Millet каша - ползите и вредите

Каша, както е известно, е най-полезният и балансиран вариант на сутрешното хранене. Това ястие е изключително богато на витамини и минерали, съдържа необходимите съставки за здраве и благополучие. В допълнение, част от зърнените култури за закуска може да бъде чудесно начало на деня, енергизира за дълго време и утоли чувството на глад.

Една от най-честите ястия за закуска в нашата страна е зърнената култура от просо. Каква е ползата от този продукт? Може ли да навреди? Как да готвя просо?

Просо овесена каша - основна информация

В нашата страна традицията да се яде жълта просо за закуска се появи доста отдавна, въпреки че древните китайци започнали да растат просто и да приготвят ястия от зърнени култури. Сега растението е често срещано дори в такива привидно не характерни региони като Африка и Югоизточна Азия. Консумирайте просо и в много европейски страни.

Популярността на кашата от просо се дължи наизключително богатия витаминно-минерален състав на продукта . Просото съдържа огромно количество микроелементи, необходими за нормалното функциониране на нашето тяло и за предотвратяване на много заболявания.

В допълнение, жълто pshenka, като всички зърнени култури, перфектно и за дълго време угасвачувството на глад, дължащо се на сложните, дълготрайно обработени въглехидрати в тялото. Подобна закуска сутрин ще ви зарежда с енергия, ще ви изпълни с енергия и ще настрои работното ви настроение.

Милената каша също е много вкусна , особено ако я сварите с мляко и добавете мед, сушени плодове или парчета пресни плодове. Просото се препоръчва да влезе в детската диета, тъй като продуктът се засилва добре и подхранва растящото тяло с витамини.

Ползи за здравето

 • Поради влакната и диетичните фибри, съдържащи се в просото, чиниятае изключително полезна за храносмилателната система : улеснява процеса на усвояване и усвояване на храната в стомаха, подобрява чревната подвижност, предотвратява появата на запек, подуване или увеличаване на образуването на газ. Просото може да се използва и при заболявания на стомаха или червата.
 • Ястия от пшеницаподобряват имунната система , укрепват имунната система, повишават устойчивостта на организма към вируси и болести.
 • Кашата от просо има високо съдържание нажелязо от манган ,меди- вещества, необходими за нормалното функциониране на кръвоносната система. Желязото пряко участва в синтеза на червените кръвни клетки, нормализира нивото на хемоглобина, служи за превенция на анемия, бери-бери.
 • Известно е, че пшеницата съдържа достатъчновитамин Аили каротин, който участва в образуването и развитието на костната тъкан и зъбите и е необходим за поддържане на здравето.око. Липсата на каротин в организма води до повишена чупливост на костите, проблеми с мускулно-скелетната система, поява на зрителни нарушения.
 • Пресната каша е богатас витамини от група В , които регулират важни метаболитни процеси в организма. В допълнение, витамините от тази група са необходими за правилното функциониране на нервната, кръвоносната и храносмилателната система.
 • Калий и магнезий, присъстващи в продукта,имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система , подобряват функционирането на сърдечния мускул, нормализират кръвното налягане, стимулират активното движение на кръвта по тялото и по този начин служат за превенция на заболяването сърцето и кръвоносните съдове.
 • Нормализира холестерола в кръвта, предотвратява образуването на холестеролни плаки, кръвни съсиреци, развитието на атеросклероза.
 • Навикът да се консумира значително просо каша за закусканамалява риска от диабет .
 • Жълтата каша помагана очистването на организма от токсини и токсини , поради което може да се използва по време на гладно или диети, както и при отравяне, интоксикация, след минали инфекциозни заболявания.
 • Помага на ястието да се отърве от прекомерното подуване, очисти кожата, да се справи с възпаления на кожата, акне и акне.
 • Пшеницата е богата на естествени антиоксиданти , които подпомагат борбата с раковите клетки и забавят износването и разкъсването на вътрешните органи.

Възможна вреда

 • Тъй като продуктът е от просоима доста висока калоричност (повече от 300 калории на 100 грама зърнени култури), злоупотребата може да бъде изпълнена с появата на излишни килограми и влошаване на здравето.
 • При наличието на сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт храненето с просо каша също трябва да бъде много внимателно.
 • Продуктът е противопоказан при индивидуална непоносимост, алергии.

Препоръки

 1. Пшеницата е продукт, който е не само здрав и вкусен, но и изключително лесен за приготвяне! За 1 чаена каша от просо ще бъдат необходими 2-2,5 чаши течност (най-добре се използва млякото - с нея кашата е много по-вкусна и по-питателна). Крупата трябва внимателно да се измие и пресява, отстранявайки боклука. След това изчакайте за кипене на мляко и напълнете зърнените култури, сол. Намаляване на топлината, къкри, като се разбърква от време на време, за да се предотврати горенето, на слаб огън за 20-30 минути.
 2. Готовата каша трябва да бъде достатъчно дебела, но не прекалено суха. Ако случайно пресушите продукта, можете да го излеете с малко количество течност: мляко или вода, когато я сервирате.
 3. Много вкусна е овесената каша сдобавянето на тиква . Тиквената каша трябва да бъде добавена в процеса на готвене, преди да заспи зърно. Сварете няколко минути, докато тиквата се смекчи, и след това добавете просото. Оказва се, че е много вкусно и обогатено с витамини закуска.
 4. Сушените плодове, горски плодове, ядки, мед или конфитюр също ще спомогнат за разнообразяване на вкусовите качества на просото. Въпреки това, не забравяйте, че когато ги добавите към ястието калории ястия значително се увеличи.

Заключение

Каша от просо, може би, една от най-добрите възможности за здравословна, вкусна и питателна закуска. Ястието от пшеничен тор ще обогати организма с витамини и минерали, ще подобри благосъстоянието и ще оживи дълго време.