Flounder - ползите и вредите за тялото

Камбанка - риба на морското дъно от семействотоплоска риба . Много популярна риба на масата за много хора. Въпреки това, много спорове възникват по въпроса дали тази невероятна риба е полезна или вредна. Необходимо ли е в диетата и може би, напротив, вредно и трябва да бъде напълно изключено от консумацията? За да се отговори на тези въпроси, е необходимо да се проучат по-подробно неговите характеристики и свойства.

Отличителни черти на писия

Камбанката има външни характеристики: сплескано тяло и очи, разположени от едната страна, най-често отдясно. Неговата „работна” страна е боядисана в тъмно кафяво (маскирано като цвят на морското дъно), а другата страна е бяла и груба. Грубостта също не е случайна: движейки се по дъното "пълзящи по коремче", писичката е придобила точно такава повърхност на тялото.

Размерът и теглото на тази риба могат да варират от малки до впечатляващи. Средната дължина на индивида достигаприблизително 40 cm .

Камбанката е хищник с много остри зъби, която се храни с дребни дънни риби, ракообразни. Ловува на дъното, рядко се появява в горните слоеве на водата.

Съществуват повече от40 вида писия . Най-популярни от тях са звездната камбала, камбаната, камбалата, жълтокоремната камбала и др.

Камбанка - ценнаизглед към риболова. И за това има много причини. Какви са предимствата на тази риба?

Използване на камбала

 • Месото с камбала е нискокалорично(само 90 kcal на 100 g продукт). Ето защо, тази риба - в основата на много диети и здравословно хранене.
 • Голямо количество минерални микроелементи(фосфор, йод, калций, калий, натрий, желязо, селен, магнезий и др.) Имат положителен ефект върху растежа и укрепването на зъбите, костите, ноктите и косата, както и върху щитовидната жлеза. жлеза. Мастните киселини в състава имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, както и предпазване от рак.
 • Ниското съдържание на мазниниправи черупката често хранене за онези, които търсят форма и здраве на тялото.
 • Високото съдържание на протеин(около 20%) ще осигури набор от аминокиселини, необходими за здравословното и балансирано хранене. В допълнение, белтъкът, намерен в месото на рибите, се усвоява по-лесно от стомашно-чревния тракт на човека. Протеинът в месото на животните съдържа много съединителна тъкан и се усвоява по-дълго и по-трудно.
 • Значително количество витамини , като А, Е, В1, В3, В6, В12, С ще замени пълния пакет от аптечен комплекс с редовна консумация на риба.
 • Flounder съдържавещества, които укрепват имунната система на човекаи следователно трябва да бъдат включени в диетата по време на настинки и грипни епидемии.
 • Порадиаспарагиновата и глутаминовата киселинив състава, камбаната е включена в менюто на рехабилитационните диети за хора следоперации.

Какво третира камбала?

Всички полезни свойства на тази ценна риба са неоспоримо доказани. С редовна употреба укрепва имунната система на лицето, подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове, е хронична умора, подобрява настроението. Лекарите настоятелно препоръчват да се включи пилето в диетата с:

 1. Бременност и по време на кърмене (без алергия).
 2. Заболявания на стомашно-чревния тракт (приготвени по нежен начин: на пара, варене, задушаване).
 3. Нарушения на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
 4. Нисък хемоглобин.
 5. Гинекологични заболявания.
В източните страни месото с камбала се счита засилен афродизиак , способен да увеличи сексуалния потенциал на мъжете.

Също така, камбалата е намерила своето приложение в козметичната промишленост, а именно в производството на ценен колаген. Качеството му е много високо.

Като диетичен продукт, камбаната е включена в менюто на детските и училищните институции. За растежа на тялото е необходимо високо съдържание на йод, желязо и калций. Въпреки това, трябва да се отбележи, че децата до година не трябва да се дава тази риба, защото възможността за развитие на алергични реакции е все още много висока.

Възрастните хора също предпочитат да използват камбала. Това ще послужи като прекрасна превенция на рака, както и ще намали риска от развитие на инсулти и инфаркти.

Противопоказания и увреждане на камбалата

Има редица противопоказания за товаядат тази риба:

 • Всяка риба е представителна за първия ред алергени . Флаундър не е изключение. Ако човек има склонност към алергични реакции към риба и морски дарове, не си струва рискът от въвеждането им в диетата.
 • Когато купувате риба, трябва да се интересувате от неговото местообитание. Отглеждани в замърсени води риба е в състояние да се натрупват в себе си соли на тежки метали, вредата от които е очевидна.
 • При готвене на камбала се препоръчва да се изберат леки методи на готвене: задушаване, варене, пара. При пържене на риба се открояват канцерогени, които причиняват рак. Солена риба е противопоказана за употреба при хора с бъбречни проблеми и склонност към подуване. Сушени - не е желателно за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт поради изобилието от сол и подправки. Пушена писия съдържа много канцерогени и вредни вещества.
 • Високото съдържание на протеин може да има отрицателен ефект. Това се отнася за хора с протеинова непоносимост.
 • Flounder е противопоказан при хора с прекомерна функция на щитовидната жлеза.
 • Сред основните недостатъци на камбалата много от тях приписват нейниянеприятен, остър мирис , който се появява по време на готвене. Това спира покупката на тази ценна риба. Въпреки това, много от тях просто не знаят, че премахването на предварителната кожа от рибата преди готвене ще облекчи миризмата. Ето защо едва ли си струва да се разгледа този минус.

Как да се готви писия?

Има много рецепти и начини да се направи това, така че всекище могат да избират нещо, което да им хареса. Тази риба се пържи, задушава, пече във фурната по различни начини.

Камбанката за печене във фолио е един от най-добрите начини за готвене . Фолиото ще запази сока и аромата на вкусна каша. Добре е рибата да се маринира с лимон, провансалски билки и зехтин преди печене.

Също така е възможно да се готви в няколко котлета за двойка. Махнете кожата и малко сол - всичко, което е необходимо за това. Тази диета ястие ще оценят както възрастни, така и деца.

Панирана писия- класическа рецепта за руската кухня. Преди пържене, навийте парчетата в брашно и сол. Благодарение на това получавате хрупкава и ароматна кора.

Всеки може да задушава камбала в доматен или сметанов сос. Тук вече можете да свържете въображението си, допълвайки рибата с различни подправки, билки, лимон.

Чаша хубаво вино върви добре с писия. Райс, задушени или печени на скара зеленчуци, италианска паста или просто варени картофи са подходящи за гарнитура.

Камбанка: вкусна и здравословна!

Напоследък все по-популярен е отказът на хората от месо от животни. Доказано е, че това е тежка и трудно смилаема храна. Ето защо на масата все повече се появяват риба и рибни продукти. Flounder е отличен представител на морската риба, която може и трябва да присъства в диетата на всеки човек.

Сравнявайки полезните и вредните свойства, очевидно е, че преобладава положителното въздействие на храненето на тази риба. Месото с камбала е ценен източник на протеини,хранителни вещества и микроелементи.