Хляб с трици: ползите и вредите

Веднъж трици се считат за производство на отпадъци, но след това, чрез изследвания, е доказано, че този „отпадък“ съдържа голямо количество хранителни вещества. Ето защо, печени продукти, по-специално за хляб, започват да се добавят трици, за да стане по-полезен.

Хляб Бран

Хлябът с трици е „здравословен“ сорт хляб, изпечен от висококачествено брашно с добавка на25% трици . Този пекарски продукт има светлосив оттенък в раздела с малки петна (това са трици).

Бранът еобвивката на различни зърна . В производството се отстранява чрез смилане, но повърхностната обвивка носи голяма полза за тялото. Много производители са се досетили да върнат триците в брашното за печене на хляб и се оказа напълно нов вид печене - хляб от трици.

Този хляб съдържа голямо количество фибри, моно- и дизахариди, наситени мастни киселини. В продукта са включени и всички витамини от група В, витамини Е, К и РР и минерали: натрий, калий, магнезий, фосфор, калций, цинк и др.

Калоричното съдържание на продукта еоколо 200-300 калории , в зависимост от вида на използваните трици и брашно. В края на краищата, хлябът от трици може да бъде пшеница, ръж, лен и т.н. И те могат да използват ориз, херкул, люспи от ръж и др.

Ползи

Ползите от товаПродуктът е както следва:

 • Намалява холестерола в кръвта и спомага за предотвратяване на атеросклероза.Такъв хляб е полезен и за диабетици, тъй като намалява не само холестерола, но и захарта.
 • Подобрява образуването на кръв и елиминира анемията . Продуктът е богат на желязо, което повишава хемоглобина и нормализира кръвообращението.
 • Подобрява функционирането на нервната система.Хлябът с трици съдържа огромно количество витамини от група В, които са необходими за нормалното функциониране на централната нервна система. Витамините укрепват мозъка, укрепват интернейронните връзки и осигуряват дори сън и добър психо-емоционален баланс.
 • Той има антиоксидантно действие.Токоферол (витамин Е) премахва от тялото радионуклиди, соли на тежки метали и свободни радикали, като осигурява защита срещу рак и предотвратява ранното остаряване на тялото. Витамин Е е добър и за кожата, косата и ноктите.
 • Укрепва сърдечно-съдовата система. Минералите като калий и магнезий имат положителен ефект върху сърдечния мускул, укрепват го и намаляват риска от инсулт. Калият и магнезият правят съдовете по-еластични и пропускливи.
 • Предотвратява патологията на бъбреците и пикочните пътища.Този хлебен продукт съдържа липоминова киселина, която е отговорна за нормалното функциониране на отделителната система. Той допринася за предотвратяване на уролитиаза и премахва съществуващите камъни и пясък.
 • Почиства тялото . Венците абсорбират всички шлакитоксини и ги отстраняват от тялото. Поради това, кожата се почиства, тялото започва да работи по-добре, има прилив на сила и енергия.

Ползи за храносмилането

Най-важната характеристика на хлебния трици е, че тойнормализира функционирането на храносмилателната системаиподобрява функционирането му .

Особено внимание заслужава влакното (едрите диетични фибри), което се съдържа в хляб в голям продукт. Веднъж попаднали в стомаха, влакната покриват лигавицата на органа и я предпазват от увреждане. Влакното също така почиства целия хранителен канал от натрупани замърсявания, шлаки, токсини, слуз, ферментационни продукти и др.

Влакната засягат червата по специален начин. Той подобрява перисталтиката на органите и регулира вътрешната му микрофлора. Поради редовната консумация на хлебни продукти от трици нормализира се изпражненията (констипацията изчезва), процесът на смилане на храната е много по-лесен и състоянието на кожата се подобрява значително.

Поради факта, че храносмилането се подобрява и храносмилателният тракт се почиства, започва естественият процес на намаляване на теглото. В допълнение, фибри, подуване в стомаха, причинява чувство на ситост и ви позволява да не са твърде много.

Вреди

Това не означава, че продуктът с трици е безвреден. Продуктът може да съдържа груби и остри части на обвивката, които могат да увредят храносмилателния тракт. Поради тази причина хлябът не се препоръчва за тези, които страдат:

 • Пептична язвена болест.
 • Гастрит.
 • Колит.
 • Панкреатит.
 • Хемороиди.
 • Диария.
 • Хиперактивност на дебелото черво.
 • Синдром на раздразнените черва.

Затлъстелите трябва да ядат хляб в малки количества (1-2 малки парчета на ден и за предпочитанедо 12:00 часа ). Разбира се, това допринася за загуба на тегло, но калорийното му съдържание не е толкова ниско, така че продуктът може да предизвика допълнително увеличаване на теглото.

Условия за ползване

Първото правило -твърде много хляб не може да се яде . Препоръчително е да го включите в сутрешната и дневната дажба, но вечер е по-добре да откажете печенето, тъй като съдържащите се в него въглехидрати и калории ще отидат в мазнини.

По-добре е да не се купува пшеничен хляб - той съдържавреден глутен , който допринася за развитието на затлъстяване, диабет и други заболявания. По-добре е да се даде предимство на лен или ръж груби - тя е по-малко преработени, съдържа по-малко глутен и не е толкова вредно, колкото продукти, произведени от пшенично брашно.

Вместо хляб можете да си купите хляб с трици - те приличат набисквити , само в плоска форма. Хлябът се използва за лека закуска, за приготвяне на диетични сандвичи и други нискокалорични ястия. Те също съдържат протеини.

Струва си да се отбележи, че горчивият вкус в продукта предполага, че за приготвяне на хлебния продукт са използвани нискокачествени трици. При избора на продукт трябва да се обърне внимание на състава: съдържанието на трици в неготрябва да бъде най-малко 20%.

Хлябът от трици е много по-полезен от обикновената пшеница, тъй като допринася за лечението и превенцията на много заболявания и причинява по-малко странични ефекти при консумация. Препоръчително е да го включите в дневния си хранителен режим или да го използвате наполовина с пшеница, ако не искате да се откажете от обичайния хляб.