Чай с мед - какво е добро и какво може да бъде вредно

Пиенето на чай е традиция, на която много хора се придържат. Чаша чай съдържа повече от угасване на жаждата и затопляне на тялото отвътре. Топли напитки се подхранват с лимон, джинджифил, канела, сладко или сладко и мед.

С правилната комбинация от чай и допълнителни съставки, тя може да се превърне в истинска лечебна напитка, способна да тонизира или успокои тялото, да повлияе на функционалното състояние на органите и системите. Медният чай е уникална и здравословна напитка или може да навреди на тялото?

Чай с мед - какво е това?

Чаят е едно от най-често срещаните напитки в световната култура на храните. Традиционно „чайът“ е напитка, приготвена чрез приготвяне на сушени листа от чаено дърво от родаCamellia . В съвременната интерпретация билките, цветята, плодовете и парчетата плодове, сварени с гореща вода, също се наричат ​​чай.

Не е тайна, че чай идва директно от китайската култура. Според популярен мит горещата напитка е подготвена за първи път през третото хилядолетие преди Христа. Интересното е, че това се случи съвсем случайно. Един от китайските императори свари традиционна билкова отвара, когато няколко листа от чайния храст случайно паднаха в саксията. Императорът отбеляза, че получената напитка се оказавкусен и му даде бодрост. Оттогава чай с увереност влезе в диетата на жителите на Азия.

Зеленият чай, който може да се конкурира с черно, се използва благодарение на Япония. Листата на зеления чай са по-наситени в цвят, а свареният чай има деликатен аромат и широка гама от аромати - от сладко до горчиво. Той перфектно тонизира тялото и повишава устойчивостта към инфекциозни заболявания.

Едновременно с раждането на традиционното пиене на чай практиката на добавяне на всякакви съставки към чая започнала да се използва от хората. Най-популярни от тях са млякото, медът и лимонът. Чай с мляко - оригиналната английска напитка, цитрусовият чай за първи път започна да се добавя в страните от Индостан. И до днес е невъзможно да се установи точно коя държава е била прародител на чая с мед.

Отглеждането и събирането на чай днес еширокомащабна промишленост , в която участват милиони хора. Приблизително на всеки три месеца най-големите плантации на Индия, Африка и Китай събират и обработват стотици тонове чайни култури, така че всеки от седемте милиарда души на планетата да може да се наслади на чай. Определен дял от производството и вноса на чай се пада на Краснодарската територия на Русия, както и на съседните страни - Грузия и Азербайджан.

Ползите от чай с мед

\ t
 • Няма по-добър начин да се затопли отвътре , отколкото да се пие горещ чай с мед. Компонентите на меда могат да повлияят на съдовата стена, в резултат на което той поддържа нормален тонус.Това предотвратява прекомерния спазъм на артериите и вените, което означава, че тъканите на тялото получават необходимия обем на кръвоснабдяването. Дори и след продължителна хипотермия, чаша топла напитка помага за нормализиране на терморегулацията на цялото тяло.
 • Медът е известен със своитеантисептични свойства . Като неутрализира токсините на микроорганизмите и убива вредните бактерии, тя предпазва горните дихателни пътища от респираторни заболявания. Редовната употреба на чай с мед се препоръчва при пациенти с хроничен тонзилит и синузит.
 • Напиткатаможе да омекоти и овлажнява лигавицата на орофаринкса , която облекчава първите симптоми на АРВИ - възпалено и възпалено гърло.
 • Чаят с медима благоприятен ефект върху съня . Тя отпуска тялото и нормализира психо-емоционалния фон. Редица проучвания с използване на електроенцефалография (записване на мозъчната активност по време на сън) доказват, че категорията лица, които редовно пият лечебната напитка, са имали по-добър и по-дълъг сън.
 • Напитката помагада детоксифицира организма . Периодът на възстановяване след отравяне и инфекциозни заболявания ще бъде по-мек и по-бърз, ако предпочитате чай с мед. Забележително е използването на гореща напитка като облекчение на проявите на махмурлука.
 • Витамин А и медена фолиева киселинаса сред най-ценните компоненти на лечението. Те допринасят за подобряване на зрението и нормализиране на кръвообращението. В допълнение, фолиевата киселина е съществен витамин забременни жени. Той участва в правилното формиране на органите на развиващия се плод.
 • Медът съдържа в своя състав незаменим микроелемент -йод . Тя ще бъде полезна за хора с продължително емоционално напрежение или прекомерен психически стрес.
 • Пиенето помагана правилното функциониране на имунната система . Имуностимулиращият ефект помага да се предотврати развитието на остри инфекциозни заболявания.
 • Ползите от зеления чай с лимон трудно се надценяват. Зеленият чай по-ефективно утолява жаждата, имаантиоксидантни ефектии нормализира сърдечния ритъм.
 • Ефективността на борбата за релаксираща медна напитка с депресивни държави отдавна е в областта на визията на учените. Горещият чай помагада възстанови нормалното функциониране на нервната системаи повишава устойчивостта към стрес.

Увреждане на чай с мед

 • Лицата с диабеттрябва да бъдат най-селективни при избора на топла напитка . Медът има висок гликемичен индекс и срутването се превръща в глюкоза. Поради това излишъкът от сладка напитка може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар и необходимостта от въвеждане на допълнителна доза инсулин.
 • Твърде високата температура на чай спомага за окисляването на фруктозния мед, което прави безвреден въглехидрат вопасен канцероген .
 • Сладкият захарен мед може да упражняваголямо натоварване на панкреаса . Неуспехът на тялото може да причини диария и болкастомаха.
 • Прекомерната консумация на напитка точно преди лягане може да доведе до затруднено заспиване. Въпреки релаксиращите свойства на меда, черните чайни танини могат силно да тонизират нервната система.
 • Чаените компонентинамаляват абсорбцията на желязо в стомаха , което води до развитие на хипохромна анемия.

Как да се използва чай с мед правилно

\ t
 1. Едно от най-важните правила е спазването на правилния температурен режим за приготвяне на сладко. Преди добавяне на мед, чай трябва да се охлажда до40-45 градуса .
 2. Оптималното съотношение е една чаена лъжичка мед на средна чаша чай.
 3. Препоръчително е да се пие чай с меднай-малко 1,5 часа преди лягане .
 4. По-добре е за деца под 3-годишна възраст да отложат своето познаване на сладка напитка. Медът е най-силният алерген.
 5. За да се избегне разрушаването на зъбния емайл и образуването на кариес, след пиене на напитката се препоръчва изплакване на устата с топла вода.

Заключение

Чаят с мед е толкова уютна и от детска любима напитка. В своите полезни и уникални свойства, тя може да се конкурира дори с фармацевтични лекарства, но трябва да помните чувството за пропорция и да не използвате повече от две чаши здравословни напитки на ден.