Бяло зеле - ползите и вредите

Бялото зеле е кръстоцветен зеленчук, който е отличен източник на здраве и има много полезни ефекти при консумация. Научните изследвания показват наличието в зелето на химикали, които могат да предпазват от вредното въздействие на радиацията. Растителният също съдържасулфорафан , който предпазва от някои видове рак. Той включва диета за лечение на стомашни язви, екзема, жълтеница, скорбут, ревматизъм, артрит, подагра, сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.

Какво е това?

Бялото зеле е кръгло или овално листно зеленчуци. Състои се от меки, светлозелени или белезникави вътрешни листа, които са покрити с по-твърди и тъмнозелени външни листа. Помага за преодоляване на редица заболявания, причинени от липсата на витамин С. Полезно за хранене и се предлага през цялата година.

Ползи

Зелето съдържа основни хранителни вещества, които са полезни за организма. Ниски нива на мазнини и калории, позволява да бъде включен в различни диети. Зеленчуците съдържат фитохимикали като тиоцианати, индол-3-карбинол, лутеин, зеаксантин, сулфорафан и изотиоцианати. Това са мощни антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху организма.

Той е много добър източник на диетични фибри, калий, витамин В1, манган, фолиева киселина и мед. Съдържа необходимитевитамини като B-5, B-6 и K. Съдържа малко количество други микроелементи, включително витамин А, желязо и рибофлавин.

 • Подмладява кожата . Зеленчукът е богат на витамин С, има анти-стареене и спомага за получаване на здрава и сияйна кожа. Зеленият сок съдържа витамин А, който заедно с витамин D прави кожата чиста и здрава. Той предпазва и клетките на кожата от разрушаване от ултравиолетовите лъчи.
 • Действа като противовъзпалително средство . Зелените листа съдържат глутамин. Като мощно противовъзпалително средство, глутанинът спомага за намаляване на възпалението, дразненето, алергиите, болки в ставите, треска и различни кожни заболявания.
 • Предпазва от радиация . Зеленчукът е източник на съединение, наречено индол-3-карбинол (I3C), което е в състояние да защити срещу вредните ефекти от лъчетерапията. Допълнителни изследвания показват, че I3C не само ви предпазва от рак, но може да се използва и като щит за защита на здрави тъкани по време на лечението на рак.
 • Ползи за очите . Зеленчукът е добър източник на бета-каротин и затова е много добър за очите. Възрастните хора все повече включват зеле в диетата си, за да предпазят очите си от дегенерация, както и предпазване от катаракта. В допълнение, бета-каротинът също намалява вероятността от рак на простатата.
 • Борба с рака . Консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява риска от развитие на рак, тъй като съдържа сулфорафан, който има способността да забави развитието.рак на хранопровода, панкреаса и простатната жлеза. Проучванията показват, че сулфорафанът може да попречи на функционирането на вредния ензим, който участва в образуването на ракови клетки. Зеленчукът съдържа химическия апигенин, който помага за намаляване на размера на тумора в агресивна форма на рак на гърдата.
 • Помага при загуба на тегло . Хората, които искат да отслабнат, могат да включват зеле в диетата си. Той е богат на витамини, минерали и други хранителни вещества, но с ниско съдържание на въглехидрати и калории. Това ви позволява да консумирате много, без да се притеснявате за наддаване на тегло. Съдържа диетични фибри, което добавя тежест към червата и предотвратява ненужното наддаване на тегло.
 • Помага за подобряване на мозъчната функция . Чрез включване на зеле в диетата си, давате силен тласък на психичното здраве и подобрявате концентрацията, тъй като тя е богата на витамин К. Витамин К помага при производството на сфинголипиди, които са обвивка на миелина около нервите и служат за предпазване от увреждане и гниене. Ето защо, приемът на витамин К подобрява защитата срещу невралната дегенерация, болестта на Алцхаймер и деменцията.
 • Подобрява храносмилането . Бяло зеле, консумирано във ферментирала форма, осигурява голям брой пробиотици. Пробиотиците са здрави микроби, които помагат в храносмилането, както и подобряват имунитета на организма. Ензимите, получени чрез ферментация, улесняват усвояването на минералите от организмавитамини. В допълнение, съдържанието на фибри и вода в зелето помага за предотвратяване на запек и поддържане на здравословен храносмилателен тракт.
 • Полза за ставите . Кръстоцветните зеленчуци са източник на калций, магнезий и калий. Тези минерали защитават ставите и предотвратяват тяхното отслабване и разграждане, което предотвратява появата на болести като остеопороза.
 • Подпомага регулирането на кръвното налягане . Високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт и инсулт. Пиенето на зеле помага да се регулира кръвното налягане и намалява риска от сърдечно заболяване. Това се дължи на факта, че зеленчука съдържа калий, който е вазодилататор.

Увреждане и противопоказания

Бялото зеле, освен положителните свойства, може да има някои отрицателни ефекти:

 • Не се препоръчва в диетата да се избира само зеле за отслабване, тъй като всички получени ползи ще бъдат загубени след връщане към нормална диета.
 • Препоръчително е да не се яде зеле и други зеленчуци, съдържащи витамин К, ако се вземат разредители за кръв. Това се дължи на факта, че витамин К играе ключова роля в кръвосъсирването.
 • Поради голямото количество фибри, чревната стена се уврежда, подуват се, образуват се газове и остра болка.
 • Не се препоръчва да се яде бяло зеле с повишена чревна подвижност, гастрит, панкреатит, ентероколит. В периода на остра язва на стомаха ичервата се препоръчва да се пие само сок от зеле.
 • Зеленчукът е противопоказан за стомашно и чревно кървене.
 • Поради високото съдържание на цинк и селен те не се препоръчват за хора с тиреоидни заболявания.

Съвети за консумация на зеленчуци

Зелето е евтина и полезна добавка към редица рецепти. Нейната настъргвам, сол и напълнете с растително масло. Зелето може да се консумира сурово, задушено, варено, пържено, задушено или пълнено. Най-популярните ястия от този зеленчук: супи, борш, различни салати, зелеви ролки. Тези ястия се използват в различни диети, защото са богати на витамини, желязо и калий.

Бялото зеле има много предимства. Той помага да се забави процеса на стареене, намалява високото кръвно налягане, е полезен за затлъстяване, намалява вероятността от остеопороза. В допълнение, зеле подобрява храносмилането, нормализира изпражненията, предотвратява рака, намалява възпалението, подобрява психичното здраве и концентрация, лекува скорбут и стави.