Паста: ползите и вредите за тялото

Може би една от най-често срещаните странични ястия у нас е тестени изделия. Наистина, макароните ни са почти по-популярни, отколкото у нас, в Италия. Това е не само много питателна, но и много вкусна, а също и доста сложна при приготвянето на продукта - и това са причините за любовта на домашния потребител.

Макаронени изделия - основна информация за продукта

\ t

Като начало си припомнете класическия състав на известната гарнитура. Тя е много проста и съдържа само две основни съставки -брашно(обикновено пшеница) ивода . Най-полезен е продуктът от твърда пшеница.

Както вероятно знаете, макароните са националното ястие на жителите на слънчевия Апенински полуостров, италианците. Смята се, че тези хора са изобретили рецептата за популярно ястие, но дебатът за това каква държава е родното място на макароните все още е в ход (някои учени смятат, че това са азиатски страни, някой твърди - Близкия изток).

Въпреки това макароните вече са еднакво популярни във всички части на света. Има много разновидности на този продукт: това са дълги типове - юфка или спагети, и повече „къдрави“ продукти, с които сме свикнали.- рога, спирали, черупки и тънки вермичели, често добавяни към супи, и много други.

Макаронени изделия - съставки, които не само са прости и познати на всички още от детските ястия, те могат също да формират основата и сложните и невероятно вкусни деликатеси и ястия от европейската кухня. Основното нещо - да бъде в състояние да подготви правилно продукта и да служи с правилния сос!

Полезни качества

 • Както бе споменато по-горе, най-полезни за здравето са тестени изделия оттвърда пшеница . Те са диетичен продукт, защото имат сравнително нисък гликемичен индекс, което означава, че дълго време насищат и задоволяват глада. Но продуктите, произведени от меки сортове пшеница, са по-добре премахнати от диетата като цяло, тъй като те не носят никакви ползи за тялото и често могат да допринесат за набирането на излишни килограми.
 • Бързото и висококачествено насищанене е единственото предимство на добрите макаронени изделия. Те също са много полезни за здравето на храносмилателната ни система, защото те съдържат фибри и диетични фибри, улесняващи процеса на храносмилане и усвояване на храната в стомаха.
 • Fiberсъщо помага за почистване на стомашно-чревния тракт и премахване на токсините от тялото.
 • Пастата съдържа невероятно количество витамин В , който играе важна роля за функционирането на нашето тяло. Витамините от тази група участват в основните метаболитни процеси, регулират дейността на храносмилателната система иТя оказва огромно влияние върху работата на нервната система и психиката. Липсата на витамин В в храната може да причини сериозни нарушения на съня, загуба на сила и настроение, хронична умора и по-сериозни проблеми с благосъстоянието.
 • Обикновените "рога" съдържаттриптофан- аминокиселина, необходима за предотвратяване на депресивни разстройства и поддържане на настроение на добро ниво.
 • Продуктът е богат на токоферол, известен като витамин Е. Това вещество забавя стареенето на тялото и играе важна роля във функционирането на репродуктивната система при жените (дотолкова, доколкото недостатъчните количества в храната могат да причинят безплодие). Бонус: токоферолът насърчава заздравяването на кожата, косата и ноктите, както и значително подобрява техния външен вид и състояние.
 • Желязото , съдържащо се в продукта, е необходимо за функционирането на кръвоносната система и поддържането на хемоглобина при нормални условия.
 • Целогодишните макаронени изделиянамаляват нивото на холестерола в кръвта , което в дългосрочен план има положителен ефект върху кръвоносните съдове и сърцето.

Каква е възможната вреда

 • Висококалоричното съдържаниена продукта може да предизвика бърз набор от допълнителни килограми - в случай, че злоупотребявате с гарнитура или използвате продукти, произведени от брашно от нестабилни сортове пшеница.
 • Като цяло, основните странични ефекти се наблюдават именно от злоупотребата с тестени изделия с меко брашно. Така че излишъкът от храната може да предизвика развитие диабети някои сърдечно-съдови заболявания.

Препоръки

 1. Над и над е било казано, че само груби продукти могат да бъдат полезни. И как да ги разграничим от обичайната паста? Обикновено необходимата информация се съдържа на опаковката - така че ако видите характеристики като „Голяма степен“, „Група А“ или, накрая, просто - „Solid Grade“ или „Coarse Grinding“, тогава имате здравословен продукт. "Група В" се отнася за брашно от меки сортове, което не носи никаква полза за тялото.
 2. Въпреки това, един безскрупулен производител може да заблуди потребителя, като предостави неточна информация за продукта. Ако по време на готвене откриете, че макароните са придобили бял неприятен нюанс, варени меки, загубили формата си, това означава, че те са направени от пшенично брашно.
 3. Процесът на приготвяне на тестени изделия от всякакъв вид е съвсем прост: просто трябва да потопите юфката в кипяща подсолена вода за определен брой минути, след което да изцедите течността (за това е полезно решето). От тестени изделия, от които искате да готвите, зависи от времето, в което продуктът е във вода.
 4. Как правилно има известна гарнитура, те знаят, може би, всичко. "Рога" и "черупки" могат да се използват в завършен вид, за вкус, добавяне на сирене или масло. Други видове макаронени изделия могат да се използват за приготвяне на тестени изделия, гювечи или лазаня - слоеве от паста, намазани с доматена паста.
 5. Най-добрите сосове за макаронени ястия са: болонезе, доматен сос, карбонара, сирене.

Заключение

Не е случайно, че макароните се считат за едно от най-добрите ястия на всички времена и народи. Това е невероятно вкусно, подхранващо и също много здравословно ястие.