Хляб: ползите и възможните вреди

Може би всички ще се съгласят, че хлебните продукти заемат специална, преобладаваща роля в нашата хранителна култура. Не е без основание да има такива поговорки на руски език като „хляб - цялата глава”, „не можеш да бъдеш пълен без хляб”. В много култури този продукт се разглежда и все още се счита за свещен, не може да бъде изхвърлен или развален.

Всъщност печенето е един от най-старите видове храна, направено от нашите далечни предци в зората на човечеството. Хлебните продукти са популярни в много страни и са в основата на диетата на много нации.

Дълго време никой не се замисляше за ползите от този продукт, но днес все по-често чуваме тревожни и обвиняващи монолози на диетолозите за безполезността и дори вредата от хляба за здравето.

Това ли е така? Дали продуктите от брашното наистина ни носят полза и могат да навредят на тялото? Отговорите на тези въпроси са по-нататък в статията.

Основна информация за хляба

Вероятно няма повече "международен" продукт, отколкото хляб. Този продукт, изпечен от вода и брашно (който понякога се замества с зърнени култури) в различни варианти за готвене, може да бъде намерен абсолютно във всяка култура на хранене, на всички континенти и във всички страни.

Тортите с хляб са популярни в Латинска Америка (достатъчно е да си припомним мексиканскиятортила - не е ли аналогичен на хляба?) в европейските страни, в азиатските страни (китайски баобин, индийски чапати) и дори в Африка. Хлебни изделия са особено обичани у нас, той е един от най-консумираните продукти във всички региони на огромна Русия.

За първи път започнаха да пекат хляб дори в неолита, т.е. преди повече от 9 хиляди години! И в много древни цивилизации (например сред шумерите, древните египтяни, маите, ацтеките) широко се използват продукти от брашно.

Защо този продукт стана толкова популярен? Преди всичко, разбира се, за неговата хранителна стойност и висока хранителна стойност. Хлябът дълго време утолява глад, който в древни времена е особено важен. Второ, този продукт не е много труден за приготвяне, зърнените култури могат да се отглеждат навсякъде по света. И, разбира се, ние обичаме хляба с неговия вкус и аромат.

Хлябът обикновено съдържа брашно, вода, мая и някои хранителни добавки. Брашното се произвежда от зърнени култури като пшеница, ечемик, царевица, овес, ориз, ръж и други. В зависимост от състава, вкусът на продукта и неговите хранителни свойства се различават.

Полезни свойства на продукта

Как точно брашнените продукти влияят на нашето здраве и какви ползи могат да донесат на тялото? Струва си да направите резервация, хлебните продукти са наистина доста полезни, но само приготвени от най-висококачествените съставки, с минимум консерванти и вредни добавки. Ето защо, най-добре е да се яде домашен хляб.

 • В зърнотопродуктивисоко съдържание на естествени влакна и хранителни влакнаn. Тези вещества са полезни за храносмилателната система, улесняват храносмилането, регулират работата на стомаха и стомашно-чревния тракт. Освен това, поради фибри, чувството за ситост и пълнота на стомаха остава по-дълго.
 • Хлябът е много богат на витамини и минерали, съдържакалций , необходим за здрави кости, калий и магнезий, необходими за нормалната функция на сърцето, йод, регулиращ щитовидната жлеза, както и фосфор, флуор, натрий, силиций, молибден и много други микроелементи.
 • При хлебните продукти съдържанието на витамин В1или тиамине високо. Липсата на това вещество може да доведе до авитаминози и нарушения на сърдечно-съдовата и нервната системи.
 • Продуктът, произведен от ръжено брашно, може да нормализира нивата на холестерола и захарта в организма, да премахва токсините и токсините.
 • Хлябът съдържа естествениантиоксиданти , необходими за подпомагане на имунната система, както и за предотвратяване на стареенето и влошаването на състоянието на тялото.
 • Колосалните ползи водят до здравословен хлябс трици , тъй като те съдържат много витамини и полезни микроелементи. В допълнение, трици осигуряват нормалното функциониране на червата.
 • Хлебните продукти за дълго време осигуряват ситост поради наличието на сложни въглехидрати в състава му.
 • Особено добре въздействат продуктите на тялото, които съдържат различни добавки и подправки: кориандър, кимион, анасон и много други.
 • Каша от хлябуспешно се използват в козметологията, изработват се маски за коса. Редовната терапия укрепва космените фоликули, увеличава дебелината на косъма, придава здрав блясък и намалява участъка.

Възможни вреди за здравето

 • Всички ползи от даден продукт могат да бъдат анулирани, ако бъдат злоупотребявани. Превишаването на препоръчаната скорост може да бъде изпълнено със затлъстяване, висок холестерол, диабет и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. В това отношение е особено опасно бялото пшенично брашно.
 • Хлябът, произведен в завода, може да съдържа вредни вещества: консерванти, багрила, емулгатори. Злоупотребата с този продукт също ще се отрази неблагоприятно на здравето.
 • Заболяванията на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит) са противопоказание за употребата на хлебни продукти.

Съвети за пиене

 1. За да се гарантира, че хлебният продукт не причинява вреда на здравето, да се яде в разумни количества (не повече от 300 грама на ден).
 2. Запомнете: белият хляб, както и продукти като кифли и хлябове, съдържат най-малко полезни елементи. Препоръчително е да се замени с ръж, Бородино, пълнозърнест или трици.
 3. Хлябът не трябва да се консумира с мазнини. Ако харесвате сандвичи с масло или майонеза, те трябва да бъдат изоставени.
 4. За да се извлече максимална полза от продукта, да се яде самостоятелно приготвен хляб. Рецептата е много проста: имате нужда от брашно, вода, мая, както и сол, захар, подправки (отпо избор). Смесете съставките и оставете тестото да се издигне, след това се пече във фурната на 200 градуса.
 5. За да улесни процеса на готвене, ще помогне специален хлебопекар.

Заключение

Противно на мнението, което набира популярност, хлябът все още остава много полезен продукт за нашето здраве. Въпреки това е необходимо да се използват хлебни изделия в умерени количества, за да не се навреди на тялото.