Соеви аспержи - полезни свойства и възможна вреда

Ще бъде за продукта, който през последните няколко години е наводнил рафтове в хранителни магазини. Подходящ е за кърмещи жени, спортисти, алергии и за тези, които не ядат месо и гледат фигурата.

Соеви аспержи, или „Fuju“ на китайски

Соевите аспержи са продукт, който наскоро стана популярен в линията на удобните храни. Това име не е правилно, защото този продукт не е зеленчук и няма нищо общо със семейството на аспержите. Соеви аспержи, или„fuju“(оригиналното наименование на китайски език) е деривативен деликатес, получен чрез специална обработка на соево мляко. Получените сухи листове се съхраняват в използваема форма за една година. Фужу има приятен вкус, използван в готвенето в различни ястия.

Полезни свойства на соевите аспержи

Въпреки относително високото калорично съдържание на продукта ( 440 килокалории на 100 грама ), съставът на аспержите ерастителен протеин , който се абсорбира напълно в човешкото тяло. Той е полезен за диабетици и алергии, не включва холестерол и лактоза.

Спортисти и вегетарианциконсумират този продукт поради съдържащия се в него растителен протеин. Освен това аспержите са известни със своите лечебни свойства, някои от които, според легендата, са отбелязани и от китайския император:

 • Наличието налецитинима благотворен ефект върху абсорбцията и метаболизма на мазнините, забавянето на натрупването на мазнини в черния дроб и ускоряването на разпадането му.
 • Има холеретични и диуретични функции.
 • Облекчаване на симптомите на менопаузата.
 • Профилактика при лечение или профилактика на заболявания на простатата.
 • Съдържанието на аминокиселини помага за очистването на организма от токсините.
 • Превенция на рака.
 • Скоростта на атеросклерозата намалява.
 • Подмладяващ агент.
 • Предотвратява развитието на ракови клетки в млечните жлези.
 • Допринася за нормализирането на хормоналния фон на тялото.
 • Предотвратява появата на инсулт, намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Повечето средства против стареене и профилактика се обясняват с наличието на фитохормони и витамини от група В (1,2,5,6,9,12), С, А. в соевия продукт

.

Вредни и отрицателни ефекти

Високото съдържание на витамини няма да бъде от полза, ако използвате продукта твърде много. Преяждането е изпълнено с диария, нарушения на стомашно-чревния тракт, метаболитни нарушения, забавяне на изгарянето на мазнините.

Въпреки положителните характеристики на соевите аспержи, той има и отрицателни свойствас прекомерна употреба:

 • Въглехидратите в големи количества могат да нарушат панкреаса.
 • Увеличава риска от диабет с неправилна употреба.
 • Развитието на многобройни заболявания и нарушения на стомашно-чревния тракт.
 • Засяга забавянето на сексуалното развитие при децата.
 • При жените това причинява усложнения на щитовидната жлеза.
 • При мъжете появата на допълнителни килограми от женски тип (гръдния кош и корема) се характеризира с високо съдържание на женски хормони в продукта.

Съвети за пиене

 1. Ако използвате отвара, използвайки соеви аспержи, можете да се отървете от кожните проблеми, да елиминирате кожни заболявания и да нормализирате кръвното налягане.
 2. Fuzhzhu употреба без вреда за здравето трябва да бъде200 грама на седмица . По този начин тялото ще получи необходимото количество хранителни вещества и няма да бъде повлияно от негативни фактори.
 3. За хора, които страдат от бъбречни заболявания, лекарите категорично забраняват употребата на соеви аспержи като храна, тъй като излишъкът от соли на оксалова киселина допринася за образуването на камъни в бъбреците.
 4. Също така, пациентите с панкреатит ще трябва да забравят корейския деликатес, защото съществува риск от усложнения в случай на заболявания на панкреаса.

Употребата на соеви аспержи в готвенето

Този полуфабрикат се използва за приготвяне на отделни ястия или като добавка за салати и закуски. Имамного рецепти за готвене на сладкиши с „корейски аспержи“. В Япония е обичайно да се използва прясно, а в Китай се продава в сух вид.

Сухите аспержи са най-трудни за приготвяне, тъй като трябва предварително да се накиснат във вода, като са прекарали повече от два дни в процедурата за приготвяне. Има три вида накисващи аспержи:

 1. Изсипете аспержи със студена вода и оставете в хладилника един ден (с този метод в продукта остават повече витамини и лечебни свойства).
 2. Излива се със студена вода в продължение на няколко часа и се готви в продължение на половин час.
 3. Налейте вряща вода и го оставете да накисне за два часа.

Последните два метода не се препоръчват от готвачите, тъй като при топлинна обработка се губят полезни качества и витамини.

Приготвяне на аспержи от соя

Както беше споменато по-горе, соевите аспержи нямат нищо общо с обичайните зелени аспержи. Този продукт се получавачрез накисване на соево мляко , получено от соя. При кипене на мляко на повърхността му се откроява въздушна пяна, която се отстранява и след това се виси на сухо.

Готвенето на аспержите е лесно, но процесът ще отнеме време. Трябва да го издържате във вода повече от шест часа, след което ще изглежда като мека глина. След това се изважда и премахва излишната влага (изцежда се), поставя се в марината от оцет, чесън и масло в продължение на няколко дни. Когато сте готови, можете да добавите корейски моркови, пикантни колбаси и други съставки към аспержите.

Заключение

За аспержите е полезнохора, които искат да отслабнат, не ядат месни продукти или са алергични към животински мазнини. Когато се използват соеви аспержи в правилните дози, 200 грама на седмица, човешкото тяло ще получава хранителни вещества и витамини, подобрява сексуалната, храносмилателната и много други функции. "Фужу" може да се яде като отделно ястие и като добавка към салатите.