Пълнозърнест хляб: полза и вреда

Повечето хора са чували за пълнозърнестия хляб и неговите невероятни ползи. Но защо се нарича такъв тип хлебопекарни и наистина ли е по-полезен от обикновения хляб и не може ли да се навреди на човек, ако го използвате често?

Какво представлява пълнозърнестият хляб?

Пълнозърнестият хляб е хляб, изпечен от нерафинирано брашно . Преди смилане зърното не се почиства от външния твърд слой и се смила с него. В края на краищата, именно в тази зърнеста обвивка се съдържат повечето витамини и минерали, самото брашно е практически само въглехидрати.

Най-често пълнозърнестият хляб се прави отръжено брашно , което придава на крайния продуктотличен вкус . В крайна сметка, се оказва много плътен, тежък, сиво-кафяв цвят. Този продукт се изрязва лесно с нож и не се разпада.

За по-голяма полза подобрете вкуса на производителите на пълнозърнести храни по време на готвене често добавяте допълнителни съставки: слънчогледово семе, лен, тиква, лук, моркови, чесън, водорасли, дори сушени плодове.

Ползи

Пълнозърнестият хляб има впечатляващ брой предимства в сравнение с обичайните, направени от брашно от най-висок или първи клас.

 • Съдържа пълнозърнесто брашномного по-малко калории . 190 kcal на 100 g краен продукт, бял хляб съдържа повече от 60 kcal. Ето защо, хората, които искат да губят тегло, е по-добре да се даде предпочитание на такъв хляб.
 • Едно от важните предимства с право може да се считаголям брой сложни въглехидрати в състава- те няма да се отлагат в кръста и дълго време ще задоволяват глада.
 • Тази храна можеда регулира храносмилането . Нерафинираното грубо брашно съдържа много грубацелулоза , диетичните фибри, които подобряват храносмилателния тракт, повишават перисталтиката и намаляват риска от развитие на рак на червата.
 • Същото хранително влакно можеда намали холестерола , кръвната захар, като по този начин се намали рискът от развитие на заболявания като диабет, атеросклероза. Също така, диетичните фибри имат противовъзпалителен ефект.
 • Благодарение на свойствата на почистващите съдове, голям брой минерали в състава, честата консумация на такава храна може да бъдеотлична превенция на сърдечносъдови заболявания .
 • Продуктът отлично почиства червата от слуз.
 • Честата консумация на пълнозърнести храни е от полза за здравето, тъй като съдържамного витамини и минерали : калий, калций, желязо, фосфор, натрий, йод, молибден.
 • Хлябътима благоприятен ефект върху нервната система , тъй като съставът му съдържа много витамини от група В.
 • Цели зърна -Отлични източници на витамин Е- Естествениантиоксидант, който предотвратява преждевременното стареене на тялото, както и положителен ефект върху човешката имунна система, състоянието на неговата репродуктивна система.
 • Витамин А нормализира зрението , може да предупреждава за инфекциозни заболявания, е мощен антиоксидант.

Вред на продукта

Въпреки всичките си положителни качества, честата консумация на пълнозърнести храни може да повлияе неблагоприятно върху здравето.

 • Доста големи частици брашно имат неправилна форма, не могат да бъдат правилно почистени от мръсотия преди готвене. Поради това понякога остава в него дори след изпичане на бактериите. Това може да предизвика нарушения в чревната микрофлора, което води до проблеми с храносмилането и общото здраве.
 • Цялото зърно имагруба храносмилателна структура , защото само здравият стомах може да го усвои, без да вреди на себе си. Ако човек има хронични заболявания на храносмилателната система, честата употреба на такава храна ще доведе до обостряне на заболяването. Умерената консумация на хляб няма да навреди на никого (не повече от две парчета няколко пъти седмично).
 • Грубите влакнаповишават киселинността на стомашния сок , тъй като продуктът е противопоказан при някои заболявания (чревни сраствания, холецистит, панкреатит, ентерит, стомашни и дуоденални язви, остър гастрит, повишена киселинност на стомашния сок).

Как да изберем правилния пълнозърнест хляб?

Днесв почти всеки магазин можете да намерите богата селекция от тестени изделия от пълнозърнесто брашно. Важно е обаче да се намери продукт с добро качество.

 1. Необходимо е да се изследва външният вид : формата на продукта трябва да бъде правилна, без вдлъбнатини, пукнатини и счупвания, а ръбовете трябва да са равни и гладки.
 2. Кората трябва да бъде тъмен цвят (сиво-кафяв, ако е пшенично брашно, и тъмнокафяв, ако е ръжено брашно). Ако е лек, тогава технологията на производство е счупена или продуктът просто не е подложен на обработка.
 3. Продуктът, който е свръхекспониран в пещта, е по-вреден, отколкото полезен: продуктът със сажди не трябва да се приема.
 4. В структурата на продукта върху него трябва да има видими парчета трици.
 5. Правилно приготвеният продукт обикновено е гъст, тежък и много рядко пухкав и ефирен.

Наложително евнимателно да проучи етикета :

 • В заглавието се изисква фразата „73 пълнозърнест хляб“ ,„пълнозърнесто брашно“ ,„цялото зърно“ .
 • Съставът трябва да посочва от какъв вид зърно е произведен продуктът (например ръжено, овесено или пшенично брашно от грубо (грубо) смилане).
 • Желателно е опаковката да съдържа информация за количеството влакна, съдържащи се в продукта. Ако делът на влакната е 5% или повече от общата маса на продукта, тази цифра се счита за висока.
 • Често производителите могат да отидат на трик и да нарекат само пълнозърнест обикновен хлябпоръсени с трици или пълнозърнести люспи, така че трябва да обръщате внимание на това.
 • Ако продуктът е произведен от смес от обикновена и пълнозърнесто брашно, съдържанието на второто трябва да бъдене по-малко от 50% . В противен случай продуктът няма право да се нарича пълнозърнест.