Глюкозен сироп: това, което е вредно и полезно

При производството на много продукти в хранително-вкусовата промишленост се използват добавки за подобряване на консистенцията, вкуса, увеличаване на срока на годност.

Един от най-популярните съставки е глюкозният сироп, който е по-сладък от захарта, се смесва добре с консистенцията на продукта и влияе върху срока на годност. Въпреки това се появиха проучвания, които правят паралел между нарастващото затлъстяване в света, развитието на диабет тип 2 и консумацията на храни, съдържащи този компонент.

Какво е глюкозен сироп?

Глюкозен сироп е воденразтвор на монозахарид , получен чрезхидролизаи пречистване на царевично или картофено нишесте. За да се получи продуктът, скорбялата се вари в слаб разтвор на сярна киселина, която след това се отстранява от състава чрез химически средства.

Масовото производство е течно, напомнящо намеласа , има прозрачност, без мирис, цвят и аромат. Използва се като подсладител и захарен антикристализатор. Според степента на сладост, тя е75%в сравнение със захарозата. Тази добавка дължи своята популярност на сравнително ниската цена на царевицата, от която се произвеждазахарна тръстика и други суровини. Използва се предимно в сладкарски, хлебни, алкохолни и безалкохолни производства.

Тази добавка подобрява качеството на хляба, десертите, бисквитите, джинджифилите, глазурите, кремовете, турската наслада, мармалада, сладоледа и бонбоните. Печенето ставаairier , не изсъхва по-дълго, времето на съхранение се увеличава. С помощта на глюкозен сироп се приготвя желатинова мастика, защитна глазура върху карамел, бяла ружа, дълготрайна презентация и кафе напитки във всички основни мрежи.

Като част от продукта, това вещество се крие под различни наименования:

 1. Царевичен сироп.
 2. Сироп от зърнени храни с висока фруктоза.
 3. Глюкозо-фруктозен сироп.
 4. GFS.
 5. AFFA (HFCS).

Енергийна стойност: протеини - 0, мазнини - 0, въглехидрати - 80g, което е320 kcal .

Домашните условия не са подходящи за неговото производство и е възможно този хранителен компонент да бъде закупен в специализирани магазини за сладкари. Тя се продава в течна форма, опакована в кофи от килограм до седем. Произвежда се в Русия, Франция, Китай.

Какви са ползите от използването на глюкозен сироп

За да разберете положителния ефект на тази съставка върху тялото, трябва да разберете, че по същество това е глюкоза в течна форма и обмислят нейното въздействие върху тялото.

  Този монозахарид еизточник на енергияза човешкото тяло.
 • По време на физическа активност умственият и емоционален стреснормализира функционирането на тялото.
 • Отговорен за процента на отговор на мозъка в стресови случаи.
 • Универсален неутрализатор на токсични вещества при отравяне и инфекции.
 • Допринася за лечението на стомашно-чревния тракт, черния дроб, нервната, сърдечно-съдовата система.
 • Съдържанието на глюкоза в организма влияе върху контрола върху апетита и количеството консумирана храна.

Ако разгледаме използването на сироп при производството на продукти, то тогава неговото добавяне:

 1. Намалява цената на крайния продукт поради евтините суровини.
 2. Подобрява текстурата и вкуса.
 3. Удължава срока на годност.

Каква е опасността от използване на глюкозен сироп

Глюкозният сироп еалтернативен заместител на захарта . Ако тялото получава въглехидрати от плодове, зърнени храни или други продукти, когато се съдържа в сложна форма, тогава процесът на преработка и разделянето му на прости компоненти започва, заедно с влакното от същите зърнени култури, процесът на абсорбиране на веществата е постепенно, без силни скокове в кръвната захар. След това се освобождават два хормона -инсулин , който е отговорен за транспортирането на захар през клетките илептин , предизвиквайки чувство за пълнота.

В глюкозния сироп , захарта се съдържа в чистата му форма , не е необходимо да се разгражда, лептинът не се произвежда - няма ситост и разбирането, че е време да приключим обяда. Инсулин също не се произвежда в необходимото количество и в кръвта се отделя голяма доза глюкоза, отколкото е необходимо за производството на енергия. Свързва се с процесачерния дроб, върху който се поставя товарът при усвояването на излишните захари - те се дестилират в мазнини. По този начин, редовната консумация на бързи въглехидрати води до затлъстяване и диабет тип 2.

Според проучвания през 2008 г. в Америка на глава от населението е бил17 kg сиропи21 kg захар , което означава, че жителите на САЩ получават около половината от „сладките“ калории от тази хранителна добавка. Магнатите на леката промишленост насърчават закон, който позволява замяната на наименованието "глюкозен сироп" с по-малко агресивна - "царевична захар".

Как можете да ядете храни с глюкозен сироп без последствия

Самата съставка не е вредна в чист вид. Опасността е само неконтролирано хранене на сладкиши, сладкиши, съхранение на сокове, сода и други продукти с висок гликемичен индекс, съставляващи 100-точкова скала. Препоръчително е да се консумира40 или 50 г глюкоза на ден , ако човек участва в активни спортове, основната доза захари е по-добре да се приема след края на тренировката, за да се възстанови глюкозата в кръвта. Затлъстелите хора се приканват стриктно да изключват храни с този сироп от диетата и да получават въглехидрати от зърнени култури, плодове и други „здравословни“ храни и по-често да контролират гликемичния си индекс.

Няма ограничения за използването на глюкоза навсякъде по света. Не е възможно от диетата напълно да се изключат продукти, съдържащи глюкозен сироп, тъй като той присъства в почти всички продукти от рафтовете на магазините. Да се ​​страхувамевреда от яденето на продукти, съдържащи добавката - глюкозен сироп, не си струва, ако контролирате количеството консумирана сладка храна и отговорно третирате здравето си.