Колоездене - ползите и възможните вреди

В епохата на развитие на различни технологии, включително транспорт, човек има огромен избор на превозно средство (а това са автомобили, мотоциклети, скутери и т.н.), но велосипедът все още е популярно и популярно средство за транспорт. Не изисква гориво и не замърсява околната среда с отработени газове.

Изглежда, че в този случай могат да бъдат намерени само плюсове. Единственото, което е необходимо за шофиране, е да се правят физически усилия, а дори и тези да могат да се броят като един плюс, като спортуване.

Какво е колоездене

Колоезденето е използването на велосипед като средство за отдих, упражнения или спорт. Съвременните хора в по-голямата си част вече са неактивни. И такъв начин на живот се отразява неблагоприятно на тялото им. В такива случаи, велосипедът ще бъде начинът да се поддържа тялото в добра форма.

Ако колоезденето стане редовна дейност, лесно ще забележите как ще се промени благосъстоянието ви в положителна посока и настроението ви винаги ще бъде енергично и позитивно. Но трябва да се помни, че с неправилно натоварване или избор на велосипед, може да навреди на тялото или да влоши здравето.

Ползи

Може би никой няма да твърди, че ездана велосипед (велоергометър) е от полза:

 • Поддържане на мускулите в тонус и тяхното развитие(мускули на ръцете, краката, гърбовете).
 • Подобряване на работата на сърцето . Това идва с постепенно увеличаване на броя на тренировките и времето.
 • Укрепване на дихателната система : диафрагмата ще бъде обучена, което ще доведе до увеличаване на капацитета на белите дробове.
 • Укрепване на нервната система : положителен ефект върху настроението и повишава способността да се издържа на стрес.
 • Укрепване на цялото тяло и предотвратяване на заболявания . Както всеки спорт, ще помогне да се намери красотата на тялото (като средство за борба със затлъстяването) и повишаване на имунитета.

Възможни вреди и противопоказания

Както всеки вид спортна дейност, колоезденето има редица противопоказания, при които човек е по-добре да се откаже от колоезденето или стационарното упражнение.

Ето няколко от следните заболявания, при които велосипедът е противопоказан:

 • Загуба на координация на движенията.
 • Всички видове заболявания на сърцето и дишането.
 • Нестабилност и крехкост на костната тъкан.
 • Болести на ставите и хрущялите.
 • Проблеми с мозъчните съдове.
 • Анемия, при която човек често се чувства замаяна, което може да причини загуба на съзнание.
Ползите от колоезденето са очевидни, новсичко е добро в умереността . Така че това се отнася за всичко, ако погледнете по-широк на този въпрос. Но всичко е възможно вредно въздействие върху тялото като цяло или отделни частитяло.

На първо място, коленете могат да бъдат засегнати, а именно коленните стави. По принцип това е сериозен проблем, с който всеки велосипедист може да се изправи. И решаваща роля играе товарът. Няма нужда да се карате на дълги разстояния, да вървите много бързо, или всички заедно, защото последствията няма да са дълги. За да предпазите коленете си от пренапрежение, ще ви помогнат специални подложки за коленете. Носете ги при всякакво време, за да предпазите коленете си. И разбира се, основната причина за заболяването на коленете е твърде ниската каденция.

Също така според някои учени и техните изследвания за вредата, причинена от градския колоездене, се оказа, че ездата носи огромни щети на нашите дихателни органи. Особено ако се вози в градска зона. При езда се вдишва повече въздух, отколкото при ходене, което означава, че велосипедистите вдишват много повече вредни вещества от градското замърсяване на въздуха. Всички дихателни пътища и особено белите дробове страдат.

Хората, които предпочитат да се возят в центъра на града, причиняват повече вреда на себе си, отколкото на доброто. Рискът от белодробни заболявания и не само се увеличава, но и увеличава риска от сърдечни заболявания и техния външен вид. Въпреки това, по-добре е да се вози на чист въздух, извън града, по-близо до провинцията.
Също така е видно, че колоезденето причинява проблеми с пикочно-половата система. Предимно не, освен ако има хронично заболяване, което може да ескалира. Основните проблеми няма да възникнат от факта, че ще бъдете дългоседнало положение, както и факта, че лесно можете да хванете студен пикочен мехур или простата. Трябва да се използват къси панталони, но трябва да се вземат предвид и климатичните условия. Ето защо, трябва да се обличате според времето и само в случай, че имате ветроуловител, за предпочитане удължено, много просто решение в този случай. За женското население този въпрос е особено важен, тъй като възпаленията на различната природа на репродуктивната система обикновено имат сериозни последствия.

Също такане може да направи без наранявания, синини по време на шофиране . Затова трябва да следвате правилата на пътя и да бъдете възможно най-внимателни.

5-те най-добри съвета за правилното каране на велосипед

И така, как да управляваме този привидно прост транспорт? Ако искате ски да донесе не само удоволствие, но и полза за вашето здраве, трябва да следвате няколко прости правила:

 1. Основното и първото правило еда се управлява със среден или висок ритъм . Какво е това? Кейдънсът е само честота на педала на велосипеда. Правилният каданс е от 80-100 rpm. Начинаещите велосипедисти трябва да свикнат с тази ротация още от самото начало, но ако това ви затруднява, можете да намалите много малко и за кратко време да свикнете с тялото с увеличаващи се товари.
 2. Не пренебрегвайте правилото за пиене на течности, докато шофирате, пийте колкото е възможно повече вода. Препоръчително е да се пие обикновена негазирана вода. Загубата на течности при повишени натоварвания причинява непоправима вредакъм тялото.
 3. Така че, ако целта ви е да отслабнете, направете дълги пътувания с висок ритъм, и ако искате да укрепите и изградите мускули, тогава с нисък ритъм.
 4. Друг важен аспект на велосипедните упражнения е да се следи състоянието на работата на сърцето. Нормален сърдечен ритъм -120-150 удара в минута . Измерете пулса си, който ще ви помогне със специална гривна. И ако вашият ритъм е надвишен, трябва незабавно да намалите натоварването и скоростта на задвижване, ако импулсът остане около 120 удара, е възможно увеличаване на товара като цяло.
 5. Оптималната скорост на движение на велосипед еоколо 15-20 km /h .

Определено ездата на велосипед е пътят към здравословния начин на живот, но следвайте „златното” правило - не вредете и следвайте мярката във всичко.