Манганова вана: полезни свойства и възможна вреда

Много от детството знаят такъв инструмент като калиев перманганат. Прахът се разрежда във вода до светлорозов цвят, който често се използва при отравяне за измиване на стомаха, за дезинфекция на рани и лигавици, за миене на очите.

Отделно третиране при някои заболявания е баня с добавка на калиев перманганат. За съжаление, сега този инструмент е станал по-малко популярен, въпреки че полезните му свойства изобщо не са намалели. Ще разберем какво представлява разтвор на калиев перманганат, какви са неговите лечебни свойства, възможни вреди и противопоказания, както и особеностите на приложението на този метод.

Какво е това

Калиев перманганат (кристали на калиев перманганат) еуниверсален дезинфектант , който се използва под формата на разтвори с различно насищане в зависимост от целта. Външно е кафяв прах с фини кристали. Инструментът има антисептично и стягащо действие, поради което се препоръчва при лечение на много заболявания, вариращи от интоксикация до остри респираторни инфекции.

Баните с добавка на разтвор на манган са най-ефективни за лечение на заболявания на урогениталната система, измиване на изгаряния и дерматологични проблеми при възрастни и деца.

Кристалитози химикал, комбиниран с вода, излъчваактивна форма на кислород , която е основният пречистващ компонент. По-чистата е водата, в която се разтваря манганът, толкова по-ярък е цветът на получения разтвор и обратно. По същия начин манганът премахва всички примеси в човешкото тяло.

Забраната за продажбата на този инструмент е свързана с производството на базата на взривни вещества, както и с приготвянето на наркотици. В момента е необходима рецепта за закупуване на калиев перманганат. Въпреки това, запасите от манган са запазени в почти всяко семейство Малко количество от този инструмент при спазване на правилата за съхранение е достатъчно за многогодишна употреба.

Калиев перманганат като лекарство е тестван от повече от едно поколение хора и, ако се използва правилно, може да заобиколи много от съвременните препарати за ефективност.

Полезни и лечебни свойства

  • Манганови тарелки се използват заборба срещу гъбични болести по ноктите . За тази процедура е достатъчен малък басейн, напълнен с разтвор на слаб розов цвят.
  • Беше отбелязан положителният ефект на разтвор на тази концентрация върхудерматологични проблеми , както и намаляване на болката и възпалението при калусите. За да направите това, трябва да добавите малко количество обикновена кухня сол в банята. Също така, този метод ще помогне за намаляване на прекомерното изпотяване. Дръжте краката си в разтвор, при условие че няма отрицателни чувства.трябва да бъде поне половин час. Не бършете краката си, по-добре е да ги оставите да изсъхнат сами. След процедурата се препоръчва нанасянето на подхранващ крем за омекотяване на кожата. При периодично повтаряне на процедурата болката при мазолите значително ще намалее.
  • За контрол на гинекологичните проблеми , особено при млечница, се препоръчва не само периодично спринцоване на вътрешни генитални органи, но и манганови бани.
  • Такива вани с ниска концентрация се използват и за къпане на деца захигиенни цели , при стрептодерма или пелени, както и за къпане на новородени за по-добро заздравяване на пъпната връв. В този случай е много важно да се спазва правилната концентрация на разтвора, за да се предпази детето от изгаряния или последващи раздразнения.
  • Хората, страдащи от хроничен хемороид, могат да комбинират манганови бани с компреси.

Възможни вреди и противопоказания

  • Когато се разрежда с вода от твърде голямо количество манган за къпане или къпане, е възможно да се получитермичен изгарянена кожата и лигавиците. В случай на вътрешна употреба е възможно да настъпят оток на вътрешните органи, диария и разстройство на стомашно-чревния тракт.
  • Манганът е строго забранен за употреба вслучаи на лична непоносимост , за да се избегне проявата на силни алергични реакции.
  • Не се препоръчва продуктът да се комбинира с вещества, които лесно се окислява . Особено със захар и въглища.
  • Не трябва да приемате вани с разтвор на калиев перманганат в присъствието наотворени и гнойни рани , дълбоки разрези и изгаряния до голяма степен, защото Това може да влоши данните за щетите. За по-добро лечение, заслужава да се третират раните по ръба. Същото се отнася и за ухапвания от насекоми, както и за сериозни кожни възпаления и абсцеси. Разтворът, използван за такива цели, трябва да бъде минимално оцветен.

Характеристики на заявлението

Обикновено разтворът се получава чрез определяне на необходимата концентрация визуално, но след това манганът се състои от кристали, след това за основните цели на приложението за един литър вода ще бъде достатъчно за около десет парчета. Важно е да не бързате и да чакате пълното разтваряне на всички кристали, в противен случай, когато в контакт се образува изгаряне на кожата или лигавицата.

Също така, за да се избегнат изгаряния, веществото трябва да се разтвори в отделен контейнер , след което да се излее в баня или вана. Приготвеният разтвор може да се съхранява в хладилник в херметически затворени контейнери за период до шест месеца след този период разтворът започва да губи дезинфекционните си свойства. За постигане на по-голям ефект се препоръчва използването на прясно приготвен разтвор.

Прахът трябва да се съхранява на тъмно място в плътно затворен контейнер от тъмно стъкло. Също така е важно мястото за съхранение да не е достъпно за деца. Ако химикал попадне на кожата или устата на бебето, трябва незабавно да повикате линейка. Преди пристиганеЛекарите трябва да измият увредените участъци сами с разтвор на аскорбинова киселина и ако детето е погълнал веществото, да го изпие и след известно време изкуствено да предизвика повръщане.

Заключение

Калиев перманганат дължи своята популярност не само на ниската си цена, но и на надеждния си лекарствен ефект. При използване обаче е необходимо стриктно да се спазват предпазните мерки.