Muraya: лечебни свойства, полза и вреда

Може би всеки, който няма нищо против да постави перваза на прозореца с саксии за цветя, иска да има нещо екзотично в колекцията си от домашни растения. Палмите са престанали да изглеждат необичайни, ярки орхидеи присъстват във всяка секунда, но колко хора могат да се похвалят, че прозорецът им е украсен с растение, което е цъфтяло няколко столетия само в градините на японския император? Това, разбира се, за японската мирта, по-известна като Мурая.

Какво е Muraya?

Мурая е род на евъргрийни от семейство Рут, широко разпространен в Азия. Известни са 8 вида, сред които само две са най-популярни:

 1. Muraya Köning(Murraya koenigii)
 2. Muraya paniculata(Murraya paniculata)

Първият вид са малки дърветависоки от 3 до 6 метрас перисто, като планинска пепел, листа и плодове под формата на черни малки плодове. В дивата природа се среща в Индия и Шри Ланка, където се използва като подправка и лекарство.

Мурая Конинга

Вторият вид е храстс височина до 3 метрас червени плодове, произхождащи от Япония. Сега открит в дивата природа в Югоизточна и Южна Азия, той се използва и като храна. Лечебните му свойства са малко по-добри от другите видове и повечето от рецептите предполагат използването му.

Благодарение на постоянството на производителите на цветя има многодекоративни сортове Murayi, с височина не по-голяма от0,5 метра . Независимо от вида, всички членове на рода се наричат ​​японски мирт, китайска мирта и оранжев жасмин.

Muraya paniculata

Лечебната сила на японската мирта

Дълго време Мурая е известен със своите лечебни свойства, първо в японската и китайската традиционна медицина, а след това в традиционната медицина на други страни. Трябва да се каже много.

Само чрез присъствието сирастението променя атмосферата в къщата . Ароматните масла, които излъчва по време на цъфтежа, могат:

 • Намаляване на сърдечната честота по време на тахикардия.
 • Намалете раздразнителността.
 • Малко, с 10-15 единици, понижава кръвното налягане.
 • Осигурете бърз сън и приятен сън.
Сокът Murai имапротивовъзпалителни свойстваи съдържарутин , който насърчава заздравяването на малки кръвоносни съдове. Традиционната медицина препоръчва дъвченето на листата с стоматит, възпаление и кървене на венците.
Освен това, дъвченето на листата помагада намали гаденетои , за да се намали честотата на повръщане на повръщане . Това може да бъде полезно за борба с болестта при движение в транспорта.

С отвара от листата на растението, гаргара с всякакви възпаления на гърлото, вариращи от зачервяване на сливиците с обикновена простуда и завършващи с ангина.

Всички части на оранжевия жасмин съдържатхесперидин биофлавоноид , което е особенонапълно разкрива своите лечебни свойства в силни тинктури, както водни, така и алкохолни. Те се препоръчват за:

 • Намаляване на нивата на кръвната захар.
 • Намаляване на кръвното налягане.
 • Облекчете симптомите на астмата от какъвто и да е произход.
 • Превенция на рака.
 • Бързо възстановяване след инфаркт.

Тинктурата , ако не съдържа плодове, се използва за лечение на безсъние.

Мурая е добър привъншно използване . Измиването с отвара от листата намалява омазняването на кожата, подобрява тонуса и изглажда бръчките, а лапите бързо ще облекчат тези проблеми като дерматит и екзема.

Зърната на японската мирта имат върху тялотообщо тонизиращо действие , така че могат да се използват за възстановяване при екстремна умора.

Какво вреда може да причини една инсталация?

Лечебните свойства на оранжевия жасмин са малко проучени от официалната медицина, така че всички съвети за неговото използване принадлежат към народната медицина. Поради тази причина практически няма категорични противопоказания за употребата на Мураю, но има няколко препоръки.

 • Тинктурата, особено алкохолът, може да предизвика рязък спад на налягането , поради което трябва да се пие много внимателно в комбинация с много лекарства. Хипотонията по-добре се въздържа.
 • Както много растения от семейството Root, японската мирта може да причини алергии . Нейната употреба във всякаква форма трябва да бъде изоставена на хората, които иматима нетърпимост към цитрусите.
 • От съображения за безопасност сокът и растителните екстракти не трябва да се приемат през устата от бременни жени, жени по време на кърмене и деца под седемгодишна възраст.
 • Пикантният вкус на листата на Murayi König може да провокирапристъп на киселини , ако има предразположеност към него и като цяло неблагоприятно се отразява на състоянието на стомашно-чревния тракт.
 • Трябва да се внимава за плодовете на Murai Koening. Те са също толкова полезни, колкото и тези на Murai paniculata, но костите им съдържат вещества, които са токсични за човешкото тяло и трябва да бъдат извлечени.
 • Съществуват рискове, че консумирането на плодовете на растението през нощта, особено в големи количества, ще доведе допроблеми със заспиването и безсънието .

Трикове на търговията

Въпреки факта, че в дивата природа японската мирта е сравнително високо дърво, нейните декоративни форми са сравнително малки - не без основание от тях често се отглеждат бонсаи. Но малко растение може да бъде полезно, ако се използва разумно.

 1. Дори и да нямате листата на Murayy König в изобилие, често можете да се насладите на техния пикантен вкус. За да направите това, малко количество от тях се пържи в разтопено масло (абсорбира аромата и вкуса по-добре от растителното масло и е по-малко вредно за пържене), което след това се използва за приготвяне на други ястия.
 2. Оранжевите плодове от жасмин узряват средно за четири месеца. И въпреки че с добра грижа плодът продължава през цялата година, те все още ще бъдат по-рационалнидобавете към тинктура и не яжте сурово.
 3. След като взеха решение да използвате алкохолна тинктура, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар и да започнете с най-малката доза.

Атрактивен външен вид, проста грижа, много ползи, практически никаква вреда - комбинацията от всички тези качества потвърждава, че няма по-красиво растение за дом, отколкото мурая. И дори ако не го използвате целенасочено за лечение на болести, жасминният аромат на японската мирта винаги ще вдига настроението ви и ще оцветява всеки мрачен ден.