Ползите и вредите от киселото зеле за тялото

Зелето е популярен зеленчук на ежедневната и празнична маса. Продуктът е неразделна част от първия и втория курс. Без него е невъзможно да си представим супа. Кулинарният деликатес се използва в различни интерпретации. Растителни варени, задушени и често квас. Киселото зеле е особено обичано от много домакини.

Какво се нарича кисело зеле?

Киселото зеле е фино нарязан зеленчук, който е бил подложен наконсервиране . За да се обработи продуктът по този начин започва в Китай, преди около 3 хиляди години. Този факт се потвърждава и от публикуваните от археолозите хроники. Според ръкописите маринованите зеленчуци се появяват на фамилната маса по време на изграждането на китайската стена. Години по-късно цялата технология на нейната подготовка е овладяна от жители на други страни. Постепенно в Корея се появяват вкусни деликатеси, а след това и на територията на Централна Европа. В местните страни те се научили само как да приготвят продукта до средата на 16-ти век.

Днес всеки втори собственик притежава тази технология. Има различни варианти за зреене на продукта. Консервираните зеленчуци са много полезни за организма на съвременния човек.

Ползите от зеленчуците

\ t

В ферментирал продукт има каскада от полезни микроелементи и ценни витамини. Сред тях са флуор, желязо, цинк, хром, манган, алуминий, рубидий исъщо витамини, аскорбинова и никотинова киселина. Има биотин, витамин С и А. Продуктът е известен със своето нискокалорично съдържание. 100 г зеленчуци -до 30 ккал . Кисело зеле действа върху човешкото тяло, както следва:

 • Подобрява настроението и когнитивното здраве . Пробиотичният продукт помага за борба с ежедневния стрес, нервните сривове и депресия. Витамин B, съдържащ се в консервираните зеленчуци, помага за премахване на безсъние и промени в настроението.
 • Ферментиралият продукт се препоръчва при пациенти с астма . Зеленчуците контролират внезапното начало на заболяването. Симптомите на увреждане на дихателните пътища са внезапни спазми, кашлица и затруднено дишане.
 • Желязото допринася за производството на енергия . Продуктът увеличава скоростта на метаболизма в организма. Подобрява кръвообращението. Консервираните зеленчуци предотвратяват анемията. Обогатява клетките с необходимия кислород.
 • Зимната терапияпонижава холестерола в кръвта . Регулира процеса на метаболизъм.
 • Активно се използва ферментирала закусказа лечение на хемороиди . Ферментиралият продукт се разбива в хаванче и марля се нанася върху възпалената зона.
 • Зеленчуцитеса полезни при захарен диабет , високо кръвно налягане, бактериална вагиноза и чревно възпаление.
 • Тя имамощни противоракови свойства . Диетичните фибри и антиоксиданти, намерени в лечението, намаляват вероятността отракови клетки. Антиоксидантите подпомагат борбата със сърдечно-съдовите заболявания.
 • Здравото блюдоукрепва коститеи отстранява от черния дроб вредните токсини от тялото. Калций и витамин D подобряват състоянието на костната тъкан и намаляват вероятността от развитие на остеопороза.

Зеленчуцитеукрепват имунната система . Маринована закуска е много полезна за здравето на жените. Той се бори с токсикозата, поддържа тялото на бременните жени, намалява симптомите на менопаузата. Деликатесът подмладява кожата и премахва пигментните петна. Благоприятен ефект върху работата на простатната жлеза, подобрява мъжката потентност. Укрепва косата и ноктите. Зелето помага да се справи с пърхота, бори се с разцепени краища и крехка коса. Известният зеленчук подобрява зрението.

В същото време, ферментиралият продукт може да бъде вреден за здравето.

Увреждане на киселото зеле

В някои случаи ферментиралият зеленчук е противопоказан и не може да се консумира. Препоръчва се ферментиралият продукт да се изключи от вашата диета при следните обстоятелства:

 • Заболявания на стомашно-чревния тракт . А ферментирали ястие е противопоказано за язви, гастрит, както и за заболявания на панкреаса и чернодробна недостатъчност. Зеленчуците причиняват диария и подуване на корема.
 • Продуктътзабавя абсорбцията на йод в тялото . Ето защо, пациентите, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, се препоръчват да се консултират с лекар относно употребата на кисело зеле.
 • Зелето съдържазначително количество сол . Солта образува пречки за бързото отстраняване на течността от тялото. Натрупаната течност причинява подуване и значително повишава кръвното налягане.
 • Маринованите зеленчуциса противопоказани за панкреатит . Пациентите с диабет трябва да го използват с повишено внимание (в ограничени количества).
 • Висок гликемичен индекс . Повишените количества глюкоза, влизащи в тялото, усилват процесите на ферментация. Човекът започва да изпитва чувство на глад, преди да настъпи времето.

Важно е не само да се знае как ферментиралият продукт засяга организма, но и как да се приготви това ястие.

Характеристики на подготовката и употребата на продукта

По-долу ще бъде представен известният и традиционен начин за узряване на зеле. За да си приготвите лека закуска, трябва да приготвите хранителна сол ( 100 g ), бяло зеле5 kg , четири кисели ябълки, моркови ( 400 g ) и боровинки (( 80g ).

Създаването на ястие се състои от следните важни стъпки:

 1. Рязане на моркови, зеле и ябълки. Препоръчва се морковите да се нарязват на тънки сламки и ябълки с по-големи лобъли.
 2. Съставките се поръсват със сол, добавят се плодове и след това се поставят в дървена вана. Кадку трябва да опари с вряща вода.
 3. Кадку стиска потисничеството.
Ферментацията на зеленчука възниква за5 дни . Всеки ден е необходимо да извадите пяната от зелето и да я пробиете с остърдървена пръчка. След половин до две седмици, ястието е използваемо.

Ферментирал продукт -неизчерпаем източник на енергия и сила . Зеленчуците развеселят, успешно се бори с някои сериозни заболявания. Правилното изквапване ще ви позволи да се насладите на това ястие и да не навредите на собственото си здраве.