Овесена каша - ползите и вредите

Сред феновете за здравословна храна традиционното пшенично брашно и следователно произведените от него продукти все повече се заместват от по-здравословни алтернативи - например продукти от овес, лен и други зърнени храни, които са добри за организма.

Овесена каша придобива все по-голяма популярност сред здравословните готвачи. Какъв е този продукт, каква е ползата му за тялото и как да се готви овесена каша?

Овесена каша - основна информация за продукта

Овесът е зърно, с право се считаза едно от най-полезните за човешкото здраве . Овесена каша се получава чрез смилане на зърната на овеса.

За първи път древните ни предци, живеещи на територията на съвременна Монголия и Китай, както и страните от Западна Европа, започнаха да отглеждат зърнени култури преди няколко хиляди години.

Засяването на овес е изключително питателно и зърно, богато на витамини и минерали, то е доста непретенциозно, благодарение на което бързо се разпространява по целия свят. Използва се не само в хранително-вкусовата промишленост, но и като фураж за животните. Любителите на традиционната медицина знаят много рецепти, използващи зърнени култури, за да лекуват различни заболявания. От овес се приготвя известната овесена каша и от смляно овесено брашноФлейки се пекат вкусни и здравословни тортили, палачинки и пайове.

Полезни свойства

Да разгледаме предимствата на овеса над пшеницата и защо продуктът постепенно замества пшеничното брашно.

 • Първо, семената овес съдържатмного повече протеиниипо-малко бързи въглехидрати , отколкото в пшеницата. Зърнените култури също са богати на незаменими аминокиселини, витамини и минерали.
 • Поради наличието на сложни въглехидрати в състава продуктът дълго време подхранва и задоволява чувството на глад.
 • Овес - рекорд за съдържаниетона витамините В , които изпълняват много важни функции в нашия организъм: регулират работата на храносмилателната система, отговарят за усвояването на хранителните вещества от храната и имат благоприятен ефект върху нервната система психика, умствена дейност.
 • Продуктъте богат на фибри и лигавици , изключително полезен за стомашно-чревния тракт. Целулозата нормализира храносмилателните процеси и допринася за подобряване на чревната подвижност и отстраняването на токсините и токсините от организма. В допълнение, той регулира нивата на холестерола. Слизестите вещества изпълняват различна роля: те обгръщат стените на стомаха и по този начин намаляват риска от дразнене и развитие на заболявания на този орган (язви и гастрит).
 • Овесът, както всички продукти, получени от него,е полезен за сърдечно-съдовата система , тъй като съдържа елементите, необходими за нормалното функциониране на сърцето: калий и магнезий.
 • Фосфорикалций , които присъстват в състава на зърнените култури, укрепват костната тъкан, зъбите и ноктите, както и подобряват състоянието на кожата и косата. Тези вещества са особено полезни за растящ организъм.
 • Продуктът е полезен за лечение и превенция нажелезо-дефицитна анемия , тъй като овесът съдържа големи количества желязо и мед в състава.
 • Овес, богат на протеини и аминокиселини, допринасяза изграждането на мускули , което е особено полезно за спортисти и културисти.
 • Продуктъте много полезен за черния дроби може да се използва за лечение на различни заболявания на този орган (например, хепатит).
 • Редовната употреба на овесени ястияподобрява настроениетоинормализира психо-емоционалния фон(поради съдържанието на витамини от група В в продукта). В допълнение, овесена каша насърчава производството на серотонин - хормона на радостта. Това е особено полезно за хора, склонни към депресия и апатия.
 • Треватапонижава кръвната захар , така че овесените ястия се препоръчват за хора с диабет.
 • Овесът и продуктите, получени от тях, могат да се използват и в бебешки храни, тъй като теса изключително полезни за здравето на детето(обаче, преди да ядете овесена каша е по-добре да се консултирате със специалист и да проверите за алергии).
 • Овесена каша, прилагана външно, помага при сухота и дразнене на кожата, при различни кожни заболявания, измръзване. Овесени маски са популярни при жените, защотоПроцедурата допринася за подмладяването и подобрява външния вид на кожата.
 • Продуктът може да се използва и заподготовка на маски за коса . Къдриците, хранени с овес, получават здрав блясък, стават по-копринени и гладки, също увеличават плътността на косата и техния обем.

Възможна вреда

 • Злоупотребата с овесени ядки може да допринесеза натрупване на допълнителна тежест(тъй като овесът, както всички зърнени култури, е с високо съдържание на калории).
 • Да се ​​използва продуктът с повишено внимание при хора, склонни към алергии и непоносимост към глутен.
 • Бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар, преди да използват продукта.

Препоръки

 1. Овесена кашаможе лесно да бъде намерена на рафтовете на магазините . Въпреки това, за да направи този продукт у дома също не е трудно. За производството на брашно ще трябва само овесена каша и блендер (или кафемелачка). Мелените люспи трябва да бъдат колкото е възможно по-дълго, така че продуктът да е хомогенен.
 2. Най-известните ястия, които могат да се приготвят от овесена каша, са: палачинки и питки, пудинги, пайове, както и бисквити и бисквити. Печенето на овес ще бъде много по-полезно за здравето и тялото, освен това може да се използва и безопасно от хора с диабет или висок холестерол.
 3. При готвене и печене на ястия от овесена каша можете също да добавите ленено семе, ръж или пшенично брашно към тестото (обаче, във всички случаи трябва да помнитече калоричното съдържание на съда ще се увеличи значително).

Заключение

Овесената каша е добра алтернатива на пшеницата, тъй като е по-полезна за човешкото здраве и има по-малко противопоказания.