Чай чанти: ползите и възможните вреди

Чаят е популярна напитка, която е важна част от много церемонии и се използва в почти всички култури по света. Въпреки това, поради липса на време, съвременният човек често използва не пакетиран чай, а пакетиран чай. Такъв чай ​​има много поддръжници и опоненти, някои говорят за неговите безспорни предимства, а други за недостатъците, които са вредни за човешкото здраве. И така, каква е ползата и възможната вреда? Нека се опитаме да го разберем.

Как и от какво се правят торбички за чай

Чайните пакети се състоят от две основни съставки: нарязани чаени листа и торби с фин влакнест материал.

Добрият чай съдържа топ листа от чай и листни пъпки, подбрани на ръка, които след това се подлагат на няколко процеса, включително сушене, ферментация, смилане, смесване.

Безскрупулните производители използват прах и остатъци от резитба от първичното производство, вместо нарязани на листа чай. Технически, направеният по този начин чай се състои от същите листа, така че теоретично ароматът трябва да бъде същият. Въпреки това, поради факта, че билковите отпадъци са по-малки частици, които се сварят по-бързо и сашетата обикновено остават в чашата твърде дълго,в резултат на това се отделя достатанин(танинова киселина), което прави напитката горчива и по-малко полезна от листата.

Друг фактор е, че компаниите могат да използват по-евтини чайове, за да намалят разходите, особено за ароматизираните чайове.

Повечето сашета са създадени с фин влакнест материал, който е затворен с конзола и прикрепен към въжето с етикет. Влакното, използвано за създаване на обвивка или торбичка, може да бъде направено от различни материали, включително хартия, бамбукови влакна, PVC, вискоза, найлон, термопластична, полипропиленова. Всъщност, това е един от най-често използваните материали в пазара на чай днес.

Ползи от опакован чай

 • Едно от основните предимства на торбичката за чай е неговото удобство , тъй като не всеки има време да приготви чай от листа.
 • По време на почивка, кратка почивка за обяд или пътуване за бързо приготвяне на гореща или освежаваща напитка, пакетираният чай е идеален.
 • Не е необходимо да се измерва количеството чай, който се излива, тъй като изискваното количество вече е измерено в завода, остава само да се добави гореща вода.
 • Чайните торбичкине създават смущения или влага , които оставят чаени листа и не е необходимо да миете чайника. Те са много лесни за изхвърляне - просто извадете лъжицата от чашата, след това я изхвърлете в кошчето.
 • Листовият чай може да съдържаповечебиоактивни вещества , тъй като за неговото производство се използват листа с по-високо качество, но поради факта, че листата в пакетирания чай са силно смачкани, процесът на екстракция се засилва.
 • Чайните торбички са широко използвани от много домакини, като напримеркозметика : компреси на очите за елиминиране на подуването, лосиони за дразнене на кожата, незначителни изгаряния, както и като прост и евтин заместител на абсорбатор на миризми в хладилника, оцветител ,

Колко опасно е пакетираният чай

Текущите изследвания потвърждават, че торбичките за чай могат да бъдат опасни поради много причини. Тяхната безопасност зависи от фактори като материала, използван за направата на чаена чанта, как се обработват тези материали по време на производствения процес, както и съдържанието.

 • Ако при потапяне на торбата в кипяща вода се образуват малки мехурчета, това е причина за безпокойство. Канцерогенът, известен катоепихлорохидринчесто покрива повърхностите на торбичките, което предотвратява разтварянето на хартията.
 • Някои торбички за чай са направени от найлон или дори от PVC. Тези вещества могат да се разпаднат веднага щом влязат в гореща вода, освобождавайки вредни химични съединения.
 • Счита се, че по-голямата част от съдържанието на торбичкатаостатъци от пестициди . Докладът на Грийнпийс, публикуван през 2015 г., гласи, че в индийския чай са намерени 34 пестицида. Следователно, ако суровината не е измита, това означава, чевсички пестициди влизат в напитката.
 • Ако торбичката за чай не е телбод, най-вероятно тя е запечатана с лепило (пластмаса, смола, епоксидна смола или друго термично безопасно лепило) и това сахимикали , които не са безопасни за здравето.
 • Чаят, поставен в торбички за чай, обикновено се състои от натрошени листа чай или парчета плодове, които дават по-бързо варене, но нямат финия вкус на листата. Или съдържат само остатъчния прах от преработката на суровините.
 • Често суровините изтичат или могат да бъдат прашни в влажен склад между плесените от десетилетия. Старият чай натрупвафлуорид- вещество, което влияе отрицателно на храносмилателната система, костната система, бъбреците.
 • За да се подобри вкуса, производителите добавят различни ароматни добавки, както и за яркост на цвета, багрила, които в най-добрия случай са алергени, ив най-лошия карциногенен .

Как да изберем торбичка за чай

 1. Чаят трябва да се купува в специализирани магазини. Съотношението цена-качество е основният критерий за качество.
 2. Всяка опаковка трябва да бъде запечатана с пластмаса и торбичката трябва да бъде индивидуално опакована.
 3. Материалът на самата торба е по-добре да се избира от найлон или царевично нишесте.
 4. На дъното на кутията не трябва да има чайния прах, който е признак на продукт с лошо качество.
 5. За да се провери наличието на багрила, торбата трябва да бъде потопена в студена вода;трябва да променя цвета си.
 6. Проучете състава и производителя. Най-добрият вариант е опаковката на чая да бъде направена на същото място, където е отгледана.
 7. Свареният чай трябва да има богат, ярък цвят, но не и мътен.
 8. Не купувайте ароматизиран чай. Ако искате да подобрите вкуса, след това сложете парче лимон, листа от мента или маточина.

Да обобщим

Ако има избор, по-добре е да приготвяте чай от листа. Известно е, че използването на пресни чайни листа или билки в напитката е по-благоприятно за тялото, а ароматът е по-силен. Въпреки това, в условията на времеви неприятности, опакованият чай може да бъде просто незаменим спасение от жаждата и да спести значително време. Важни условия за това не е твърде честото използване на продукта и избора на качествен продукт.