количества, тъй като прекаленото пиене намалява кръвното налягане до опасно ниски нива.
 • Прекомерен прием на антиоксиданти . Въпреки че антиоксидантите предлагат много ползи, обаче, по-добре е да ги консумирате в умерени количества, тъй като има някои странични ефекти на предозиране. На редовно ниво антиоксидантите защитават нашите клетки от свободните радикали и намаляват риска от рак. Въпреки това, на по-високо ниво, тези антиоксиданти могат дори да допринесат за развитието на ракови клетки.
 • Умерено консумирана по време на бременност и хранене . Внимателно трябва да се използват тикви бременни и кърмещи майки. Бременността и периодът на грижа за детето е важна стъпка в живота на всяка жена. Необходимо е да се ядат храни, които са безопасни за здравето на детето. По-добре е да се използва тиква в умерени количества и само по препоръка на лекар. Ако приемате някакви лекарства, обсъдете с Вашия лекар и се уверете, че консумацията на зеленчуци няма да попречи на лечението.
 • Алергични реакции . Зеленчуците могат да предизвикат алергични реакции като сърбеж, дерматит, запушване на носа, затруднено дишане, задух, подуване на устните и лицето. Тези хора трябва да избягват зеленчука напълно, тъй като алергичната реакция може да възникне дори когато тя влезе в контакт с кожата на тиква или слънчогледово семе.

Съвети и как да го използвате

Тиквата - истинската кралица на есенното меню. Европейците приготвят млечна каша, яхнии, предястия, захаросани плодове, използват ги като пълнеж за пайове, пекат във фурната с мед. Тиквата се нарязва на кубчета и се съхранява във фризери.

Отделни типове тикви при положителни температури остават до пролетта. Ако няма условия за съхранение, зеленчуците могат да бъдат нарязани на плочи и изсушени, използвани за приготвяне на първите ястия през зимата.

Заключение

Умереното потребление на тиква ебезопасно хранене , което осигурява големи ползи за здравето, поддържа сърдечно-съдовата система, регулира нивото на кръвното налягане и захарта и поддържа здравето.храносмилателната система, подобрява обмяната на веществата, укрепва имунната система.