Horsemeat - ползите и вредите за човешкото тяло

Конското месо от много векове е основна храна в диетата на номадските народи на Азия. До ден днешен конското месо е популярно в азиатски страни като Казахстан, Монголия, Киргизстан.

Но местните потребители са предпазливи по отношение на продуктите от конско месо, като предпочитат по-познатата говеждо, пиле или свинско месо. Освен това около конското месо има много митове и стереотипни преценки за предполагаемо отвратителния вкус и безполезността на това месо за тялото.

Такъв ли е случаят? Полезно или вредно за човешкото здраве конско месо?

Конешко месо - основна информация за продукта

За първи път азиатските номади започнаха да използват конско месо за храна и досега държавите от Централна Азия са основните потребители и производители на конско месо. Не само месото, но и различни видове колбаси се използват като храна за тези народи. Кумис, напитка, приготвена от конско мляко, е доста популярна (особено сред казахите).

Извън Азия конското месо не е особено разпространено, то се консумира само в някои европейски страни. В Америка и Великобритания обаче консумацията на конско месо се счита за табу. Забранено е да се яде конско месо и някои народи (по религиозни причини), например, евреи, индийци, цигани.

За много хораоткриването на факта, че една добра, висококачествена наденица от конско месо се счита за деликатесен продукт и е високо ценена от гастрономите. Въпреки това, в средния човек, конското месо не се търси, защото митът, че конското месо е напълно вкусно, много твърдо, има неприятна миризма и може да провокира лошо храносмилане.

Всъщност това не е така (само слухове за твърдостта на месото са верни). Конското месо е много добро за здравето. Но, разбира се, само с подходяща подготовка. В допълнение, жребците трябва да се използват като храна, но конете на средна възраст, всъщност, не са особено вкусни.

Как конското месо засяга нашето тяло ще бъде описано по-подробно по-долу.

Полезни качества

 • Конското месо от всички видове месосе абсорбира от тялото най-лесно : отнема само няколко часа за усвояването му (докато говеждото месо, например, може да остане в стомаха няколко дни). Този продукт не упражнява прекомерен стрес върху храносмилателната система.
 • Благоприятно влияе върху работата на стомашно-чревния тракт , ускорява чревната подвижност, улеснява отделянето на храна от организма.
 • Конин е шампион по съдържание на протеини . Освен това протеинът от него се абсорбира много по-бързо и в по-пълна форма, отколкото от всеки друг месен продукт.
 • Конското месо съдържаизключително малък процент мазнини , има ниско калорично съдържание, не обременява черния дроб, нормализира показателите за "лош" холестерол в кръвта ислужи за превенция на много заболявания на жлъчните пътища и черния дроб.
 • Известна е способността на продуктада ускори метаболитните процесии разграждането на липидните резерви в организма. Това помага да се отървете от наднорменото тегло.
 • Микроелементите в състава като калий и магнезийимат добър ефект върху работата на сърдечно-съдовата системаи значително намаляват риска от развитие на сърдечни и съдови заболявания.
 • Конине богат на витамини от група В , които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма. Тези витамини са включени в метаболитни процеси, разграждат протеини, мазнини и въглехидрати от храната, нормализират работата на нервната система, подобряват благосъстоянието, умствената дейност.
 • Възстановителните ефекти върху тялотосе дължат на присъствието в конското месо на различни минерали, например манган, молибден, фосфор, натрий и много други.
 • Конското месо се счита захипоалергичен продукти може да се консумира дори от деца.
 • Витамин К , желязо и мед в състава имат благоприятен ефект върху кръвоносната система, участват в синтеза на червените кръвни клетки, нормализират индексите на хемоглобина в организма.
 • Витамини от група А, съдържащи се в конско месо, както и калций и фосфор, подобряват състоянието на костната тъкан, намаляват крехкостта на костите и служат за превенция на заболявания на опорно-двигателния апарат.
 • Антиоксидантитепотискат развитието на раковите клетки, помагат на организма да се бори с процесите на стареене, укрепваимунитет и повишаване на резистентността на имунната система към заболявания.

Възможна вреда

 • Конското месосе влошава доста бързо , особено ако се съхранява неправилно. Консумирането на развален продукт може да причини отравяне и лошо храносмилане.
 • Освен това неправилно приготвеното месо може да има не много приятен вкус, да разваля апетита и желанието да експериментира с азиатската кухня.

Препоръки

 1. Конското месо не трябва да се консумира пържено, тъй като този метод на приготвяне придава на продукта неприятен вкус, насища го с канцерогенни вещества и причинява нарушения в храносмилателната система. Поради тази причина конското месо се яде само сварено.
 2. За да се извлече максимална полза от продукта и да се сведе до минимум рискът от отрицателни последици, е необходимо да се купува конско месосамо от доказани производители . Конското месо трябва да бъде с добро качество, с нормален срок на годност. Трябва също да се помни, че месото се консумира от млади коне, но храненето на месо от стари животни в най-добрия случай няма да донесе никакво удоволствие, в най-лошия - може да причини тежест в стомаха и лошо храносмилане.
 3. При избора на конско месо е необходимода се разгледа неговият външен вид : продуктът трябва да бъде наситен тъмночервен, да е еластичен, без петна и издутини. Мазнините трябва да са леки, в идеалния случай, ако са почти бели - това показва, че пред васмесо от млад кон. Освен това продуктът не трябва да съдържа следи от разтоварване, когато го докоснете със салфетка, хартията трябва да остане суха.

Заключение

Всичко, което сте чули за предполагаемо гаден вкус и вреда на конското месо за тялото, е само слух. Всъщност, това месо е много добро за здравето и има специфичен вкус, но всички положителни ефекти се появяват само при подходяща подготовка.