Слива - ползи за здравето и вреда

Слива е месест плод, който има няколко ползи за здравето, ако се използва като част от балансирана и здравословна диета. Помага за поддържане на телесното тегло, борба с диабета и затлъстяването, понижава холестерола, подобрява кръвообращението и насърчава доброто здраве на сърцето. Също така подобрява зрението, помага да се поддържа правилното храносмилане и красотата на кожата. Поради голямото количество налични антиоксиданти, това е добра профилактика срещу рака.

Състав и калорично съдържание на сливи

\ t

Сливата е известен, питателен летен плод , много сочен и сладък за вкуса . Този плод има американски, японски, европейски сортове, най-разнообразна цветова палитра от почти черно до жълто и е широко използвана в целия свят.

Сливата е богата на голямо разнообразие от полезни вещества, включително:

 • Калиятнамалява риска от инсулт и хипертония.
 • Витамин Кпредотвратява възпалението, повишава инсулиновата чувствителност.
 • Витамин Ае активен участник в биохимичните процеси на имунната система на организма, увеличава бариерната функция на лигавиците, е важно за зрението.
 • Влакнотое от съществено значение за храносмилането. Съдържа повече изсушени сливи.
 • Полифеноли- антиоксиданти,намаляване на образуването на ракови клетки. Те са отговорни за киселинното съдържание и могат да повлияят на вкуса и цвета на плода.
 • Желязотое необходимо за нормалното функциониране на кръвоносната система на тялото.
 • Една средно голяма слива съдържа30 калории .

Полезни свойства

 • Сливитепомагат за поддържане на здравето на сърцето . Тъмните сливи съдържат повече антиоксиданти, наречени антоцианини, които предотвратяват увреждането на клетките поради техните противовъзпалителни ефекти. Те съдържат и други полифенолни съединения, като лутеин и криптоксантин. Тези съединения допълнително допринасят за намаляване на оксидативния стрес в клетките.
 • Сливитеса богати на фибри . Намерените в тях съединения на сорбитол и изатин подпомагат работата на червата. Сорбитолът е естествено слабително средство, което помага на дебелото черво да абсорбира водата и стимулира движението на червата, като по този начин предотвратява запек. Изатин спомага за регулирането на функцията на храносмилателната система.
 • Сливитеса полезни за предотвратяване на рак , особено при рак на гърдата и стомашно-чревния тракт. Антоцианините (червеникаво-сини пигменти на плода) предпазват от рак чрез измиване на наличните свободни радикали. Известно е също, че витамин А, който е богат на сливи, предпазва от рак на устната кухина.
 • Сливи -богат източник на витамини , особено витамин А. Витамин А е важен за здрави очи и остра визия, предпазва от жълта дегенерацияпетна. Сливите не само защитават очната мембрана, но и предпазват очите от увреждане, причинено от ултравиолетова светлина.
 • Яденето на сливи в храната ще помогнеда се подобри здравето на костите , особено при жени след менопауза. Витамин К може да намали костната загуба при жените по време на менопаузата, поради наличието на фенолни и флавоноидни съединения. Плодът също така съдържа бор, който играе важна роля за поддържане на костната плътност.
 • Сливата имависока способност да помага на тялото да абсорбира желязо . Тази способност се дължи на високото съдържание на витамин С. Желязото е полезно за образуването на еритроцити или еритроцити, подобрява кръвообращението в организма, предотвратява анемията.
 • Достатъчнонисък гликемичен индексна плода спомага за контролиране на нивата на кръвната захар, като намалява риска от развитие на диабет тип 2. \ t
 • Сливите сабогат източник на калий , който е важен компонент на клетките и биологичните течности. Това може да помогне за наблюдение на сърдечната честота. Благодарение на влакната, тя също поддържа здраво ниво на кръвното налягане, което намалява нивата на холестерола. Сливите също съдържат витамин В6, който предотвратява увеличаването на нивата на хомоцистеина, намалявайки вероятността от сърдечен удар.
 • Антиоксидантитев състава на плодовете се борят с признаците на стареене, подмладяват кожата, намаляват следите от белези, допринасят за ранното зарастване на раните.

Странични ефекти и вреди

Консумирането на голямо количество сливи може да предизвика някои от следните нежелани реакции:

 • Много хора иматнепоносимост към фруктоза с непоносимост към хрании това състояние може да доведе до болезнени спазми в корема заедно с диария. Сливите са естествени лаксативи и съдържат сорбитол - слабително съединение, така че дори хора, които нямат фруктозна непоносимост, могат да имат диария след прекомерна консумация на плодове.
 • Един от страничните ефекти е, че плодовете (особено в суха форма) иматвисока калоричност , следователно е възможно да се добавят допълнителни калории към храната. Както знаете, излишъкът от калории се превръща в мазнина.
 • Сливите се състоят отсложни въглехидрати и захари , които не са напълно унищожени в храносмилателния тракт. Така, когато захарите достигнат дебелото черво, бактериите започват да се хранят с тези несмлени въглехидрати. Тези бактерии са отговорни за причиняването на подуване и образуване на газ.
 • Богатото количество естествена захар може да причинискок на кръвната захарпри прекомерна консумация.
 • Сливи или сливи обикновено се използват катораздразнителни лаксативи . Въпреки това, хората с чести запек не трябва да разчитат изцяло на тях за почистване на храносмилателната система, тъй като това може да предизвика слабителна зависимост и симптомите на отнемане могат да се появят след определен период на употреба. Някои отсимптомите на отнемане включват увеличаване на теглото, запек, задържане на течности.
 • В сухите сливи имависока концентрация на акриламид . Акриламид се счита за канцероген и невротоксин. Смята се, че умерената употреба на сушени сливи е относително безопасна по отношение на причиняване на невропатично увреждане на всяко лице.

Хранителни факти и приложения

Слива може да се използва както за пресни така и за приготвяне на различни ястия: плодови салати, компоти, конфитюри, сокове, сушени плодове.

Сливите, които са закупени за прясна консумация, следва да бъдат достатъчно меки и да имат сладък аромат . Избягвайте да купувате плодове с набръчкана или счупена кожа

За консервирането е по-добре да се купуват твърди плодове (ако е червена слива, по-голямата част от нея трябва да бъде червена, ако е черна, повърхността трябва да бъде почти напълно черна).

Не е разрешено да се съхраняват неузрели сливи в хладилника, тъй като охладените неузрели плодове могат да започнат да се влошават отвътре или сухи. Зрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни.

За поддържане на здравето се препоръчва ежедневно да се консумиратне повече от 250 g сливи , които могат да включват 100% плодови сокове, както и сушени плодове. Порция от сушени сливи е половин чаша. Винаги е по-добре да започнете с по-малка част от 4-5 сливи, а след това постепенно да увеличите консумацията, за да избегнете странични ефекти за храносмилането.

Заключение

Сливите имат много предимства.за здравето, но също така и някои странични ефекти. Въпреки това, пиенето на 3-4 канали на ден не само не вреди на тялото, но и помага да се запази енергията му през целия ден.