Ползите и вредите от сиренето Adygei за тялото

Адигейското сирене е предпочитан продукт от млечни продукти. Но каква е ползата от деликатния мек вкус? И има ли вреда на тялото от неговото използване?

Какъв вид сирене произхожда от слънчева и зелена Адигея?

Историята на сиренето Adygei има повече от един век. Този национален продукт на Северния Кавказ, и по-точночеркесска кухня , получи името си от Република Адигея. Интересно е, че през 2009 г. този кисел млечен продукт получи статут на географско наименование: фирмите и заводите, опериращи изключително на територията на Адигея, могат да наричат ​​сиренето Adygei. Сиренето, произведено извън републиката, се счита за фалшифицирано.

Сиренето Adyghea се приписва намариновани меки сирена , които не се нуждаят от зреене, следователно, два часа след приготвянето им, той може да се сервира на масата. Те правят такова сирене по-често от краве мляко, но продуктът от овче или козе мляко е особено ценен. Според консистенцията на сирената.

Черкезийски деликатес се прави в специални кошници с ракита, поради което върху повърхността се формира модел, разпознаваем от всички. Енергийната стойност е около230 kcal , 100 грама съдържа 16 g мазнини, 19 g протеин, 1,5 g въглехидрати.

Ползи

 • Съдържаниевитамини А, група В, ценни микро- и макроелементи(калций, фосфор, магнезий, цинк, калий, бета-каротин, аминокиселини), различни ензими, органични киселини, моно- и дизахариди.
 • Поради ниското си калорично съдържание сиренетое достатъчно светло за човешкото храносмилане . Можете да го добавите към храната за диети и хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт; Подобрява храносмилателната система, възстановява чревната микрофлора.
 • Укрепване на костната, ставната, мускулна тъканпоради високото съдържание на калций и фосфор. Интересното е, че калцийът в този кисело-млечен деликатес е много по-голям от, например, в сирене фета или фета. Особено полезно е да се яде на деца от тригодишна възраст, юноши, възрастни, бременни и кърмещи, спортисти, както и по време на възстановителния период след фрактури.
 • Стабилизиране на кръвното наляганепри пациенти с хипертония поради ниското съдържание на сол в сравнение с другите видове сирена.
 • Това сирене е полезно и за сърдечно-съдовата система, дължаща се накалий и магнезий .
 • Витамин А и бета-каротин , съдържащи се в продукта, имат благоприятен ефект върху органите на зрението.
 • Благодарение навитамините от група Б , работата на сърцето се подобрява, съдовете се засилват и имунитетът се увеличава.
 • Наличието нацинкима положителен ефект върху образуването на кръв и подобряването на имунната система, както и върху репродуктивната система, особено при мъжете: цинкът помага да се произвежда семенна течност и половите хормони.
 • Най-полезно лечение за жените по време на менструация.
 • За разлика от други меки сирена, адигхе е направено отпастьоризирано мляко , в резултат на което умира опасна бактерия, която може да причини листериоза, поради което това сирене е безопасно за бременни жени.
 • Защита на нервната система , намаляване на риска от стрес, безсъние, безпокойство, облекчаване на нервното напрежение, подобряване на съня и настроението поради наличието в сиренето на полезна аминокиселина, наречена триптофан.

Възможна вреда

 • Не се препоръчва използването на сирене Adygei за хора сдефицит на лактаза .
 • Този продукт може също да увреди хора, които са алергични към млечни протеини . Въпреки това, дори и малко количество може да доведе до влошаване на здравето на алергията. Хранителните алергии могат да бъдат разпознати по такива признаци като газове, киселини, обрив или зачервяване на кожата, нарушено храносмилане.
 • Както във всеки друг млечен продукт, в сиренето има много протеини, така че е по-добре да не се яде за хора с увреждане на бъбреците и заболявания, които показват намалено съдържание на протеин в храната;
 • Злоупотребата с продукта, съдържащ триптофан, споменат по-горе, може да предизвика главоболие, пристъпи на мигрена.
 • Ако сиренето не се съхранява правилно или е с изтекъл срок на годност, то може да причини сериозно увреждане на тялото .
 • Дори въпреки ниското съдържание на калории, не трябва да поглъщате продуктадиетите или имат ниска степен на затлъстяване.
 • Не влизайте в диетата на децата до една година, тъй като тяхната храносмилателна система не е достатъчно зряла за такъв продукт.

Съвети: Как да изберем, запазим повече и как да използваме

Когато избирате сирене Adygei в магазина, трябва да се уверите, че опаковката е непроницаема и непроницаема. Ако си купите сирене без опаковка, трябва да обърнете внимание на консистенцията - мека, но гъста и еластична, а миризмата - пастьоризирано или печено мляко. Производителят е само инсталации, разположени на територията на Република Адигея, а останалата част е фалшива.

Списъкът на съставките не трябва да съдържанещо излишно : само мляко, суроватка и сол, пастьоризирани при 95-98 градуса. Цвят - кремав или бял, без петна. Срок на годност - не повече от 7 дни. Ако производителят посочи по-дълъг период, тогава към сиренето са добавени консерванти.

У дома сиренето Adygei остава прясно и запазва всичките си полезни качестваза не повече от седмица . Най-доброто място за съхранение е хладилник с температуране по-висока от 6 градуса . След отваряне на фабричната опаковка се препоръчва продуктът да се прехвърли в херметически затворен контейнер - контейнер, стъклен буркан, торба, тъй като сиренето е чувствително към чужди миризми и ги абсорбира много бързо.

Когато е замразено, сиренето Adyghe се съхранява по-дълго, но при размразяването тя губи част от уникалните си полезни свойства и вкус.

Пийте товаферментирал млечен продукт може да се използва като отделно ястие, да се поставя в салати и първите ястия, намазва се на сандвичи, да се приготвя вкусна закуска, използва се като пълнеж за пайове и пайове, кнедли, също може да се направи готвене или сирена. Той перфектно се съчетава с вино, зеленчуци, макаронени ястия, гъби.

Достатъчно е да се яде 90-100 грамаот това чудесно сирене за един ден, за да се осигури на организма всички необходими вещества, които съдържа.