Ползите и вредите от антибиотиците за човешкото тяло

Въпреки факта, че антибиотиците са измислени сравнително наскоро, няма еднозначно становище - какво повече те носят, добро или вреда.

С откриването на антибактериални лекарства в медицината бе постигнат истински пробив. С тяхна помощ стана възможно да се лекуват заболявания, които преди това са били смъртни присъди. В същото време употребата на антибактериални лекарства има негативни аспекти, причините за които са самонареждане при липса на индикации (например, при вирусна инфекция) и предсрочно прекратяване на курса на лечение, като същевременно се подобрява състоянието на пациента. Свободната продажба в аптеките и неправилно направените диагнози водят до неконтролираното им приемане и растежа на резистентността на микроорганизмите, като унищожават ефективността на терапията.

Какво представляват антибиотиците?

Това са вещества, които инхибират растежа или причиняват смъртта на патогени. Те са разделени на две групи:

 1. Бактерициден- убива микроби.
 2. Бактериостатично- инхибира растежа на бактериите.

Може да има различен произход - животински, растителен и синтетичен. Има различия в лекарствата по техните основни свойства - спектъра на действие. Така че, лекарства с широк спектър от ефекти върху голям брой бактерии и тесен диапазон обхваща само някои от техните видове.

Ползи за тялото

Антибиотиците, въпреки сравнително краткия период на употреба в медицината, помогнаха да се победят много смъртоносни болести.

Сред полезните свойства на лекарствата в тази група са следните:

 • Употребата на антибиотици, както е предписано от лекар, и стриктното спазване на инструкциите ще помогнат в борбата с тежко заболяване с минимални увреждания на здравето.
 • С помощта на антибиотици е възможно да се справят с усложнения, възникващи на фона на вирусна инфекция.
 • В момента съществуват антибактериални лекарства за местна употреба, които ви позволяват да насочите тяхното въздействие към мястото на възпалението.
 • Широка гама от генерични лекарства, благодарение на които лечението е достъпно за хора с различни нива на доходи.
 • Различните форми на дозиране позволяват безболезнена терапия по време на детството (например суспензии с аромат на плодове).

Заболявания, при които употребата на антибиотици е обоснована: пневмония (пневмония), туберкулоза, менингит, сепсис, стомашно-чревна бактериална инфекция, постоперативен период и много други.

Вреди

Наркотиците от първо поколение са действали върху човешкото тяло по-малко вредно, засягайки само вредните бактерии. Антибиотиците от ново поколение имат синтетичен произход, те се характеризиратот пълното унищожаване на бактерии , обитаващи тялото, причиняващи болести и полезни.

Понастоящем науката знае повече от стоантибиотици, но само няколко от тях са били използвани в медицината. Най-безвредни се използват в борбата срещу болестите, но дори и лекарства, одобрени за употреба, могат да причинят значителни щети на човешкия организъм. За някои категории пациенти експозицията може да бъде катастрофална, например за бременни жени, деца и възрастни хора. Антибиотиците с широк спектър на действие засягат тялото най-пагубно.

Сред най-сериозните последици от приема на антибиотици са:

 • Малформации на плода, ако се приемат по време на бременност.
 • Нарушения на нервната система.
 • Тежки алергични реакции.
 • Отрицателен ефект върху черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур.
 • Проблеми със стомашно-чревния тракт (дисбиоза).
 • отслабен имунитет.
 • Безсъние.

Всяка година устойчивостта на антибиотици набира скорост. Чести са случаите на неуспех на лечението с правилно предписване. Лекарството е принудено да се промени, увеличавайки дозата. Лабораторната диагностика може да помогне при решаването на този проблем, но тъй като отнема няколко дни, за да се определи резистентността на микроорганизмите, лекарствата често се предписват емпирично.

Освен това през времето, необходимо за идентифициране на патогена, тялото вероятно ще може да се справи със самото заболяване, например бактериална ARD - най-често срещаната бактериална инфекция. В този случай, използването на антибактериалнилекарства безсмислени, и увреждане на тялото - е неизбежно.

Правила за използване

Препоръчително е назначението да бъде направено от квалифициран лекар и въз основа на резултатите от чувствителност към антибиотици. Ако няма възможност за преминаване на бактериологично засяване, то лекарството се предписва на базата на внимателно проучена история, като се вземат предвид свързаните заболявания, наличието на алергии, възрастовата група и теглото на пациента.

Приемането е строго предписано от лекар. Неприемливо е да пропуснете приема, да прекъснете хода на лечението или да нарушите дозата.

Лекарството се прилага ежедневно в същото време на деня. Някои от лекарствата се приемат преди хранене, някои след това - лекуващият лекар ще разкаже за всичко това. Таблетките или суспензиите се измиват с чиста вода.

Едновременно с започването на лечението си струва да се грижи за чревната микрофлора, като прилагапробиотици , както и млечни продукти, съдържащи полезни бактерии. Между приема на антибиотици и препарати за микрофлора трябва да се направи почивка от поне два часа.

На фона на лечението е необходимо да се следи храната, да се ядат лесно смилаеми продукти, да не се ядат мазни храни, полуготови продукти, пушени храни и алкохол. Необходимо е да се ограничи физическото натоварване - всички сили на тялото трябва да бъдат хвърлени в борбата срещу инфекцията.

Нарушаването на правилата за прилагане не само ще доведе до увреждане на организма, но и ще допринесе за появата на резистентни бактерии, чието лечение ще бъде невъзможно. Затова си струваНе забравяйте, че приемането на антибиотици трябва да бъде строго по медицински причини.

Заключение

Антибиотиците са мощно оръжие в борбата срещу много болести , понякога тяхното използване е единственият начин да се спасят човешки животи. Но човечеството, често навлизащо в крайности, го използва неконтролируемо или, напротив, напълно отхвърля наркотиците от тази група.

Безгрижното отношение води до появата на супер-устойчиви микроби, чийто външен вид от фармацевтичните компании досега е бил контролиран чрез изобретяването на нови лекарства. Въпреки това, през последните две десетилетия са били измислени само два вида антибиотици от новия клас. И ако ситуацията не се промени съществено в близко бъдеще, неефективното използване на съществуващи антибиотици с първите симптоми на респираторни заболявания неизбежно ще доведе до загуба на човечеството в борбата срещу резистентните микроби.